Toti nou-nascutii vor beneficia, din 2015, de testare audiometrica gratuita, pentru depistarea precoce si administrarea rapida a tratamentului in cazul depistarii unei posibile probleme de auz, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

"Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme, spre a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza, am hotarat ca incepand cu 2015 sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou-nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens, am demarat deja un proiect european", a spus ministrul Sanatatii.

In prezent, testarea pentru depistarea surditatii la nou-nascuti se face in doar 17 maternitati, unde exista conditiile necesare realizarii testului.

Incepand cu 2015, procedurile de testare se vor realiza in toate maternitatile, iar copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice. Tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In 2013, fondurile asigurate in cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sanatatii isi propune testarea a 200.000 de copii. Tot pentru 2015, ministrul Banicioiu a anuntat extinderea depisarii cazurilor de fenilcetonurie si tratarea acestora.

"In acest an, am reusit sa rezolvam o importanta problema cu care se confruntau pacientii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la inceputul anului in lista este destinata tratarii acestor bolnavi. Nu vrem sa ne oprim aici si, la anul, intentionam sa finalizam ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem sa crestem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, in vederea depistarii precoce a acestei afectiuni, si sa asiguram conditiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacientilor", a mai spus ministrul Sanatatii.

Incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii are in vedere, de asemenea, standardizarea practicii medicale de diagnostic si tratament la nivelul tuturor celor cinci centre in care se desfasoara programul dedicat pacientilor cu fenilcetonurie. Ministerul va asigura instruirea personalului medical, pentru cresterea competentelor profesionale si de management a cazurilor de fenilcetonurie.

Fenilcetonuria este o boala congenitala de natura metabolica, cauzata de lipsa unei enzime care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine. In cazul in care copilul nu este tratat la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare. Daca boala este depistata la nastere si se instituie tratament dietetic, pacientii pot fi recuperati pentru societate. In 2013, la nivel national se aflau in tratament dietetic 108 copii si 17 adulti.

Sursa foto: Test auz, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri