Aproape 137.000 de indemnizatii pentru cresterea copilului sunt in plata, 15.153 dintre beneficiari fiind barbati, arata Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Potrivit Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), in luna octombrie erau in plata 136.893 de indemnizatii pentru cresterea copilului, scrie Mediafax.

Din cei aproape 137.000 de beneficiari, 9.000 au ales optiunea I, respectiv sa stea un an in concediu de crestere a copilului, 2.209 dintre acestia primind o indemnizatie de maximum 3.600 de lei. De asemenea, in octombrie, mai erau in plata 3.955 de indemnizatii acordate pana la varsta de trei ani pentru cei care au copii cu dizabilitati, alte 123.938 de persoane primind indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani.

ANPIS mai arata ca de la inceputul anului au intrat in plata stimulentului de insertie 89.446 de persoane. Indemnizatia acordata pentru cresterea copilului este in cuantum de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, aceasta valoare fiind instituita la finalul anului 2012.

Potrivit prevederilor legale, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. In ambele situatii sunt reglementate cuantumul minim si cel maxim al indemnizatiei lunare, raportandu-l la indicatorul social de referinta, care in 2014 este de 500 de lei.

Stimulentul de insertie este suma de bani pe care o primesc lunar parintii care incep sa realizeze venituri impozabile inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului. Stimulentul se acorda si parintilor aflati in concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de trei ani, daca oricand pe perioada acestuia decid sa reinceapa lucrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri