Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare semnaleaza retragerea de pe piata a unor medicamente antiepileptice, ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback, iar ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu promite discutii cu companiile farmaceutice, scrie Mediafax.

"Am fost anuntati de mai multe companii farmaceutice ca, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot sustine vanzarea acestor medicamente in Romania, astfel ca ele vor mai fi disponibile doar pana la epuizarea stocurilor din farmacii", afirma Adela Chirica, presedintele Asociatiei pentru Dravet si alte Epilepsii Rare.

Lipsa de continuitate in tratamentele antiepileptice este o problema foarte grava pentru ca pacientii cu epilepsie care sunt nevoiti sa ia zilnic astfel de medicamente risca reluarea crizelor in cazul in care le intrerup brusc, a mai spus Chirica. "Va dau exemplul unui copil cu sindromul Dravet, o forma rara si incurabila de epilepsie. Tratamentul standard pe care il ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar si in aceste conditii ii pot pune viata in pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializeaza in Romania, pentru ca producatorul farmaceutic nu are interes, din cauza pretului mic, iar alte doua vor fi retrase de pe piata in 2015. Este o situatie absolut disperata", a completat Adela Chirica.

Reprezentantul organizatiei care militeaza pentru drepturile pacientilor cu forme rare de epilepsie a mai aratat ca, desi unii medici recomanda cu lejeritate schimbarea medicamentului sau a formei de administrare la antiepileptice pastrand substanta de baza, multi apartinatori ai bolnavilor spun ca, la cea mai mica modificare, pot aparea reactii nedorite sau adverse. "Vorbim, prin urmare, de pacienti captivi ai firmelor de medicamente, care, in situatia de fata, raman fara un tratament adecvat/corespunzator, din cauza unor interese comerciale", a spus Chirica.

Ea a adaugat ca, din pacate, asociatia are semnale ca urmeaza sa se retraga de pe piata si alte antiepileptice, in conditiile in care, din cauza taxei clawback, veniturile companiilor farmaceutice sunt tot mai mici.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a cerut Agentiei Nationale a Medicamentelui sa verifice situatia punerii pe piata a medicamentelor pentru sindromul Dravet si epilepsii rare, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS), Oana Grigore. "Din primele informatii pe care le-a primit domnul ministru de la Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale exista in acest moment stocuri suficiente pentru continuitatea tratamentului pacientilor. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu se va intalni, in perioada imediat urmatoare, cu reprezentantii companiilor farmaceutice implicate pentru evaluarea situatiei si identificarea solutiilor, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit", a precizat Oana Grigore.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri