Mai multe ONG-uri sustin ca autoritatile romane folosesc atentatul din Franta pentru a restrange drepturile fundamentale, in contextul convocarii unei sedinte interministeriale ce are pe ordinea de zi si "un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului".

Organizatiile semnatare ale unui comunicat remis, joi seara, isi exprima "ingrijorarea cu privire la insistenta cu care institutiile abilitate ale statului re-propun acum, in regim de urgenta, un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului", potrivit Mediafax.

"Reamintim ca acest presupus 'vid legislativ' este de fapt cunoscut de institutiile statului de peste 3 luni. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-institutional sa analizeze in regim de urgenta pentru astazi, 8 ianuarie 2014, respingerea de catre Curtea Constitutionala a legii stocarii datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie si internet reprezinta o masura aberanta, care perpetueaza greselile trecutului si ingradeste drepturile fundamentale, in locul unei analize profesioniste, aprofundate, care sa includa toti actorii din societate interesati de subiect. Remarcam, inca o data, ca atat sectorul privat, cat si cel al societatii civile sunt ignorate de autoritatile statului atunci cand iau decizii pe aceste subiecte", se mai arata in comunicatul semnat de APADOR-CH, Militia Spirituala, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociatia Geo-spatial.org, Fundatia Ceata si Asociatia Interactive Advertising Bureau Romania (IAB Romania).

In opinia acestor ONG-uri, agenda sedintei convocate pentru vineri la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu tine cont de cateva aspecte esentiale. "Franta, exemplul invocat care a declansat aceasta 'agitatie' institutionala locala, beneficiaza de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv pastrarea datelor de trafic sau de inregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preintampina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marca se dovedesc mai cerebrali, respingand 'ideea unei legislatii dictate de emotie' ", amintesc, astfel, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale.

ONG-urile mai spun ca orice noua lege specifica de pastrare a tuturor datelor de trafic are sanse mari sa fie contrara drepturilor fundamentale, in timp ce furnizorii de comunicatii oricum retin date de trafic in scop comercial. "Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedura penala", se mai arata in comunicat, cu referire la prevederile privind obtinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, altele decat continutul comunicatiilor, si retinute de catre acestia.

Reprezentatii societatii civile sunt de parere, in acelasi context, ca "decizia Curtii Constitutionale de respingere a pachetului "Big Brother" dateaza din iulie 2014, prin urmare 'urgenta' invocata nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale". "Orice ordonanta de urgenta in acest domeniu, unde se afecteaza in mod direct drepturile fundamentale, ar fi neconstitutionala conform art. art.115 alin.(6) din Constitutia Romaniei. O tragedie nu trebuie sa fie transformata intr-un pretext pentru ingradirea libertatilor si ocolirea unor decizii ale Curtii Constitutionale", se mentioneaza in finalul comunicatului.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat pentru vineri, ora 9.00, la sediul institutiei pe care o conduce, o sedinta comuna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Convocarea a fost facuta in contextul atacurilor teroriste din Franta.

"Ca urmare a dinamicii situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei, precum si pentru dezvoltarea capabilitatilor pe linia interventiei in situatiile speciale de urgenta, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat vineri, 9.01.2015, la ora 9.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o sedinta comuna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta", precizeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis joi seara.

Sedinta va avea pe ordinea de zi doua puncte. Primul vizeaza "prezentarea situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei", iar al doilea, "necesitatea asigurarii instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securitatii nationale, in vederea prevenirii si combaterii terorismului si a criminalitatii de mare anvergura, respectiv proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, precum si platforma comuna de monitorizare si plata on-line a amenzilor la regimul circulatiei pe drumurile publice".

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului si secretul corespondentei, insa prioritar este dreptul la viata, chiar daca ajunge sa fie ingradit dreptul la comunicare. "Cu siguranta trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului, dreptul la corespondenta, la comunicare, de a nu te imixtiona, autoritate a statului, si de a nu ingradi astfel de drepturile. Dar, pe de alta parte, haideti sa spunem ca si dreptul la viata este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru, al tuturor, si atunci, intre dreptul la viata si dreptul la secretul corespondentei, bineinteles alegem dreptul la viata, chiar cu diminuare sau cu ingradirea, in limite legale bineinteles si cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenta si comunicare", a spus Nitu.

Procurorul general al Romaniei a subliniat faptul ca, in urma incidentelor din Franta, institutiile statului vor avea o alta perspectiva asupra Legii "Big Brother" si a Legii cartelelor pre-pay. "Cred ca, in actualul context, si celelalte institutii implicate in elaborarea actelor normative, in promulgare, in controlul asupra constitutionalitatii vor avea o opinie putin schimbata. (...) Daca un titular de abonament este identificat, dreptul lui nu a fost in niciun fel incalca. Atunci de ce cel care ia o cartela preplatita ar fi ilegal sa fie identificat?", a spus Tiberiu Nitu, referitor la faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca Legea "Big Brother" incalca legea fundamentala.

Anterior, procurorul general al Romaniei a declarat ca, in contextul atacului din Paris, comis impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, ca legile privind cartele preplatite si retentia datelor ar putea constitui, daca le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism. Intrebat daca se impune o noua lege, pe modelul legii privind retinerea datelor generale, cunoscuta drept Legea "Big Brother", dar care a fost contestata si declarata neconstitutionala, procurorul general al Romaniei a spus ca nu vrea sa faca aprecieri sau comparatii cu alte legi, dar considera ca se impune adoptarea unor acte normative eficiente, care sa poata constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism.

Procurorul general al Romaniei a mai spus ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu este disproportionata. Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.

Douasprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri