Studiile internationale arata ca cea mai mare parte a lumii moderne se confrunta cu probleme demografice deosebit de grave: natalitatea este in cadere libera, iar media de varsta a populatiei creste rapid. Cu alte cuvinte, populatia tot mai multor state se reduce si in acelasi timp asistam la un fenomen de imbatranire a populatiei la nivel global.

Cresterea nivelului de trai, dezvoltarea profesionala a indivizilor, ca si dezvoltarea si progresele medicinei, sunt cauzele imbatranirii populatiei. Tinerii se concentreaza pe cariera si cauta sa se dezvolte pe plan profesional, asa ca nu mai au timp sa procreeze si sa fie parinti. In acelasi timp, tot mai multi oameni pot beneficia, la nivel global, de servicii medicale tot mai bune, ceea ce a dus la o crestere puternica a sperantei de viata si la imbatranirea populatiei.

In acelasi timp, populatia tanara incepe sa scada in Romania, fapt confirmat de frecventa tot mai scazuta a nasterilor, arata datele furnizate de INS ceea ce inseamna ca numarul pensionarilor este in crestere, tendinta care se traduce printr-un declin demografic care, de altfel, caracterizeaza intreaga Europa. De altfel, potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, numarul angajatilor a ajuns in 2014 la 5,3 milioane, egal cu cel al pensionarilor.

Astfel, in luna noiembrie 2014 s-au nascut 14.897 copii, cu 2.818 mai putini decat in luna precedenta, in timp ce numarul de decese a fost de 21.097, cu 784 mai putine decat in octombrie 2014. Datele arata ca in luna noiembrie s-a inregistrat un spor negativ de 6.200 de persoane, ceea ce inseamna ca numarul decedatilor a fost mai mare decat cel al nascutilor-vii. Fata de noiembrie 2013, numarul nascultilor vii a scazut cu 1.105 in aceeasi luna din 2014, in timp ce numarul celor care au decedat a fost cu 827 mai mare fata de cu noiembrie 2013.

"Sunt fluctuatii relativ reduse, nu este nimic spectaculos. Acestea au loc din cauza schimbarilor politice si sociale de dupa 1990, iar in ultimii 7-8 ani, factorul principal este dat de imigratie, in urma plecarii tinerilor peste hotare penru locuri de munca. De asemenea, tinerii se concentreaza pe cariera si cauta sa se dezvolte pe plan profesional, asa ca nu mai au timp sa procreeze si sa fie parinti", apreciaza sociologul Alfred Bulai, pentru wall-street.ro.

Reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii (bugetul de asigurari sociale de stat), care trebuie sa sustina, cu tot mai putini contributori (salariati si platitori de contributii sociale), un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public).

In opinia sa, va exista si un efect de inversare peste 10-15 ani si se va reduce, in acelasi timp, presiunea asupra bugetului de pensii, deoarece noile generatii care vin din urma nu vor mai plati pentru cei care nu au lucrat in Romania. "Numai ca acum exista o presiune puternica care s-a acutizat. Dupa '90 au fost oameni care au iesit la pensie anticipat si la 40 de ani, o varsta la care mai poti activa cel putin 10 ani pe piata fortei de munca. Sunt probleme structurale care trebuie rezolvate de catre guvernanti".

Potrivit estimarilor Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, populatia Romaniei se va reduce cu inca 4,2 milioane de locuitori in perioada 2010-2060, ajungand la 17,3 milioane (estimare care nu ia insa in calcul rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011). Romania va inregistra a patra scadere procentuala din UE la acest capitol (-19,35%), dupa Bulgaria (-26,9%), Letonia (-25,6%) si Lituania (-19,6%). De asemenea, rata de dependenta a varstnicilor (raportul dintre populatia pensionara si populatia totala) se va tripla in aceasta perioada, de la 21,4% la 64,8% in 2060, Romania urmand sa ajunga printre statele cu cea mai mare presiune demografica din Europa. Prognoza Eurostat arata ca Romania va ajunge de la situatia actuala, in care fiecarui pensionar (persoana cu varsta peste 65 de ani) ii corespunde un numar de 4,7 adulti in varsta de munca la cea in care, in anul 2060, la intretinerea fiecarui pensionar vor putea contribui doar 1,5 adulti in varsta de munca.

La nivel european, situatia demografica arata ca populatia Uniunii Europene va creste pana in 2035 (de la 501 de milioane de locuitori in 2010 la 525,7 de milioane in 2040) si va scadea treptat pana la 516,9 milioane in 2060. Structura populatiei se va schimba insa dramatic. Ponderea populatiei tinere (0-14 ani) este estimata sa ramana relativ constanta pana in 2060, in timp ce ponderea populatiei cu varsta intre 15-64 de ani va scadea de la 67% la 56%. Persoanele in varsta de peste 65 de ani vor ajunge sa reprezinte 30% din populatie (fata de 18% in 2010), iar ponderea celor cu varsta de peste 80 de ani va ajunge sa fie aproape egala cu cea a populatiei tinere (12%). Cititi aici estimarile UE cu privire la reducerea populatiei Romaniei.

Sursa foto: Populatie in varsta / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri