Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces verbal ca vor proceda asa, arata procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT.

"Probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie", se arata in referat, scrie Mediafax.

Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", in dosarul Romgaz-Interagro. In acest scop, Bica ar fi dispus "masuri concrete in scopul determinarii procurorilor ca, fara nicio rezerva, sa puna concluzii contrare gravitatii faptelor dovedite prin probe". "Pentru a avea certitudinea si a se asigura ca dispozitia sa abuziva, flagrant nelegala, va fi executata de catre procurorii din subordine, i-a determinat sa incheie un document scris, un proces verbal, sa-si asume prin semnatura ca vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", se mai arata in document.

Anchetatorii mai spun ca, atunci cand procurorul din subordine i-au spus ca trebuie sa lase instanta de judecata sa decida, dand exemplul ca Alexandru Iancu, intr-un dosar de acelasi gen, a primit o pdeapsa de 11 ani inchisoare, replica Alinei Bica a fost "nu esti de acord cu mine?". "Referatul asa cum a dorit Bica nu a fost depus in instanta, prin diligenta procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanta l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsa cu executare", mai arata procurorii anticoruptie. Acestia noteaza ca Bica "a negat faptele retinute, ca invinuire, in sarcina sa, prezentand derularea evenimentelor in succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmatiilor si fara legatura cu acuzatiile".

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, in sala de judecata, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a fostei sefe a DIICOT, ca ar fi fost amenintata in timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale. Potrivit unor surse, Bica este acuzata ca ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea. Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom.

In acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihailescu documente din dosar, pe care acesta sa le consulte impreuna cu Bica. In schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. In cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.
Surse judiciare au declarat ca omul de afaceri Ovidiu Tender a facut vineri un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o acesteia sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat initial sotului procurorului.

Procurorii DNA aratau, intr-un comunicat emis vineri, ca, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie. Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, Bica, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective sa-l angajeze pe Florentin Mihailescu (fostul sau consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de catre inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar in care ii erau virate diferite sume de bani.

Alina Bica a fost arestata, alaturi de fostul ei consilier Florentin Mihailescu, Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, sambata dimineata, intr-un dosar disjuns din cel privind despagubirea ilegala pentru un teren supraevaluat fin Capitala, de care fosta sefa a DIICOT s-ar face vinovata, ca membru in comisia de specialitate din ANRP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri