Un membru al familiei de romi Carpaci din Timisoara trebuie sa primeasca peste 200.000 de euro de la autoritati, reprezentand chiria pentru un imobil castigat prin proces, unde a functionat o sectie a Spitalului de Copii "Louis Turcanu" pana in noiembrie 2013 cand a fost evacuat.

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Vladimir Carpaci, proprietarul unui corp de cladire din centrul orasului, unde au functionat Sectia de Pneumologie si Laboratorul Spitalului de Copii "Louis Turcanu", are de primit drept chirie suma de 220.814 euro, transmite Mediafax.

"Lucrurile sunt complicate si trebuie intelese in etapizarea lor. Carpaci Vladimir ne-a dat in judecata (in anul 2010 - n.r.) si ne-a cerut sa fie lasat in linistita posesie, asa este termenul juridic, si sa ii platim contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului incepand din 27 august 2006. A cerut sa ii platim ca Spitalul de Copii a folosit cladirea. S-a ajuns, insa, la evacuarea Primariei (Spitalul de Copii este in subordinea Primariei Timisoara - n.r.) din acea cladire printr-o hotarare a Tribunalului Timis. Spitalul de Copii si Primaria Timisoara, alaturi de DSP Timis, am contestat aceasta hotarare a Tribunalului, la Curtea de Apel, dar s-a respins apelul nostru si in schimb au fost admise apelurile reclamantului Carpaci", a explicat Nicolae Robu.

Primarul a spus ca magistratii Curtii de Apel Timisoara au stabilit ca Vladimir Carpaci trebuie sa primeasca suma de 179.122 de euro drept contravaloare cu titlu de chirie pentru perioada 27 august 2006 - 31 mai 2012, apoi, incepand cu iunie 2012, pana la data evacuarii imobilului, 1 noiembrie 2013, adica timp de 18 luni, sa primeasca suma de 2.594 de euro pe luna drept chirie.

Primaria Timisoara a contestat aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aratand ca din suma totala ar trebui reduse investitiile facute de catre Primaria Timisoara in acea cladire. In acest fel, a fost obtinuta o reducere de doar 5.000 de euro. In urma acestei decizii, care este definitiva, Vladimir Carpaci trebuie sa primeasca suma totala de 220.814 euro.

Cu toate acestea, potrivit primarului Nicolae Robu, urmeaza un nou proces, la Curtea de Apel Timisoara, in care se va stabili cine va plati suma reprezentand chiria catre proprietarul cladirii, Vladimir Carpaci. "Spitalul de Copii in tot acest timp nu a fost doar in subordinea Primariei Timisoara, ci si in cea a Ministerului Sanatatii. Este posibil ca instanta sa imparta suma totala de bani intre cele doua pentru a putea fi platita actualului proprietar", a declarat Nicolae Robu.

Spitalul de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara functioneaza acum intr-un ansamblu de sapte cladiri situate in apropierea centrului municipiului. Cea de-a opta cladire, in care functionau Sectia de Pneumologie si Laboratorul, a intrat oficial in proprietatea familei de romi Carpaci, in 1 noiembrie 2013.
Cladirea respectiva a fost retrocedata fostilor proprietari in anul 1995. Prin vanzari succesive, imobilul a ajuns in proprietatea familiei de romi Carpaci, care a cerut evacuarea. In 1 noiembrie 2013 a expirat ultimul termen de evacuare, astfel ca Vladimir Carpaci s-a prezentat pentru a-si prelua proprietatea.
Familia Carpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oras, avand 144 de proprietati, majoritatea in zona centrala.

In anul 2014, Primaria Timisoara a inceput construirea unui nou corp de cladire pentru Spitalul de Copii "Louis Turcanu", din fonduri proprii, bazandu-se si pe sprijinul financiar al Guvernului. Investitia este de 40 de milioane de lei, iar la finalul anului 2014 Guvernul a alocat suma de cinci milioane de lei pentru acest proiect. Noul corp de cladire urmeaza sa aiba 8.055 de metri patrati si 150 de paturi. Vor functiona aici o sectie de pediatrie, serviciu de urgenta, spatiu de deparazitare, camera pentru personalul medical, tratament de urgente minore, salon de resuscitare, camera de garda, salon de gipsare.

Sursa foto: Shutterstock / Timisoara

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri