Cei mai multi proprietari din blocurile incadrate in clasa I de risc seismic refuza punerea in siguranta a cladirilor respective, desi pot beneficia de sprijin si facilitati pentru aceasta, a declarat primarul Sorin Oprescu, adaugand ca ar trebui sa fie posibila actionarea lor in instanta.

Organizarea actiunilor de consolidare a constructiilor aflate in proprietatea persoanelor fizice si juridice este prioritara pentru Primaria Capitalei si Ministerul Dezvoltarii, a spus Sorin Oprescu. El a aratat ca, in conditiile legislatiei actuale, in care consolidarea este facuta la dorinta proprietarului, "este dovedit deja ca ritmul realizarii consolidarilor este nesatisfacator in balanta cu expunerea la risc", scrie Mediafax.

Oprescu a precizat ca, in ultimii ani, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a notificat prorpietarii din peste 370 de imobile cu privire la obligatiile lor legale pentru reducerea riscului seismic. El a mentionat ca este vorba despre 186 de cladiri aflate in risc seismic 1 - pericol public, ce pot fi sustinute in programul de consolidari, si 184 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, dar fara pericol public - cladiri mai mici de P+2 sau care nu au spatii publice la parter si care nu intra in programul de consolidare, dar sunt la fel de expuse riscului seismic.

Primarul general a precizat ca, in ultimii 10 ani, au fost consolidate: 42 de cladiri din clasa I de risc seismic, 19 fiind consolidate in programul de consolidari, restul direct de catre proprietari. "Nenorocirea este ca marea majoritate a proprietarilor care locuiesc in blocurile incadrate in clasa I de risc seismic, desi pot beneficia de sprijin si facilitati pentru punerea in siguranta a cladirilor respective, in conditiile precizate de legislatia in domeniu, refuza acest lucru si, in mod cert, nu duc aceasta obligatie la capat nici prin mijloace proprii", a mai spus Oprescu.

El a adaugat ca in astfel de situatii se afla imobilele din Str. Ion Brezoianu nr. 38, sector 1, Calea Mosilor nr. 96, sector 2, Str. Boteanu nr.3A-3B, sector 1, Str. Armeneasca nr. 28, 28A, Str. Semilunei nr. 8, sector 2 si Intr. Victor Eftimiu nr.9, sector 1. "In fata acestei situatii, autoritatile nu au nicio posibilitate, in baza legislatiei actuale, pentru a actiona. Proprietatea este garantata de Constitutie. Insa proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieti omenesti sau de vatamari corporale din cauza ca nu si-a pus in siguranta proprietatea, inainte de un eveniment de tip cutremur, va raspunde penal dupa lege. (...) Astfel, consideram ca se impune o alta abordare asupra programului de consolidari", a aratat primarul Sorin Oprescu.

El a precizat ca, in ultimii doi ani, PMB a trimis propuneri de modificare substantiala a programului de consolidare catre Guvernul Romaniei, acestea vizand inclusiv posibilitatea actionarii in instanta a tuturor proprietarilor care obstructioneaza, sub orice forma, procesul de consolidare si scoaterea acestora din programul national, urmand ca acestia sa-si plateasca in timp real consolidarea proprietatii fara a beneficia de imprumutul fara dobanda. PMB a mai propus interzicerea oricarei forme de inchiriere pentru locuintele aflate in blocurile din clasa I de risc seismic, interzicerea oricarei forme de comert la parterul blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic fara a avea semnatura notariala a proprietarului care, constient de pericolul de prabusire a imobilului, isi asuma responsabilitea penala si obligativitatea proprietarilor de a avea si de a obtine la inchirierea si la instrainarea imobilului certificatul seismic, pe cheltuiala proprie.

Sorin Oprescu a mai spus ca municipalitatea a consolidat si reabilitat 100 de institutii de invatamant, Teatrul "Constantin Tanase" si Centrul unic de informare de pe Bulevardul Elisabeta. De asemenea, a fost finalizata consolidarea si este aproape de a fi incheiata si reabilitarea sediului Primariei si sunt in curs de consolidare cladirile Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului "Ion Creanga", Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic si Arcul de Triumf.

Sursa foto: cutremur, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri