Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat joi, ca toate concursurile organizate de MECS in unitatile de invatamant preuniversitar de stat sunt fara taxa, potrivit unui ordin din decembrie 2014.

Precizarile au fost facuta in contextul in care au loc perchezitii la Fundatia pentru Evaluare in Educatie, care organizeaza concursul scolar cu acelasi nume. Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a stabilit, in decembrie 2014, calendarul organizarii si desfasurarii concursurilor pentru anul scolar 2014-2015, precizand ca este intersiza perceperea unor taxe pentru astfel de actiuni, a declarat, joi, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, citat de Mediafax.

La randul sau, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a precizat ca Ministerul Educatiei a elaborat in 2 decembrie 2014 ordinul privind organizarea si desfasurarea concursurilor scolare, iar actul normativ stipuleaza clar ca este interzisa perceperea oricarei taxe pentru organizarea si desfasurarea concursurilor initiate de minister, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant. Ea a mai spus ca in acest ordin este prevazuta lista tuturor concursurilor organizate de MECS. Pentru toate aceste concursuri este interzisa percepera taxelor si, mai mult, organizarea in scoli a unor concursuri pentru care sa se perceapa bani.

Concursurile scolare, doar in institutii particulare

"In general, in scoli nu se organizeaza concursuri cu taxa si atragem atentia privind respectarea ordinului care stabileste modalitatea de organizare si desfasurare a concursurilor Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice", a mai spus Liliana Preoteasa. Potrivit ordinului, parintii isi vor putea inscrie in continuare copiii la concursurile cu taxa, daca vor, fie individual, fie prin asociatii. Aceste asociatii, insa, nu vor avea voie sa organizeze concursurile in scolile de stat, ci in institutii particulare, centre de evaluare sau universitati. Acelasi ordin prevede ca Ministerul Educatiei organizeaza, la nivel national, 49 de concursuri. Politistii fac, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Prahova, intr-un dosar in care este vizata fundatia care organizeaza concursul scolar "Evaluare in educatie", prejudiciul produs prin delapidare si evaziune fiscala fiind de peste noua milioane de lei, potrivit unor surse din Politie.

Anchetatorii vor duce la audieri 29 de persoane, in dosarul deschis in urma unei sesizari facute de Directia Generala Antifrauda Fiscala din ANAF, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei. Potrivit anchetatorilor, toate persoanele ridicate sunt angajati ai Fundatiei Evaluare in Educatie. Surse din Politie au declarat ca in dosar sunt vizati reprezentantii Fundatiei Evaluare in Educatie, suspectati ca si-au insusit taxele de participare la concursul scolar organizat de aceasta la mai multe materii si ca nu au platit impozite.

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca in perioada 2008-2013 suspectii, in calitate de reprezentanti ai unei fundatii avand ca obiect de activitate organizarea unor concursuri scolare, si-au insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si varsat la bugetul de stat impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiei cheltuieli fictive", a precizat Politia Capitalei. Anchetatorii suspecteaza ca prejudiciul produs de reprezentantii fundatiei in urma infractiunii de delapidare se ridica la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile si inregistrarea achizitiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei. Ancheta Politiei Capitalei se desfasoara sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucuresti, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

La concursul "Evaluare in educatie", organizat de fundatia cu acelasi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum si cei ai clasei pregatitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba romana, Matematica, Engleza, Fizica si Informatica. La concursurile organizate de aceasta fundatie participau, la nivel national, aproximativ 800 de scoli. Concursurile "Evaluare in educatie" au fost scoase de pe lista avizata de Ministerul Educatiei la inceputul anului 2013, insa acestea au fost organizate in continuare in scoli, pentru fiecare proba taxa de participare platita de elevi fiind de cate 20 de lei. Fundatia "Evaluare in Educatie" a primit totusi un acord scris din partea ministerului, insa fundatia nu a fost inclusa pe lista concursurilor avizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri