Un nou documentar despre romanii plecati in strainatate a fost difuzat de un post de televiziune din Spania de aceasta data. Reportajul intitulat "Urmatoarea oprire: Bucuresti' a putut fi urmarit la postul public spaniol TVE, fiind despre emigrantii romani intorsi in tara, deveniti mai interesati de politica si care au avut un rol decisiv in alegerea noului presedinte Klaus Iohannis.

O echipa a televiziunii spaniole TVE a venit in Romania pentru a face un reportaj despre emigrantii romani intorsi acasa dupa ce criza economica a afectat Spania. Reportajul a fost difuzat joi seara pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole. "La 25 de ani de la indepartarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu, romanii, care au trait o lunga perioada de tranzitie politica si economica, si-au manifestat respingerea fata de coruptie, nemultumirea fata de instabilitatea politica si asteptarile mai mari pentru tara la alegerile prezidentiale din noiembrie, incheiate cu un rezultat surpriza. Votul imigrantilor a fost decisiv pentru alegerea noului presedinte, Klaus Iohannis, care reprezinta dorinta de schimbare a majoritatii populatiei", comenteaza postul de televiziune, in materialul de prezentare a reportajului, conform Mediafax.

Situatia economica nefavorabila din tara a facut ca multi romani sa isi caute de lucru in alte tari. Dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana, in 2007, numarul emigrantilor din Romania s-a triplat comparativ cu 2002, cand eliminarea vizelor a facilitat emigratia. Raportat la numarul de locuitori, Romania este tara cu cel mai mare numar de emigranti din lume, adauga televiziunea. Numerosi romani au mers in Spania in perioada de dezvoltare maxima a sectorului de constructii, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat aceasta tara in ultimii ani, multi dintre ei au ramas fara loc de munca, iar unii s-au intors in Romania mai devreme decat intentionau.

Viata copiilor emigranti

Decizia de a se intoarce in tara a fost mai usoara pentru cei care au reusit sa stranga bani in perioada petrecuta in Spania. Unii dintre ei au inceput mici afaceri, precum restaurante cu mancare italiana sau spaniola. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant si unul dintre personajele reportajului, sustine ca nu ii lipsesc clientii, inclusiv cei romani, in pofida dificultatilor economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe luna in Romania). Intoarcerea in tara de origine este insa dificila pentru multi adolescenti. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucuresti pentru a discuta cu elevii care au plecat din tara la varste mici. Ei marturisesc ca au pierdut contactul cu viata din Romania, cu prietenii lor si se gandesc sa se intoarca in Spania la terminarea studiilor.

Jurnalistii s-au intalnit si cu elevi care au crescut departe de parintii lor, plecati la munca in strainatate. UNICEF estimeaza ca in Romania sunt 350.000 de astfel de copii. Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre romani care au emigrat in Marea Britanie si despre problemele cu care se confrunta acestia, difuzat in mai multe episoade la Channel 4. Documentarul, intitulat "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), este difuzat din 17 februarie, pana in prezent putand fi vizionate trei episoade.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tanar rom care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi", afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane.
Documentarul a fost criticat de catre oficiali romani si membri ai comunitatilor romanesti din Anglia si Scotia, care spun ca ar fi tendentios la adresa romanilor. De altfel, numerosi romani au participat, la Londra, la un protest "in tacere" fata de acest documentar. Materialul difuzat de Channel 4 a primit insa si reactii pozitive, mai multe ONG-uri romanesti felicitand postul britanic pentru seria de reportaje si aratand ca protestele oficialilor romani au fost generate de ignoranta sau de ipocrizie, fata de problema saraciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri