Cele doua comandamente NATO stabilite a fi infiintate in tara noastra, in urma reuniunii ministrilor Apararii de la Bruxelles, vor functiona in Bucuresti, urmand a fi operationale in 2016 si 2018, a declarat ministrul Apararii, Mircea Dusa, in cadrul bilantului pe 2014.

Mircea Dusa a aratat ca, in contextul noilor provocari de securitate de pe flancul estic, Romania si-a exprimat intentia de pune la dispozitia Aliantei Nord- Atlantice un comandament multinational de divizie precum si de a gazdui o structura multinationala de integrare a fortelor.

”Propunerile noastre au fost concretizate la inceputul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii ministrilor Apararii de la Bruxelles, unde s-a decis ca Alianta va avea, prin cele doua comandamente multi-anuale, o prezenta vizibile si persistenta in Romania. Eu am considerat aceasta realizare ca una foarte importanta, dupa intrarea noastra in NATO”, a mai afirmat ministrul Apararii, citat de Mediafax.

Dusa a mai aratat ca si-a propus ca, intr-o prima etapa, sa se poata atinge starea operationala a unitatilor, pentru integrarea fortelor NATO, pana in luna iunie, iar pana la Summit-ul din Polonia, din 2016, sa fie realizata capacitatea operationala completa. Ministrul Apararii a mai afirmat ca in ceea ce priveste comandamanentul national de divizie, preconizeaza realizarea capacitatii operationale initiale pana in 2016, iar cea completa, pana in 2018.

”Vis-a-vis de locatia celor doua comandamente, pentru ca este o intrebare care mi se pune de multe ori, cele doua comandamente vor functiona in Bucuresti”, a anuntat Dusa.

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, la inceputul lunii februarie, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei. La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor ”asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici“.

Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO.

”Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate. Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata”, a declarat la Bruxelles, dupa reuniune, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri