Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care se dubleaza de la 1 iulie 2015 indemnizatiile detinutilor politici. Astfel, persoanelor persecutate politic sau deportate vor primi la 400 lei pentru fiecare an de detentie sau deportare.

Deputatii au votat in unanimitate acest proiect de lege, considerandu-l un gest ”reparatoriu”. Proiectul de lege initiat de Guvern modifica decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurata cu incepere de la 5 martie 1945, precum si cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, informeaza Mediafax.

Astfel, de la 1 iulie 2015 fostii detinuti politici si cei stramutati in alta localitate sau deportati in strainatate sau prizonieri vor primi o indeminzatie lunara de 400 de lei, fata de 200 cat este in prezent, pentru fiecare an de detentie, deportare, stamutare in alte localitati sau prizonierat.

Persoanele care atunci au fost internate in spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi cate 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Sotul sau sotia acestora vor primi o indemnizatie lunara de 400 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit. Aceste indemnizatii se vor cumula cu pensiile. Toti reprezentantii grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul PNL Cristina Pocora a sustinut, insa, ca PNL a depus o initiativa pe aceeasi tema inainte de cea a Guvernului si acest proiect zace la comisie.

Pocora a solicitat ca prevederile acestui proiect sa fie aplicate la promulgarea legii si nu de la 1 iulie 2005, sustinand ca ”acesti oameni mor pe zi ce trece si pana la 1 iulie 2015 nu vor mai ramane multi”, dar popunerea a fost respinsa.
Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect de lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri