Simona Halep a promis, in ianuarie, dupa partida pierduta in sferturile de finala ale Australian Open, cu Ekaterina Makarova, scor 4-6, 0-6, ca nu va mai abandona lupta intr-un meci, asa cum a facut-o cu rusoaica, promisiune pe care si-a tinut-o si duminica, in finala de la Indian Wells.

In ultimul act al competitiei de categorie Premier Mandatory, cu Jelena Jankovici din Serbia, locul 21 WTA, Halep a intors in stil de mare jucatoare soarta unui meci si a unui trofeu care pareau intrate in palmaresul adversarei. Jankovici a controlat jocul si a servit pentru titlu la scorul de 6-2, 5-4, insa romanca a revenit spectaculos si a obtinut cea mai buna performanta din cariera, scrie Mediafax.

Jelena Jankovici a avut, poate, una dintre cele mai bune evolutii din ultimii ani. Sportiva sarba a "citit" corect jocul adversarei si a folosit mingea inalta trimisa spre linia de fund ca principala arma impotriva romancei. Jankovici a cautat sa o "miste" pe Halep pe toata lungimea liniei de fund, a tinut-o departe de aceasta si a punctat decisiv cu lovitura ei preferata, reverul. Aproape jumatate de meci, Halep nu a avut solutie pentru a iesi din aceasta "capcana". Fara nerv, fara un sprijin important din serviciu si cu o mobilitate mai redusa decat de obicei, sportiva din Constanta a fost fortata sa joace la risc si sa incerce sa inchida punctele cu lovituri decisive, dar care nu si-au atins tinta. Ea a incercat si mingile in "contre pied", asa cum o facuse cu un oarecare succes Sabine Lisicki impotriva lui Jankovici, in semifinale, insa i-a lipsit precizia.

Simona Halep a pierdut primul ghem pe propriul serviciu, apoi a revenit si le-a castigat pe urmatoarele doua. Au urmat cinci ghemuri la rand pe care le-a obtinut Jankovici, desi a fost condusa de multe ori cu 40-0 sau 40-15. La 3-2 pentru jucatoarea sarba, antrenorul ei, Chip Brooks, si cel al Simonei, Victor Ionita, au intrat pe teren pentru a-si sfatui elevele. Halep a continuat jocul fara orizont si a pierdut setul cu 2-6, dupa 44 de minute.

In pauza ce a urmat primului set, jucatoarea romana a cerut ajutorul fizioterpeutului pentru probleme la glezna si degetul mare ale piciorului stang.

Setul secund a inceput echilibrat, dar dupa 1-1 cele doua jucatoare nu prea si-am mai fructificat serviciul. Jankovici a condus cu 3-1, dupa un break in ghemul al treilea, Simona a revenit cu greu si a egalat la 3, dar imediat si-a pierdut serviciul.

La 4-3 pentru ea, Jankovici a servit pentru a se distanta la doua ghemuri si acesta a fost unul dintre momentele de cotitura in finala de la Indian Wells. Sportiva din Serbia a gresit enorm, a comis trei "duble", ceea ce i-a permis romancei sa egaleze, aproape fara sa puncteze. Simona Halep nu a profitat de aceasta scadere in evolutia rivalei si si-a pierdut serviciul din nou.

Surprinzator, Jankovici a dat dovada de neincredere in fortele proprii chiar inainte sa serveasca pentru meci. Ea l-a chemat din nou pe teren pe Brooks, insa sfaturile acestuia au fost fara efect. Halep a facut rebreak si din acel moment a trecut la conducerea partidei. Ea a castigat urmatoarele ghemuri si a egalat la seturi cu 7-5, dupa alte 63 de minute.

Setul decisiv a inceput cu ghem castigat de Halep pe propriul serviciu. Jankovici le-a luat pe urmatoarele doua, printre care si un break. La 2-1 pentru Jankovici, sportiva sarba a servit pe o minge de rebreak. Ea a gresit primul serviciu, iar arbitrul de scaun a anuntat ghem castigat de Halep. A urmat o cearta intre Jankovici si arbitru, care si-a recunsocut greseala. Sportiva sarba ar fi vrut sa serveasca prima minge, dar nu a primit-o decat pe cea de-a doua. Punctul a fost castigat de jucatoarea romana, care a egalat la 2. "Caruselul" break-urilor a continuat pana la 4-3 pentru Halep. Romanca a reusit sa-si fructifice servicul la acest scor si a condus cu 5-3, servind pentru meci. Nu i-a reusit Simonei nici macar o minge de meci, astfel ca Jankovici s-a apropiat din nou la un ghem diferenta. Insa Jelena Jankovici nu a mai avut putere sa egaleze si Halep a obtinut trei mingi de meci pe serviciul adversarei, fructificand-o pe prima, dupa doua ore si 37 de minute.

Aceasta a fosta a cincea intalnire intre cele doua jucatoare si, la fel ca in precedentele, invingatoarea a fost stabilita dupa trei seturi. Romanca are acum 4-1 in fata lui Jankovici, fosta lider mondial.
Rezultatele Simonei Halep la Indian Wells au fost urmatoarele:

Turul II - Daria Gavrilova (Rusia), locul 106 WTA, jucatoare venita din calificari, scor 2-6, 6-1, 6-2;
Turul III - Varvara Lepchenko (SUA), locul 31 WTA si cap de serie numarul 26, scor 6-1, 3-6, 6-1;
Optimile de finala - Karolina Pliskova (Cehia), locul 15 WTA si cap de serie numarul 14, scor 6-4, 6-4;
Sferturile de finala - Carla Suarez Navarro (Spania), locul 13 WTA si cap de serie numarul 12, scor 5-7, 6-1, 6-1;
Semifinale - Serena Williams (SUA), locul 1 WTA, s-a retras; Finala - Jelena Jankovici (Serbia), locul 21 WTA si cap de serie numarul 18, scor 2-6, 7-5, 6-4.

In urma acestei victorii, prima pentru o jucatoare romana la Indian Wells, Halep va urca pe locul 1 al clasamentului care conteaza pentru Turneul Campioanelor de la finalul sezonului. In ierarhia WTA, ea isi va pastra pozitia a treia mondiala.

Jucatoarea Simona Halep, locul 3 WTA, a castigat, duminica, al 11-lea titlu din cariera, dar cel mai important, dupa ce s-a impus, cu scorul de 2-6, 7-5, 6-4, in finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, in fata sportivei sarbe Jelena Jankovici, locul 18 WTA.

Finala a durat doua ore si 37 de minute. Pentru Halep, aceasta a fost a doua prezenta in finala unei competitii Premier Mandatory, dupa ce anul trecut a pierdut in ultimul act la Madrid, in fata Mariei Sarapova.
La Indian Wells, invingatoarea va fi recompensata cu un premiu de 900.400 de dolari si 1.000 de puncte WTA, iar invinsa 439.420 de dolari si 650 de puncte WTA. Pentru Simona Halep, aceasta a fost a 17-a finala din cariera. Ea a mai castigat zece turnee, la Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), ambele in 2015, Doha (Premier 5), Bucuresti (WTA), ambele in 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) si Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele sase in 2013.

Halep, 23 de ani, a mai disputat sase finale, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2014, Bruxelles (Premier), in 2012 si Fes (WTA), in 2011 si 2010.

Saptamana viitoare, Simona Halep este pe tabloul principal al turneului de la Miami, de asemenea de categorie Premier Mandatory, fiind a treia favorita dupa Serena Williams, locul 1 WTA, si Maria Sarapova, locul 2 WTA. Meciurile din aceasta faza incep miercuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri