George Copos a scris cinci lucrari stiintifice in penitenciar, dar nu a dovedit ca s-a straduit sa se indrepte si nici nu a demonstrat ca a facut eforturi reale pentru reinsertie sociala, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare conditionata.

Judecatoria Sectorului 5 a respins, in 25 februarie, propunerea de eliberare conditionata a lui George Copos, trimisa instantei dupa ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit ca acesta intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani, potrivit Mediafax.

"Atat aparatorii condamnatului cat si condamnatul au sustinut ca dorinta care l-a animat pe acesta din urma de a scrie lucrarile stiintifice a fost de a castiga zile de munca, care sa fie considerate ca executate si astfel sa fie mai repede liberat conditionat. Aceasta constituie o dorinta fireasca, insa, in raport de scopul pedepsei, dovedeste ca petentul-condamnat nu a intentionat sa-si formeze, in esenta, o conduita corecta fata de ordinea de drept si sa depuna eforturi reale pentru reinsertie sociala", arata magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Faptul ca pedeapsa nu si-a atins scopul este evidentiat chiar de catre George Copos, sustine judecatorul. Astfel, in declaratiile facute in fata instantei, la judecarea cererii de liberare conditionata, George Copos a spus ca "intelepciunea la antreprenorii romani este infractiune".

"Condamnatul a sustinut ca, de-a lungul anilor, a achitat toate obligatiile fiscale pe care le-au avut societatile pe care le administreaza, insa a fost condamnat tocmai pentru faptul ca s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 lei noi, n.r.), prin ascunderea sursei impozabile", a scris judecatorul in motivare.

Potrivit judecatorului, faptul ca a respectat Regulamentul de ordine interioara al penitenciarului nu inseamna ca George Copos a depus eforturi temeinice de indreptare, ci arata ca a adoptat un comportament normal si obligatoriu, in caz contrar el riscand sa fie sanctionat disciplinar.

Instanta a mai aratat ca, la data la care s-a stabilit ca George Copos intruneste conditiile pentru a fi eliberat conditionat, acesta executase 322 de zile de inchisoare. Din pedeapsa i-au mai fost scazute zilele primite pentru ca a scris lucrari stiintifice in timp ce era incarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

"Tinand cont ca a executat efectiv doar 322 de zile inchisoare, ca se afla in executarea pedepsei rezultante de patru ani inchisoare in care au fost contopite trei pedepse pentru savarsirea unor fapte penale cu consecinte grave asupra bugetului statului, consecinte care se rasfrang si asupra calitatii vietii fiecarui cetatean, instanta apreciaza ca reeducarea condamnatului prin insusirea unui comportament care sa implice respect fata de ordinea de drept nu a fost realizata la acest moment procesual", a scris judecatorul in motivare.

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 a fost contestata de George Copos la Tribunalul Bucuresti, care va judeca in 7 aprilie cererea de eliberare conditionata, urmand sa dea o decizie definitiva. George Copos are de executat patru ani de inchisoare, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis sa nu fie aplicat un spor de pedeapsa, in urma contopirii condamnarilor primite in dosarele "Loteria I" si cel privind transferurile de jucatori.

George Copos, patru ani de inchisoare, in dosarul "Loteria I"

In 25 august 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul "Loteria I". In momentul in care a primit aceasta pedeapsa, George Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie 2014, George Copos a fost gasit vinovat de implicarea in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Citeste si:

    Copos mai are un dosar, cunoscut ca "Loteria II", in care este judecat pentru manipularea pietei de capital, spalare de bani, fals in inscrisuri si folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera. Cauza se afla in judecare la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 10 aprilie.

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri