Patru barbati suspectati ca au spart in total 46 de locuinte, intre care si casa europarlamentarului Theodor Stolojan, au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti (PTB).

Potrivit procurorilor, au fost trimisi in judecata Teodoris Manole, zis Doris, suspectat de opt spargeri, Alexandru Constantin Rosu, care ar fi spart 28 de lucuinte si ar mai fi avut alte zece tentative, si Matei Burcea si Cristian Dumitru, ambii acuzati de complicitate la furt.

"In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in perioada 2009 – 2014 inculpatii, folosindu-se de instrumente special confectionate, au patruns, prin fortarea sistemelor de asigurare ale usilor de acces, in locuintele mai multor persoane vatamate, situate pe raza Municipiului Bucuresti, de unde au sustras sume de bani, bijuterii, laptopuri si alte bunuri de valoare", se arata intr-un comunicat emis de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, scrie Mediafax.

Prejudiciul total provocat de acestia ca urmare a celor 46 de fapte a fost estimat de anchetatori la suma de 451.044 lei si 68.000 de euro. Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si politistii Serviciului Omoruri au intrat in alerta la sfarsitul anului trecut, dupa ce, chiar in Ajunul Craciunului, un om de afaceri a fost lovit in cap, cu batele, de mai multe persoane.

A fost deschis un dosar de tentativa de omor si, in mai putin de o luna, anchetatorii au descoperit ca barbatul a fost agresat de persoane specializate in spargeri de locuinte, apropiate unor lideri ai lumii interlope, precum Adrian Mogos si Sile Pietroi, care controleaza o parte din Sectorul 2.

Politistii si procurorii au organizat, in 20 ianuarie, 29 de perchezitii, in Bucuresti, Ilfov si Calarasi, in urma carora au fost aduse la audieri 20 de persoane, dintre care cinci au fost retinute: Teodoris Manole, zis Doris, Cristian Dumitru, poreclit Chitoi, Alexandru Constantin Rosu, alias Patrat, Matei Burcea, zis Mehas si Stefan Sarbu, cunoscut sub numele de Fane Racanica. Anchetatorii au stabilit ca, timp de cinci ani, din 2009 si pana la sfarsitul lui 2014, suspectii au comis 38 de fapte penale, majoritatea spargeri de locuinte, dar si o tentativa de omor si o talharie.

Printre victimele acestora s-a numarat si Theodor Stolojan, caruia i-au spart locuinta in 28 decembrie 2013, si un judecator. Surse din randul anchetatorilor au declarat, pentru Mediafax, ca Teodoris Manole, zis Doris si Cristian Dumitru, poreclit Chitoi, au rupt butucul yalei de la intrarea in casa lui Stolojan, in timp ce o a treia persoana a ramas afara pentru a-i anunta in cazul in care proprietarii reveneau acasa.

Acestia au reusit sa fure din casa europarlamentarului 10.000 de euro si bijuterii din aur, prejudiciul total fiind evaluat la 11.000 de euro. O alta victima a hotilor a fost si un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Un alt nume care apare pe lista celor retinuti este cel al lui Alexandru Constantin Rosu, alias Patrat. Acesta este acuzat ca a mers la mai multe spargeri impreuna cu Teodoris Manolache, in urma carora cei doi au furat sume mari de bani si cantitati importante de bijuterii. Numai din locuinta unui cetatean de origine iraniana, cei doi au reusit sa plece, in 12 octombrie 2014, cu un kilogram de aur, 1.500 de euro si 1.200 de lei, prejudiciul fiind estimat undeva la 30.000 de euro.

Doris si Patrat sunt banuiti si ca, in aceeasi zi, au furat dintr-o alta locuinta un seif in care se aflau 7.500 de euro, 3.000 de dolari, 1.500 de lei si bijuterii din aur. Prejudiciul total a fost evaluat la 15.000 de euro. Conform procurorilor, in ultimii cinci ani, Alexandru Constantin Rosu, zis Patrat, a participat la cel putin 18 spargeri.

Anchetatorii au stabilit ca suspectii plecau la furat cu masini pe care le schimbau des si pentru care foloseau inclusiv placute de inmatriculare false, luate de la alte automobile. Inainte de comiterea furtului, ei parcurgeau trasee foarte lungi, pentru a fi siguri ca nu sunt urmariti, iar dupa comiterea furtului paraseseau zona pe alt traseu. Faptele erau comise in timpul zilei, in intervalul in care victimele se aflau la serviciu. Fiecare spargere era atent planuita, iar hotii verificau, in prealabil, daca strazile din zona imobilului vizat sunt supravegheate video. Inainte sa intre, acestia verificau blocul, fara sa-si ia uneletele pentru spart yala, iar in timpul furtului tineau permanent legatra prin telefon, folosind cartele prepaid, cu o persoana care ii astepta in masina.

Hotii furau, de regula, doar bani, bijuterii, ceasuri si parfumuri, adica bunuri care puteau fi transportate usor si fara a atrage atentia eventualilor martori. Surse din randul anchetatorilor au declarat, pentru Mediafax, ca niciuna dintre victime nu a acceptat sa se impace cu hotii, cu toate ca acestia au incercat sa cada la intelegere cu mai multe victime.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri