Cardul de sanatate poate fi activat si peste doi ani, chiar daca el devine obligatoriu de la 1 mai, daca asiguratul nu are nevoie de servicii medicale pana la acel moment, a declarat, marti, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Activarea cardului de sanatate se va face odata cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoana sa mearga special la medic pentru initializarea cardului, care poate sa ramana neactivat si un an sau doi. Nimeni nu trebuie sa mearga la medic special pentru a-si activa cardul. Initializarea cardului se face odata cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguratii pot pastra cardul neactivat si un an, si doi, daca nu au nevoie sa mearga la medic", a precizat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), la conferinta "Drepturile pacintilor - intre teorie si practica" .

Vasile Ciurchea a adaugat ca persoanele care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate, din motive religioase sau de constiinta, pot primi o adeverinta cu valabilitate de trei luni, care va inlocui cardul si care va fi eliberata, la cerere, de casele de asigurari de sanatate. De asemenea, cei care, pana la 1 mai, nu au intrat in posesia cardului de sanatate vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte eliberate de casa de asigurari de sanatate.

In cazul in care asiguratii constata nereguli privind utilizarea cardului, acestia pot face reclamatii la numarul de telefon, scris pe cardul de sanatate. Presedintele CNAS a mai spus ca orice duplicat eliberat, pentru ca vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, se plateste de catre asigurat, taxa fiind de 15 lei. In schimb, daca un card de sanatate a fost inscriptionat gresit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plati niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurari de sanatate.

"Vreau sa fac inca o mentiune: pe card nu va fi trecuta nicio data medicala decat daca pacientul doreste acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declaratie notariala. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie sa ii inregistreze in card dorinta de a-si dona organele, in caz de moarte cerebrala, daca nu prezinta aceasta declaratie notariala", a adaugat Ciurchea.

El a mai spus ca un pacient va prezenta cardul de sanatate atat la internare, cat si la externare. "Daca pacientul are nevoie de un consult in alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul", a precizat Ciurchea.

Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu pentru asigurati din 1 mai. Activarea cardului de sanatate va putea fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, mai putin de farmacist. Operatiunea de activare dureaza cel mult 30 de secunde si consta in inlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.

Cardul, odata activat, va fi folosit de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

Presedintele CNAS: Aproape 2,3 milioane de romani nu figureaza pe lista unui medic de familie

"La nivel national, 300 de localitati nu au medic de familie. Sunt unele localitati foarte mici, altele mai mari. Sunt cateva in Vaslui, in Apuseni si in Delta, zone mai greu accesibile si defavorizate. De aceea am revizuit sistemul de acordare a sporurilor si avem un plus de 25 la suta care primesc un spor considerabil . In Delta, sporul este foarte mare, dar au mai ramas doi medici. Unul are 4.500 de pacienti, altul 5.500 de pacienti", a spus Ciurchea la conferinta "Drepturile pacintilor - intre teorie si practica", organizata la Senat.

El a precizat ca se incearca implicarea atoritatilor locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone.Totodata, presedintele CNAS a spus ca aproape 2,3 milioane de romani nu se regasesc pe lista niciunui medic de familie, fiind vorba despre persoane care fie se afla in strainatate , fie nu au avut nevoie de medic.

Intrebat daca nu exista riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a raspuns ca nu este posibila o astfel de situatie pentru ca doctorii trebuie sa aiba minumum 800 de persoane pe lista, iar acest lucru este greu de realizat. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a recunoscut, insa, ca, printr-un ordin comun al MS si CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri