Interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre respondenti care se declara, la nivel general, total sau partial de acord cu aceasta masura, arata un studiu al Asociatiei React.

Interzicerea fumatului in spatiile inchise, fapt deja stipulat de legislatia in vigoare, se bucura de cea mai mare sustinere (cu peste 90 % acord total sau partial) si reprezinta in fapt asumarea la nivel individual a normelor legale. Peste 80% dintre respondenti sustin, prin acord total sau partial, interzicerea fumatului in spatiile deschise – locuri de joaca pentru copii, in parcuri, in curtile scolilor si liceelor.

“Efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii sunt arhicunoscute. Adultul tanar este cel mai expus la riscul de a deveni fumator. Conform studiului, varsta medie la care romanii incep sa fumeze este de 19 ani, in conditiile in care 44% dintre respondentii fumatori au devenit fumatori in jurul varstei de 18 ani iar 36% intre 18 si 20 de ani. Avem nevoie de politici publice solide, bazate pe preventie si de implicarea cat mai multor actori socio-medicali pentru a asigura sanatatea populatiei", a declarat Dr. Anca Stefan – presedinta Asociatiei React

In ceea ce priveste interzicerea vanzarii produselor din tutun in magazinele aflate la mai putin de 250 de metri de scoli, licee, universitati si spitale se remarca o atitudine pozitiva din partea respondentilor. Astfel, 78 % dintre cei chestionati se declara "pentru" interzicerea vanzarii in apropiera scolilor si liceelor, 69% in apropierea spitalelor si 66% in apropierea universitatilor, ceea ce denota o atentie sporita pentru protejarea copiilor si a tinerilor in general, precum si a bolnavilor.
Mai mult, datele arata ca 20% dintre respondentii nefumatori sau fosti fumatori declara ca locuiesc impreuna cu cineva care fumeaza in interiorul locuintei, iar 11 % sunt expusi la serviciu la fumul de tigara al colegilor mai mult de 1 ora pe zi.

Ambitia si vointa, cheia pentru renuntarea la fumat

15% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat la fumat in ultimul an. Ca metode utilizate pentru renuntarea la fumat 94% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat brusc, printr-un efort de vointa. Reducerea treptata a numarului de tigari a fost utlizata ca metoda de renuntare la fumat de doar 5% dintre fostii fumatori.

In acelasi timp, grupa de varsta 18-25 de ani manifesta rezistenta cea mai mare la masurile anti-fumat. Interzicerea fumatului in locatii frecventate de acestia (baruri si spatiile deschise ale universitatilor), cat si in masina personala sau pe strada sunt propuneri care se bucura de o sustinere de pana la 30% in cazul barurilor si 46% in cazul spatiilor deschise din universitati.

Cercetarea a fost realizata de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala, la solicitarea Asociatiei React. Interviurile au fost realizate telefonic, iar studiul a fost realizat pe un esantion aleator de 1067 de persoane, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de 18 ani si peste. Structura esantionului a fost asigurata prin generarea aleatoare a numerelor de telefon. Marja de eroare este de ±3.00%, la un nivel de incredere de 95%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri