Studentii vor sa continue protestele in amfiteatre si ameninta cu greva foamei sau neparticiparea la examene, nemultumiti de rezultatele discutiei cu ministrul Educatiei, care le-a spus ce reglementari pot fi adoptate si a aratat ca bugetul Educatiei a crescut cu 2 mld. euro in 2015 fata de 2012.

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a discutat, joi, cu liderii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), dupa ce in mai multe centre universitare din tara au inceput activitati de "occupy" in amfiteatre, studentii fiind nemultumiti, printre altele, de subfinantarea educatiei, potrivit Mediafax.

Ministrul Sorin Campeanu a spus, la finalul intalnirii, ca le-a explicat studentilor, pe puncte, reglementarile care pot fi adoptate in sistemul universitar. "Au formulat o serie de opt puncte care sunt de interes pentru studentii din universitatile romanesti. Inainte de toate, as vrea sa va spun ca aceste consultari sunt absolut necesare si binevenite. Intotdeauna am fost promotorul ideii de reglementari sustenabile in domeniul educatiei. Aceste masuri nu pot fi luate, nu pot fi adoptate decat in urma consultarii tuturor actorilor din sistemul de educatie: profesori, studenti, sindicate, asociatia elevilor, asociatii ale parintilor si reprezentanti ai mediului socio-economic, care beneficiaza de formarea din sistemul de educatie. Un al doilea lucru este acela al principiului consolidarii legaturilor dintre sistemul de educatie si piata muncii. In acest context, aceste intalniri sunt binevenite. Cat priveste cele opt puncte propuse si acceptate de noi pe agenda discutiilor, va precizez ca o educatie de calitate nu se poate face fara resurse financiare. Am promovat intotdeauna acest aspect. In acelasi timp, insa, fata de anul 2012, avem un buget al educatiei cu doua miliarde de euro mai mare. Bugetul educatiei pe 2015, raportat la bugetul educatiei pe 2012, cand am avut 2,8 la suta din PIB, 2013 - 2,9 la suta, 2014 - 3,2 la suta si 2015 - 3,7 la suta din PIB. Referitor la solicitarea studentilor de a avea o reprezentare de 25 la suta, si in momentul de fata legislatia prevede o reprezentare de minimum de 25 la suta a studentilor in consiliile profesorale si de 25 la suta la senatele universitatilor. Sunt organismele de conducere ale fiecarei universitati", a precizat Sorin Cimpeanu.

Referitor la reforma curriculara, ministrul Educatiei a spus ca este nevoie de o schimbare la acest nivel. "Am fost intotdeauna de parere, si ca reprezentant al rectorilor, ca este nevoie de o reforma curriculara. Pe de alta parte, insa, avem autonomia universitara si avem ARACIS. ARACIS care analizeaza planurile de invatamant, deci analizeaza curricula, care sunt aprobate la nivelul consiliului fiecarei facultati, in care studentii au reprezentativitate de minimum 25 la suta si aprobate in senatele universitatilor, in care de asemenea au reprezentativitate 25 la suta", a mai spus ministrul.

In legatura cu respectarea statutului studentului, ministrul Sorin Cimpeanu a spus ca a fost interesat si a intervenit, ori de cate ori a fost nevoie, pentru rezolvarea problemelor aparute. "Referitor la respectarea statutului studentului, referitor la respectarea libertatii de exprimare a studentilor, care de altfel este garantata prin Constitutie, la fel ca si autonomia universitara, ministerul este dator sa vegheze la respectarea acestora si, ori de cate ori au fost semnalate disfunctionalitati, Corpul de control al ministrului a mers in universitatile in care au fost semnalate aceste lucruri", a continuat Cimpeanu.

In ceea ce priveste sistemul de burse, ministru Educatiei a tinut sa precizeze ca sustine instituirea unui sistem de proiecte prin care cuantumul si numarul acestora sa creasca. "Referitor la burse, este un alt aspect reclamat. Sigur ca ne dorim sa avem instrumente cat mai eficiente de stimulare a calitatii educatiei in universitatile romanesti. Printre aceste instrumente se regaseste si sistemul de burse. Legea prevede acordarea de burse de performanta, burse de merit si burse sociale", a spus ministrul Educatiei.

Liderul ANOSR, Cristi Popescu, a spus ca este foarte nemultumit de rezultatul discutiei cu ministrul Educatiei si ca studentii sunt hotarati sa-si continue protestele, mergand pana la greva foamei si neparticiparea la examene. El a adaugat ca va participa la intalnirea Federatiei Studentilor din Europa si acolo vor cere federatiilor din alte tari sa-i sustina si sa li se alature, pentru ca mesajul lor sa fie auzit de cat mai multa lume.

Cristi Popescu a precizat ca cea mai importanta revendicare a studentilor este legata de participarea lor la alegerile rectorilor. Studentii cer includerea lor cu o pondere de 25 la suta din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea, in aceeasi proportie, in consiliile departamentelor din facultati, locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planuri de invatamant.

"Asteptam si alte centre sa ni se alature actiunilor noastra, sa ocupam amfiteatrele. In Spania, studentii sunt reprezentanti in proportie de 30 la suta, in Serbia, 25 la suta, in Slovacia, intre 30-40 la suta. Suntem foarte nemultumiti, nu am primit niciun raspuns clar la solicitarile noastre, nicio rezolvare la solutiile pentru care noi am ramas in amfiteatre. La acest moment, suntem hotarati sa ramane in amfiteatre. Nu exista nicio asumare clara ca problemele noastre se vor rezolva. Initial, Ministerul Educatiei a evitat sa vorbeasca de revendicarea noastra, cea legata de 25 la suta. Ministerul se eschiveaza, arunca mingea in fileul Parlamentului si la fileul universitatilor. Ramanem in afiteatre, avem semnale ca si alti colegi din tara ni se vor alatura. Discutam, probabil, in zilele urmatoare, unii colegi vor intra in greva foamei. Ne gandim si sa amenintam derularea sesiunii de examene din acest an. Si daca va fi nevoie, vom veni si in fata ministerului", a mai spus Popescu.

Ce cuprinde lista de revendicari a studentilor

Lista de revendicari a studentilor cuprinde cresterea finantarii educatiei si asumarea reala de catre Parlament si Guvern a alocarii a 6% din PIB pentru educatie, asa cum prevede legea; includerea studentilor in pondere de 25% din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea acestora in aceeasi proportie in consiliile departamentelor din facultati - locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planurile de invatamant; cresterea investitiilor in servicii pentru studenti: cresterea burselor, in special a burselor sociale, investitii in constructii de noi camine si cantine si investitii in repararea si modernizarea celor existente; implementarea reala a unui invatamant centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prafuite de timp, ci cei care creeaza medii de invatare pentru studenti pentru ca acestia sa dobandeasca abilitati si competente, invatand cum sa folosesca informatiile de la curs, nu doar sa le reproduca.

Pe aceeasi lista se regasesc reforma curriculara din universitati, pentru a face programele de invatamant relevante pentru piata muncii si pentru nevoile si interesele studentilor de azi; implicarea studentilor in toate procesele de asigurare a calitatii, la nivel intern si extern, atat la evaluari ale institutiilor de invatamant superior, cat si in evaluari ale programelor de studii; respectarea de catre universitati si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a "Statutului Studentului", care contine toate drepturile si obligatiile studentilor, si depunerea de eforturi pentru sanctionarea universitatilor care incalca flagrant drepturile studentilor; respectarea dreptului la libera exprimare a studentilor de catre universitati si Ministerul Educatiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic in randul noilor generatii, in contextul in care tot mai multi studenti care au curajul sa spuna problemele din universitati sau mediul universitar romanesc sunt sanctionati.

Potrivit ANOSR, proteste ale studentilor au loc la Universitatea Maritima din Constanta, la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea din Suceava. Saptezeci de studenti de la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri intr-un amfiteatru al institutiei, in semn de protest fata slaba finantare a educatiei. Studentii si-au adus paturi, mancare si apa in amfiteatru si au dezbatut toata noaptea probleme ale invatamantului. Miercuri dimineata, aproximativ 50 de studenti s-au adunat in fata sediului Prefecturii Timis pentru a protesta, ei avand banderole negre la gura si afisand pancarte cu mesaje precum "Vrem 25%", "Azi in Timisoara, maine in toata tara" sau "Vorbim doar in amf. A13 din UVT".

Ulterior, aproximativ o suta de studenti din Timisoara au continuat protestul fata de slaba finantare a educatiei, iar dupa dezbateri, in noaptea de miercuri spre joi, intr-un amfiteatru al Universitatii de Vest, acestia au ocupat, joi, un autobuz de transport in comun cu care au facut un tur al orasului.

Aproximativ 70 de studenti ai Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati au ocupat si ei, incepand de marti seara, unul dintre amfiteatrele institutiei, unde vor sta pana la sfarsitul saptamanii si unde si-au adus paturi, cafea si apa, reprezentantii universitatii spunand ca ii sprijina in solutionarea problemelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri