Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, marti, ca au fost deblocate posturi in sistemul sanitar, dar ritmul in care se angajeaza este lent, astfel ca deficitul de personal, de peste 30.000, s-ar putea acoperi in trei-patru ani.

"Am deblocat posturi in sistemul sanitar, dar este adevarat ca ritmul in care se angajeaza nu o sa poata sa acopere deficitul decat in cativa ani, in trei-patru ani, daca ritmul ramane acelasi din ultimele opt luni. Vorbim despre un deficit de peste treizeci si ceva de mii de persoane. Au fost alocate fonduri suplimentare pentru angajari, au fost angajate aproape 5.000 de persoane", a spus ministrul Sanatatii, dupa ce a participat la conferinta organizata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie", cu ocazia efectuarii a o suta de operatii pe cord.

Intrebat despre protestul organizat in fata sediului Ministerului Sanatatii, de Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania si Federatia Sindicala "Hipocrat", ministrul a spus ca este intr-un dialog deschis cu toate sindicatele din sistemul sanitar, iar marti dupa-amiaza va avea o discutie cu reprezentantii protestatarilor.
"Suntem in dialog deschis cu toate sindicatele din sistemul sanitar. Vom avea si o discutie, dupa-amiaza, in care sa analizam toate problemele lor. Nu consideram ca suntem pe pozitii diferite, suntem de aceeasi parte a baricadei", a precizat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca mare parte din revendicarile sindicalistilor sunt legate de acordul cu FMI din 2010, pe care a incercat sa-l corecteze.

"Evident ca am reusit sa corectam o parte din nedreptati (din acordul cu FMI din 2010, n.r.), problema este ca avem un acord pe care l-am mostenit, nu l-am semnat nici eu, nici Guvernul din care fac parte. Incercam sa gasim cele mai bune si cele mai rapide solutii. A existat o crestere salariala in ianuarie, iar acum cautam solutii pentru o noua crestere salariala", a mai spus Banicioiu.

In legatura cu cererile asistentilor medicali de a pleca sa lucreze in strainatate, ministrul Nicolae Banicioiu a spus ca, in ultimii sapte ani, au fost eliberate aproximativ 20.000 de certificate. "In intervalul 2007-2014, au fost solicitate aproximativ 20.000 de certificate, dar nu toti cei care le-au solicitat au plecat din tara. Vorbim dintr-un total de 141.000 de asistenti medicali", a mai spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca un prim pas privind cresterile salariale a fost realizat anul trecut, atunci cand au crescut veniturile medicilor rezidenti, iar un al doilea pas a fost in ianuarie, cand toti angajatii au primit 100 de lei in plus la salariu.

"Exista sansa sa le mai creasca o data salariul, intr-o alta etapa", a spus Banicioiu, precizand ca la acest document se lucreaza in prezent si ca nu poate mentiona cu cat vor creste salariile in sistem.

Protestul organizat de Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania si Federatia Sindicala "Hipocrat" are loc intre orele 12.00 si 14.00, in fata sediului Ministerului Sanatatii. Sindicalistii spun ca sunt nemultumiti de faptul ca niciuna dintre solicitarile federatiilor nu au fost solutionate in mod favorabil de Ministerul Sanatatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri