Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin Ionesie Ghiorghioni (PNL), retinut dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce lua mita 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract, a fost arestat, miercuri, pentru trafic de influenta, transmite corespondentul Mediafax.

Tribunalul Timis a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a vicepresedintului Consiliului Judetean Caras-Severin Ionesie Ghiorghioni, pentru trafic de influenta (doua acte materiale), si a dispus masura controlului judiciar pentru nepotul acestuia, Adrian Cosmin Ghiorghioni, pentru complicitate la trafic de influenta.

Ionesie Ghiorghioni a fost retinut, marti seara, de procurorii DNA Timisoara.

Surse judiciare declarau ca Ionesie Ghiorghioni si-a rezervat dreptul sa nu faca declaratii in fata procurorilor, astfel ca acestia i-au prezentat acuzatiile. Ulterior, procurorii au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele vicepresedintelui CJ Caras-Severin si pe cel al nepotului acestuia, Adrian Cosmin Ghiorghioni.
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timisoara au facut, marti, sase perchezitii in municipiul Resita si in alte localitati din judetul Caras-Severin, din care una la sediul unei institutii publice, iar restul la locuintele unor persoane, anunta DNA. Cercetarile au fost facute intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in perioada ianuarie 2013 - martie 2015.

Surse judiciare declarau ca institutia publica vizata de perchezitii este Consiliul Judetean Caras-Severin, vicepresedintele Ionesie Ghiorghioni fiind prins in flagrant in timp ce lua mita 20.000 de lei chiar in biroul sau. Banii erau pusi intr-o revista care i-a fost data lui Ghiorghioni de catre un om de afaceri. In schimbul banilor, vicepresedintele CJ Caras-Severin ar fi trebuit sa ii inlesneasca omului de afaceri atribuirea unui contract.
De asemenea, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca cei 20.000 de lei ar fi reprezentat o transa din suma totala ceruta de Ghiorghioni de la omul de afaceri pentru incredintarea unor lucrari de reabilitare a unor drumuri.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, Ionesie Ghiorghioni a pretins 10% din valoarea unor contracte de intretinere de drumuri de la CamandImpex Resita, firma cu care CJ avea contracte din 2013, transele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de catre reprezentantii societatii.
Astfel, in baza unei intelegeri initiate de Ionesie Ghiorghioni, in perioada in care a administrat SC CamandImpex SRL Resita, Paul Valentin Armasu a convenit sa-i dea vicepresedintelui liberal al CJ Caras-Severin 10% din valoarea fara TVA a lucrarilor realizate si incasate de societatea sa, in baza contractelor de lucrari incheiate cu Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat al judetului, unitate din structura organizatorica a CJ.
In schimbul acestui procent, Ghiorghioni urma sa sprijine interesele societatii administrate de Armasu, prin determinarea subordonatilor sai sa primeasca si sa admita devizele de lucrari si sa faca platile cu prioritate in favoarea SC Camand Impex SRL Resita.

"SC Camand Impex SRL Resita a incheiat in urma unei licitatii publice organizate de Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat al judetului Caras-Severin un acord cadru de lucrari, prin care Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat Caras-Severin, in calitate de promitent achizitor, se obliga sa achizitioneze de la SC Camand Impex SRL Resita, in calitate de promitent executant, in baza unor contracte subsecvente, lucrari de «Intretinere pe timp de vara a drumurilor judetene din Caras-Severin» pentru lot 3 zona Resita, in valoare de 5,3 milioane lei, iar in baza contractelor subsecvente incheiate in baza acestui acord cadru, societatea sa a efectuat lucrari si a incasat in parte contravaloarea acestora, context in care patronul firmei i-a remis lui Ghiorghioni suma de 200.000 de lei, in mai multe transe, ultima dintre acestea, in cuantum de 9.500 lei, fiind remisa lui Ghiorghioni, in biroul sau, in perioada iulie - septembrie 2014", arata sursa citata.

Potrivit documentului citat, in 9 mai 2013, Directia pentru Administrarea Patrimoniului Public si Privat Caras-Severin a incheiat cu SC Camand Impex SRL Resita acordul cadru de lucrari, avand ca obiect achizitionarea in baza unor contracte subsecvente a lucrarilor de intretinere pe timp de vara a drumurilor judetene din Caras-Severin pentru lotul 3 zona Resita, la pretul maxim de 4.264.381 lei, la care se adauga 1.023.451 lei TVA.

"Din situatiile centralizate privind incasarile facute de SC Camand Impex SRL Resita de la Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat Caras-Severin, in perioada 24.01.2013 - 11.09.2014, reiese ca suma totala incasata de societate in aceasta perioada este de 7.005.793,91 lei, dintr-un total de 39.0772,89 lei, in aceasta fiind cuprinse si alte categorii de lucrari contractate de S.C. Camand Impex S.R.L. Resita cu acelasi beneficiar. Rezulta, deci, trafic de influenta de catre Ionesie Ghiorghioni, constand in primirea de bani de la Paul Valentin Armasu pentru sustinerea intereselor S.C. Camand Impex S.R.L. Resita in raporturile contractuale incheiate cu o unitate din structura organizatorica a Consiliului Judetean Caras-Severin, respectiv Directia pentru Administrarea Patrimoniului Public si Privat", se mai arata in documentul citat.

Conform documentelor, sotia lui Paul Valentin Armasu, Adina Armasu, i-a propus un mesaj codificat lui Ghiorghioni, astfel incat pentru fiecare 5.000 de euro pretinsi de vicepresedintele CJ sa se utilizeze cuvantul "pupici". Acesta i-a transmis insa femeii ca nu va discuta astfel de aspecte prin telefon si ca cel mai bine ar fi sa ii trimita banii printr-un intermediar de incredere, care o va contacta pe Adina Armasu ulterior, spunandu-i ca doreste sa inchirieze un utilaj. Intermediarul urma sa ridice o suma neprecizata.

"Potrivit procentului convenit, pana in acel moment aveau la Ionesie Ghiorghioni o datorie de aproximativ 70.000 lei, reprezentand folosul infractional in procent de 10%", se mai arata in documentul citat.

In 2 decembrie 2014, Ionesie Ghiorghioni l-a contactat pe nepotul sau, Adrian Cosmin Ghiorghioni, pe care l-a trimis sa ia banii de la Adina Armasu, ca intermediar pentru unchiul sau.

Cei doi s-au intalnit in parcarea unui magazin din Timisoara unde Adrian Cosmin Ghiorghioni a primit de la Adina Armasu suma de 4.000 de euro pentru unchiul sau. Ulterior, Adina Armasu i-a transmis vicepresedintelui CJ ca i-a trimis prin intermediul nepotului suma totala de 8.500 de euro.

"In 19 martie 2015, Consiliul Judetean Caras-Severin a efectuat o plata catre SC Camand Impex SRL in cuantum de 330.403,79 lei (cu tot cu TVA), reprezentand contravaloarea unor lucrari executate, procentul de 10% din valoarea fara TVA a decontarii fiind calculata de catre Armasu Adina la suma de 26.000 lei. Ca urmare a incasarii acestor sume, in data de 25 martie a.c. Armasu Adina l-a invitat pe Ghiorghioni Ionesie sa viziteze impreuna locatii in care firma efectua lucrari in acea perioada, scopul real al deplasarii inculpatului fiind insa acela de a i se remite de catre femeie suma «cuvenita», pentru ca in urma activitatii sale infractionale au fost atribuite acele lucrari firmei martorilor", se mai arata in documente.

Dupa ce a luat banii, Ghiorghioni i-a spus Adinei Armasu ca este disponibil in a incredinta discertionar lucrari de consolidare a unui pod catre firma familiei Armasu, precum si disponibilitatea de a-i mai aloca fonduri pentru lucrari de intretinere a drumurilor, pe viitor.

"In continuare, martora Armasu Adina i-a remis direct inculpatului Ghiorghioni Ionesie suma de 10.000 lei in interiorul autoturismului «Uitati aici o suta de milioane…asa…si mai…cand mai scot mai…», insa inculpatul a dorit sa afle cat a incasat firma pentru a calcula cati bani i s-ar fi «cuvenit» din acea decontare, astfel ca martora i-a explicat «acu’…la incasarea care am vazut-o eu trebuia sa va dau 260 (referindu-se la 260 milioane ROL, respectiv 26.000 lei – s.n.)…ca or fost trei miliarde trei sute cu tot cu TVA si am scazut TVA-ul si…dar mai trebuie sa mai aduc eu» (referindu-se la diferenta intre cei 10.000 lei pe care tocmai i-a remis-o inculpatului si totalul de 26.000 lei ce reprezenta 10% din valoarea totala a sumei incasate fara TVA", se mai arata in documentele anchetatorilor.

La finalul intalnirii dintre cei doi, Adina Armasu l-a intrebat pe vicepresedintele CJ Caras-Severin cand doreste sa se mai intalneasca pentru a-i mai da si diferenta de bani, propunand ca acest lucru sa se intample tot in cadrul unei deplasari pe teren.

DNA arata, intr-un comunicat transmis marti seara, ca Adrian Cosmin Ghiorghioni a primit de la Adina Armasu o camera foto cu diverse accesorii, in valoare de circa 1.900 de lei, pentru ca a intermediat predarea banilor catre Ionesie Ghiorghioni.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din mai 2014, Ionesie Ghiorghioni are un teren forestier de 30 de hectare in comuna Bautar, sat Bucova, cumparat in anul 2003, si altul de 180 de hectare in acelasi sat, mostenit in anul 2008. De asemenea, el are un teren de 2,5 hectare tot in Bucova, obtinut prin donatie in anul 1998, si un teren de 8 hectare, in aceeasi localitate, mostenit in 2014 impreuna cu sotia Rozina Ghiorghioni.

Totodata, Ionesie Ghiorghioni detine o casa de 75 de metri patrati in satul Bucova, obtinuta prin donatie in anul 1998, un apartament de 82 metri patrati in Otelu Rosu, cumparat in 1998, precum si o casa de 120 de metri patrati impreuna cu Rozina Ghiorghioni, mostenita in 2014.

De asemenea, vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin a cumparat in anul 2000 un autoturism Mercedes. Acesta nu are bunuri mobile a caror valoare sa depaseasca 3.000 de euro, nici conturi si depozite bancare, plasamente, imptrumuturi acordate

Ionesie Ghiorghioni a castigat de la Consiliul Judetean suma anuala de 49.414 de lei, iar sotia lui, in calitate de director al Liceului Banatean Otelu Rosu, a obtinut venituri in valoare de 39.395 lei.
Veniturile vicepresedintelui CJ din investitii ajung la 100.000 de lei ca actionar unic la SC Fag Montana SRL, 60.000 de lei ca actionar la Composesoratul Bucova, iar ale sotiei sale la 20.000 in calitate de actinar la acelasi composesorat.

Potrivit declaratiei de interese, Ghiorghioni este presedinte la Composesoratul Bucova, unde are 34 parti sociale sau actiuni, membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Caras-Severin, actionar cu 50% la SC Piatra SRL si actionar unic cu 100 % la SC Fag Montana SRL Bucova. Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caras-Severin in perioada 2004-2008, iar de sase ani este vicepresedinte al CJ Caras-Severin, fiind unul din apropiatii presedintelui institutiei, Sorin Frunzaverde.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri