Inspectoratul de Politie Judetean Cluj utilizeaza un soft unic in Romania, care duce la identificarea mai usoara si rapida de pe camerele video de supraveghere a infractorilor sau a numerelor de inmatriculare ale unor masini. Softul este folosit de politistii din 50 de tari, din Europa pana in SUA.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj a fost dotat cu un soft cumparat de Primaria Cluj-Napoca, despre care primarul Emil Boc spune ca este unic in Romania si permite prelucrarea imaginilor de pe camerele video de supraveghere, astfel incat se ajunge la identificarea mai usoara si mai rapida a unor infractori sau a numerelor de inmatriculare ale masinilor, potrivit Mediafax.

Softul, creat de o firma italiana, este folosit in prezent de politistii din peste 50 de state din Europa, dar si din SUA. Inaintea achizitionarii noului soft, criminalistii clujeni lucrau cu un sistem care nu era specializat pentru imbunatatirea inregistrarilor video, cu ajutorul caruia se faceau doar simple corectii de luminozitate, contrast si culoare.

Un criminalist al IPJ Cluj a explicat pentru Mediafax cum functioneaza noul soft si ce rezultate se pot obtine. Inspectorul principal de politie, specialistul criminalist Mihai Teodorescu, lucreaza la Laboratorul de investigatii video si expertiza imaginilor din IPJ Cluj si a invatat rapid cum se utilizeaza noul soft, despre care spune ca este foarte prietenos. In fata a doua monitoare, acesta explica modul de functionare a softului.

”Suntem primii din tara care implementam acest soft, Amped Five. O directie de lucru este investigarea inregistrarilor video sau a fotografiilor, incercand sa stabilim cat mai multe informatii despre persoanele sau masinile surprinse pe camere. O camera video surprinde o persoana banuita ca a fi comis o infractiune, dar nu intotdeauna imaginea este de cea mai buna calitate. Si atunci intervine softul care exploateaza la maximum inregistrarea respectiva, astfel incat ii aducem corectii si o imbunatatim. Este un soft creat de o firma italiana, versatil, cu o interfata foarte prietenoasa cu utilizatorul si la care primim constant update-uri”, a spus Teodorescu.

Potrivit acestuia, cu ajutorul noii tehnologii se poate vedea mai clar ce tatuaje are o persoana surprinsa pe camera video, daca poarta inele sau cercei, pentru a putea fi identificata mai usor.

”Se poate determina din imagini si inaltimea unei persoane pe baza unor repere stabilite in mod direct, a unor obiecte care au dimensiuni stabilite cu certitudine. Daca o persoana este surprinsa in fata unei usi, se masoara usa si se poate determina inaltimea acesteia”, a mai spus Teodorescu.

Criminalistul de la IPJ Cluj a mentionat ca noul soft permite si identificarea mai usoara a caracterelor de pe placutele de inmatriculare ale masinilor chiar in conditii de vizibilitate redusa - semiintuneric sau ploaie - sau chiar si in situatia in care masina nu este surprinsa de camerele video din fata sau spate.

”Avem o inregistrare video facuta de cineva cu mai multe masini parcate, iar numarul de inmatriculare al uneia este surprins dintr-o parte, din lateral spate, si nu se vede perfect. Filmarea este tremurata, iar in imagine se vede ca ploua. Noi putem selecta secventa video a autoturismului respectiv, o stabilizam in zona placutei de inmatriculare, dupa care indreptam placuta, care este oblica, cu ajutorul softului, astfel incat ea sa devina un dreptunghi, ca si cand ar fi fost facuta filmarea din spate. Dupa mici reglaje ale filtrelor de claritate, pot fi citite numerele de pe placuta. De la nimic, avem ceva”, a explicat criminalistul de la IPJ Cluj.

De asemenea, cu ajutorul soft-ului se poate descifra un numar de inmatriculare al unei masini filmate pe timp de noapte si care are farurile stinse sau se poate obtine o calitate mai buna a unei imagini neclare.

”Se mareste expunerea, apoi imaginea se stabilizeaza. Din fiecare cadru, softul ia care este cel mai bun si il suprapune cu urmatoarele si din mai multe cadre va iesi o imagine mai buna. Se poate imbunatati imaginea si din reglarea nivelurilor de culoare. Un alt exemplu este o fotografie a unui barbat imbracat intr-un tricou, care vorbeste la mobil si se afla in fata unei cladiri. Imaginea este neclara, cauzata de echipamentul optic, dar noi o putem imbunatati, astfel incat reusim sa citim inscriptia de pe tricou si se poate distinge fata acestuia mult mai clar. Avem si posibilitatea de a compara imaginea rezultata cu cea originala, pentru a se vedea diferenta”, a mai explicat criminalistul clujean.

Dupa efectuarea corectiilor si obtinerea unei imagini mai clare, softul genereaza un raport automat care arata ce modificari au fost aduse fisierelor digitale, video sau foto, si pe baza caror algoritmi se bazeaza aceste modificari.

”Noi crestem in credibilitate in momentul in care formulam concluzii intr-un raport criminalistic si indicam autorii acelor algoritmi, cartile publicate si editurile. Cu ajutorul acestui soft, raufacatorii pot fi identificati mult mai usor. De acum inainte, inregistrarile video vor putea fi exploatate mai mult si mai bine, scoatem maximum din imagini. Plaja noastra de lucru este de la contraventii, infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, infractiuni cu violenta, infractiuni contra vietii, toate categoriile de infractiuni sunt acoperite de aceasta sfera a inregistrarilor video”, a concluzionat Mihai Teodorescu.

Acesta a absolvit in 2009 Academia de Politie ”Alexandru Ioan Cuza” si lucreaza de atunci la Serviciul Criminalistic al IPJ Cluj.

Softul a fost cumparat cu 20.000 de euro de Primaria Cluj-Napoca, iar Consiliul Local a aprobat incheierea unui contract de comodat, pe o perioada de doi ani, intre municipiu si IPJ Cluj, pentru folosirea sa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri