Romsilva cheltuieste anual aproximativ 16 milioane de lei pentru cele 22 de parcuri nationale si naturale pe care le are in administrare si incaseaza doar 600.000 - 700.000 de lei, din turism, a declarat seful Serviciului arii protejate, Dragos Mihai, cu ocazia Zilei Parcurilor.

Seful din Romsilva a aratat ca banii sunt alocati pentru cheltuielile curente ale administratiilor de parc, structuri speciale create de Romsilva incepand din 1999, in timp ce pentru proiecte sunt accesate fonduri europene sau Fondul Global de Mediu. Astfel, in cei 15 ani de cand Romsilva a inceput sa creeze structurile de administrare a parcurilor, regia a accesat aproximativ 150 de milioane de lei pentru proiecte in aceste zone protejate, noteaza Mediafax.

Astfel, au fost create centre de vizitare in mai multe parcuri, cu expozitii si diverse materiale educationale pentru copii. In Parcul Natural Bucegi, la Busteni, a fost construit un astfel de centru in apropierea telecabinei, cu o mini-expozitie cu biorame in care se regasesc replici ale ecosistemelor din zona. In Parcul Natural Vanatori Neamt, unde traiesc si mai multe exemplare de zimbri, a fost construita o punte suspendata, de pe care copiii pot face observatii, chiar la nivelul coroanei unui arbore. La Sudrigiu, judetul Bihor, in Parcul Natural Apuseni, centrul de vizitare curpinde o expozitie de fotografie ce prezinta pesterile pentru care este renumita zona.

Alte centre de vizitare au fost realizate la Cozia, in Lunca Muresului, Defileul Jiului si in Retezat. Acestea gazduiesc in special vizitele copiilor cu scoala, care sunt tot mai multe, spune Dragos Mihai. Costurile pentru crearea unui astfel de centru se ridica la 1 - 1,5 milioane de eruro.

"Tinta este sa avem un centru de vizitare in fiecare parc. Costurile sunt destul de mari. Incercam in aceste centre sa promovam si obtinerea energiei din surse nepoluante. La Bucegi avem o microhidrocentrala, la Macin, turbine actionate de vant", a mai spus Dragos Mihai. In parcuri sunt in implementare si alte proiecte pentru activitatile turistice.

In Maramures, pe traseul mocanitei, la statia terminala Paltinul, unde turistii coboara si petrec doua - trei ore, a fost creat un traseu pentru o plimbare tematica, pe doi kilometri, de-a lungul careia turistii sunt informati, prin planse, despre speciile rare din zona. La cascada Bigar, in Parcul National Cheile Nerei din judetul Caras-Severin, Romsilva va realiza, in parteneriat public - privat, amenajari de vizitare ce vor permite turistilor sa coboare la nivelul raului pentru a admira de jos in sus acesta cascada deosebita, inclusa in clasamentul "Opt cascade unice din lume" realizat de jurnalistii americani de la The World Geography.

Perceperea unui tarif de vizitare este abia la inceput

Activitatile silvicultorilor pentru administrarea parcurilor naturale si nationale se tot diversifica. Daca acum 10 ani, principalul lor obiectiv era paza acestor situri, in prezent se pune accent si pe intalnirile cu copiii si promovarea turistica, din care fac parte inclusiv identificarea oamenilor din zona care practica mestesuguri traditionale si promovarea acestora, a mai spus Dragos Mihai.

Pe de alta parte, perceperea unui tarif de vizitare este abia la inceput si nu in toate parcurile, desi se propune suma de 5 lei pentru a petrece si o saptamana intr-un parc national. "Este un tarif simbolic, si pentru responsabilizare, ca poate se gandeste omul ca a platit pentru intretinerea zonei respective si atunci nu mai arunca gunoaie", spune Dragos Mihai.

Astfel de tarife se aplica in Piatra Craiului, in Retezat, la Cozia, la Comana, dar si in Bucegi, chiar daca la inceput regia s-a lovit aici de rezistenta primarilor, care sustineau ca vor fi astfel descurajati turistii. "La Bucegi, abia am anuntat tariful si venea lumea sa intrebe unde poate sa plateasca", spune in achimb Dragos Mihai. In general, platesc aproximativ 10 la suta dintre viziatatorii parcurilor, a mai precizat acesta.

Romsilva are in administrare 22 din cele 28 de parcuri nationale si naturale din tara, respectiv parcurile nationale Calimani, Cheile Bicazului, Muntii Rodnei, Piatra Craiului, Cozia, Buila - Vanturita, Defileu Jiului, Retezat, Semenic - Cheile Carasului, Cheile Nerei - Beusnita, Muntii Macinului si Domogled - Valea Cernei, si parcurile naturale: Muntii Maramuresului, Vanatori - Neamt, Putna Vrancea, Bucegi, Gradistea Muncelului - Cioclovina, Portile de Fier, Lunca Muresului, Apuseni, Balta Mica a Brailei si Comana. De altfel, peste 20 de parcuri naturale si nationale au fost infiintate la initiativa silvicultorilor de la Romsilva si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS).

La nivel international sunt prevazute sase categorii de arii protejate, preluate si in legislatia nationala: rezervatiile stiintifice, ca Gemenele in Retezat, unde se intra numai cu permis eliberat de Academia Romana, parcurile nationale, care au o zona - nucleu, de maxima protectie, inconjurata de o zona - tampon, unde se pot practica o serie de activitati, cu restrictii, monumente ale naturii, ca Babele, care ocupa suprafete mici si au grad maxim de protectie, rezervatiile naturale, precum poienile de narcise, care trebuie protejate, dar nu ingradite, parcurile naturale, unde scopul principal este conservarea peisajului, din care pot face parte si asezari omenesti, si rezervatiile biosferei, care cuprind un mozaic de zone cu un grad mai mare sau mai mic de protectie, cea mai reprezentativa fiind Delta Dunarii, a explicat Dragos Mihai.

Data de 24 mai, cand au fost declarate primele parcuri nationale ale continentului european (Suedia, in anul 1909), a fost declarata Ziua Europeana a Parcurilor. Pentru Romania, anul 2015 are o semnificatie aparte, avand in vedere faptul ca se implinesc 80 de ani de la infiintarea Parcului National Retezat (1935), primul parc national romanesc, potrivit Romsilva.

Totodata, pe 21 mai 2015, s-au implinit 128 de ani de la nasterea marelui om de stiinta Alexandru Borza (21 mai 1887), cunoscut si ca "parintele Parcului National Retezat", pentru ca a initiat infiintarea acestuia si a fost principalul promotor al vremii sale in ceea ce priveste ocrotirea naturii.

Sursa foto: Paduri din Romania / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri