Primaria Galati intentioneaza sa testeze o instalatie pentru deszapezirea trotuarelor prin incalzire electrica, in conditiile in care problemele din sistemul centralizat de termoficare al orasului nu au fost inca solutionate, iar populatia nu mai beneficiaza de apa calda de la inceputul lui aprilie.

La sedinta Comisiei de Dialog Social care a avut loc, marti, la Prefectura Galati, prefectul Dorin Otrocol l-a intrebat pe directorul societatii Electrica Galati daca este adevarat ca Primaria ar vrea sa faca un sistem pentru incalzirea trotuarelor, transmite corespondentul Mediafax.

"Este adevarat ce am auzit prin oras sau e un banc? Am inteles ca Primaria ar vrea sa faca un sistem de incalzire a trotuarelor?", a intrebat prefectul. Directorul Electrica Galati, Cezar Cristian, a confirmat acest lucru, adaugand insa ca, din punctul sau de vedere, deszapezirea trotuarelor prin intermediul unui sistem electric care consuma foarte mult, asa cum se prevede, nu reprezinta o solutie fezabila.

"Este adevarat, nu este fals. Dar discutia asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discutii pe care eu, personal, nu o vad fezabila, in care Primaria si-a pus problema ce se va intampla iarna. Am avut aceasta discutie cu dansii ca urmare a faptului ca programul de deszapezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc. Inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecuta, iar Primaria a venit cu ideea sa faca deszapezire prin incalzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis ca, daca vrea, sa faca ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanada in fata Prefecturii, poate a Primariei. Nu stiu, nu-mi permit sa dau detalii, atat va spun: este adevarat, a venit o firma specializata, am discutat cu specialistii respectivi, iar dansii au spus ca ar trebui 200 de wati pentru un metru patrat de trotuar pentru incalzire, deci, pentru un kilometru de trotuar ne-am termina rezerva de putere calorica pe tot municipiul, cam asta e", a afirmat directorul Electrica, Cezar Cristian.

Solutia la care se gandeste Primaria pentru deszapezirea trotuarelor pe viitor i-a surprins pe cei prezenti la sedinta Comisiei de Dialog Social, in conditiile in care in municipiul Galati nu se mai furnizeaza apa calda in sistem centralizat de la inceputul lunii aprilie, cand s-a sistat si furnizarea agentului termic.

Totusi, reprezentantii Primariei municipiului Galati au afirmat ca este avuta in vedere o solutie pentru incalzirea trotuarelor pe timpul iernii, dar aceasta va fi testata in prealabil. "A fost o discutie de principiu pe acesta tema. E o solutie pe care o luam in calcul pentru a nu se mai depune zapada sau a se forma gheata pe trotuare. Trebuie facute calcule insa pentru a stabili daca e mai rentabila aceasta solutie decat deszapezirea clasica. Nu se poate face de azi pe maine. Spre exemplu, ne gandim sa testam un astfel de pavaj anti-inghet pe o portiune de trotuar, ca proiect pilot, si sa vedem cat e de fiabil", a declarat Emanuela Turcu, purtatorul de cuvant al Primariei Galati.

In municipiul Galati sunt probleme grave in sistemul centralizat de termoficare prin care se asigura apa calda si caldura. Astfel, nu se mai furnizeaza apa calda in sistem centralizat de la inceputul lunii aprilie, cand s-a sistat si furnizarea agentului termic. Intr-o prima faza, Curtea de Apel Galati a emis o hotarare irevocabila privind declararea falimentului societatii Apaterm, care asigura furnizarea agentului termic si apei calde in oras.

De la 1 aprilie, conducerea societatii Electrocentrale, cea care produce agentul termic si care este in insolventa, a decis, in vederea rentabilizarii, sa intrerupa pana in 30 septembrie livrarea energiei termice catre sistemul centralizat al orasului. Conducerea Electrocentrale anunta, la acea vreme, ca societatea nu mai primeste gazul necesar productiei din cauza datoriilor pe care le are catre Romgaz.

Administratorul special al societatii Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara ca societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm SA o datorie curenta de aproximativ 64 de milioane de lei, care include factura lunii martie 2015. Reprezentantul Electrocentrale si-a exprimat in repetate randuri si nemultumirea fata de inlaturarea unei creante de 339 de milioane de lei din programul de plati, aferent planului de reorganizare pe care il avea Apaterm. Pe de alta parte, Electrocentrale are de achitat catre Romgaz datorii curente de aproximativ 50 de milioane lei si istorice de circa 140 de milioane de lei, precum si 8 milioane de lei catre Transgaz. La acesti bani se adauga si diferite sume mai mici pe care le are de achitat Electrocentrale catre alti furnizori. In ceea ce priveste sumele pe care Apaterm le avea de recuperat de la populatia orasului, acestea sunt de aproximativ 152 de milioane de lei.

In urma cu cateva saptamani, primarul Marius Stan declara ca intentioneaza sa instaureze situatia de urgenta in termoficare pentru a se rezolva rapid problemele din sistemul centralizat, el lansand ulterior ideea de punere in functiune a unui cazan de apa fierbinte, care sa fie cumparat de la Braila pentru ca galatenii sa beneficieze in viitor de apa calda. Insa galatenii ar putea avea apa calda abia din luna august, daca se va cumpara aceasta instalatie. Potrivit primarului, Ministerul Energiei ar trebui sa aloce bani pentru achizitia cazanului de apa fierbinte deoarece acesta va apartine tot societatii Electrocentrale.

In municipiul Galati sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare al orasului aproximativ 60.000 de apartamente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri