Procurorii arata in ordonanta prin care au pus sub invinuire 48 de cadre didactice in dosarul privind organizarea concursului Arhimede ca meditatiile sunt subiect tabu intrucat sunt prestate ”la negru” si pentru ca legea interzice profesorilor sa faca meditatii cu elevii de la scolile in care predau.

In 6 mai, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au pus sub invinuire 48 de cadre didactice, iar in 19 mai in acest caz au avut loc mai multe perchezitii, profesorii fiind chemati la Parchet pentru audieri si pentru a le fi aduse la cunostinta acuzatiile. In ordonanta de punere sub invinuire, obtinuta de Mediafax, anchetatorii arata, in preambul, ca ”de multi ani, meditatiile private acordate elevilor sunt subiect tabu in Romania, pe de o parte din cauza ca aceasta activitate este prestata «la negru» de teama impozitarii, iar pe de alta parte Codul de Etica al Cadrelor didactice le interzice profesorilor sa faca meditatii cu elevii din unitatile de invatamant unde isi desfasoara activitatea”.

”Cu toate acestea, fenomenul se desfasoara nestingherit, parintii scot din buzunar sume de bani doar pentru participarea la concursurile scolare organizate pentru cei mici. Aceasta adevarata «mina de aur» pentru organizatori nu-i ajuta prea mult pe copii: multe dintre aceste concursuri private nu sunt autorizate, Ministerul Educatiei nu are cunostinta de continutul materiei abordate, ba, mai mult, acestia organizeaza cursuri contra cost in spatiile unitatilor de invatamant preuniversitar, cu acordul directorilor si, implicit, adjunctilor care participa la luarea unor decizii in scopul obtinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial”, mai noteaza procurorii in documentul citat.

Potrivit acestora, ”parintii trebuie sa faca eforturi financiare importante in fiecare an, iar concursurile sunt doar una dintre cheltuielile la care scoala ii obliga, alaturi de fondul clasei si manualele alternative”.

Procurorii vorbesc despre mecanismul de fraudare si de producere a banilor negri in segmentul de invatamant si precizeaza ca ar exista indicii ca, pe langa evaziunea fiscala facuta de diverse asociatii si fundatii, s-au comis si fapte de coruptie care au ajutat la perfectarea mecanismului infractional.

”Astfel, in data de 27.10.2005 a luat fiinta Asociatia Arhimede, ai carei membri fondatori au fost Petrus Alexandrescu, Ion Chitescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Calin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu, Marcus Solomon Octavian Liviu Radulescu. Presedinte al Asociatiei Arhimede este Petrus Alexandrescu, care are drept de semnatura la toate unitatile bancare in care exista deschise conturi in numele acesteia”, se mai arata in documentul citat.

Conform statutului, arata procurorii, scopul asociatiei Arhimede il constituie promovarea activitatii in principal in domeniul matematicii si informaticii, clasificarea si sustinerea activitatii tinerilor si profesorilor directionata spre performanta in matematica si informatica de tip olimpiada, iar in vederea realizarii acestui scop Arhimede organizeaza concursuri, conferinte, simpozioane, dezbateri, tabere, seminarii, ”patrimoniul fiind completat cu taxe de inscriere in asociatie, cotizatii, subventii, sponsorizari, precum si daruri manuale si orice alt tip de donatii si venituri, dobandite in conditiile legii”.

”Cadrele didactice si persoane din conducerea unor unitati de invatamant din Bucuresti si din alte judete ale tarii, precum si unii din reprezentantii inspectoratelor scolare judetene au facilitat organizarea etapelor aferente anilor scolari 2007-2015 pentru concursul Arhimede, fiind implicati direct in activitati precum promovarea concursului in randul elevilor, inscrierea acestora, centralizarea listelor de participanti, supravegherea probelor, corectarea lucrarilor, incasarea taxelor si predarea acestora catre Asociatia Arhimede”, mai noteaza anchetatorii.

Potrivit acestora, Asociatia Arhimede a organizat, de la infiintare si pana in prezent, concursul Arhimede la disciplina matematica, sumele provenite din taxa de participare la concurs, in valoare de 25 lei pe elev, fiind colectate de Petrus si Georgeta Alexandrescu prin cadrele didactice implicate sau prin comitetele de parinti, fara a elibera chitanta, doar pe baza unor tabele cuprinzand listele de prezenta sau in schimbul unui document tipizat care sa ateste participarea la concurs si faptul ca platile efectuate ar reprezenta “sponsorizari” sau “donatii”.

”Persoanele care au indeplinit calitatea de asistent, corector sau coordonator al centrelor de concurs au primit sume de bani direct sau sub forma de bonuri valorice, defalcate din taxele percepute de la elevi astfel: profesor asistent 2,5 lei/elev, profesor corector 3,5 lei/elev, coordonator centru concurs 1,5 lei/elev, iar pentru protocol 1 leu/elev. Unele cadre didactice implicate in activitatea respectiva au invocat faptul ca taxele ar fi colectate cu titlu de donatie in baza unui protocol incheiat cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant preuniversitar, reprezentata de presedintele acesteia, Iulia Mihaela Guna si Ministerul Educatiei, in 2 noiembrie 2012”, mai arata procurorii.

Acestia sustin ca in acest dosar, in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si conflict de interese, prejudiciul este de 3,14 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri