Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar Andrei Rus, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul institutiei urmand sa ia o decizie in perioada urmatoare.

Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti (UNATC) s-a intalnit pe 25 mai si l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC. Aceasta audiere vine in contextul in care presedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etica atat in privinta lui Andrei Rus, cat si a altui critic de film, Andrei Gorzo, la randul sau profesor in cadrul UNATC, scrie Mediafax.

"Textul sesizarii afirma ca Rus si cu mine am fi vehiculat «informatii neadevarate menite sa creeze un curent de opinie defavorabil institutiei, entitatilor de conducere sau persoanelor aflate in functii de conducere»", a scris Andrei Gorzo, pe contul sau de Facebook. Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etica a UNATC este compusa din prof. univ. dr. Stefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocaltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studentii Teodora Petrescu si Matei Arvunescu si conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu.

La randul sau, Andrei Rus a relatat pe larg pe pagina sa de Facebook despre audierea de la Comisia de Etica, precizand ca i se reproseaza ca ar fi vehiculat "neadevaruri" despre UNATC si despre "entitatile de conducere" si ca nu ar fi folosit "procedurile si mecanismele democratice pe care Universitatea, prin autonomia ei, le pune la dispozitie membrilor sai" pentru a rezolva "eventuale disfunctii", inainte de a iesi in spatiul public cu problemele din interior. El a precizat ca a apelat "la parghiile democratice din institutie", inca din lunile ianuarie-februarie, insa nu a primit vreun raspuns, "in afara de diverse decizii abuzive", care ar fi fost probabil menite sa il "intimideze".

Andrei Rus mai spune ca in timpul audierii sale in Comisia de Etica a fost intrebat "in diverse feluri tot felul de lucruri care aveau legatura cu orice altceva in afara de gradul de «neadevar»" al afirmatiilor sale publice invocate in sesizarea facuta impotriva sa. El a facut referire si la o intrebare pe care i-ar fi adresat-o unul dintre membrii Comisiei, "cadru didactic destul de tanar al departamentului de Actorie din Facultatea de Teatru".

"Undeva in ultima parte a discutiei domnia sa a facut referire la o postare a mea din luna aprilie a anului curent, unde, conform domniei sale, as fi facut «propaganda homosexuala» pe pagina mea de Facebook. Domnia sa sustinea ca «devine periculos» cand dau niste nume de cineasti importanti care au fost (sau sunt) homosexuali, lesbiene sau bisexuali, mai ales atunci cand inchei spunand «fiti ca ei». De asemenea, domnia sa sustinea ca pentru a nu fi «propaganda homosexuala», ar fi trebuit sa sustin ca e bine sa fim «si asa si asa», adica si heterosexuali si homosexuali. Intrebandu-l de ce e relevanta acea postare fara niciun fel de legatura cu UNATC, mi-a raspuns ca fiind un cadru didactic in aceasta institutie, orice afirmatie a mea poate afecta «imaginea scolii»", spune Andrei Rus.

El mai afirma ca este de acord cu acel membru al Comisiei, insa "exprimarea diversitatii de orientari sexuale este legala in Romania inca de la inceputul anilor 2000". "(...) a vorbi despre «propaganda homosexuala» e deja o dovada de gandire homofoba, pentru ca oricum, tehnic, nu ai cum sa faci propaganda homosexuala, iar aceasta nu poate fi deranjant decat in ochii homofobilor", mentioneaza Andrei Rus.

El precizeaza ca a facut afirmatiile respective in contextul in care Mihaela Radulescu a publicat online un mesaj in care, in opinia lui Rus, vedeta de televiziune "facea o enumarare foarte deranjanta in care asocia homosexualitatea sau depresia cu terorismul". Andrei Rus mai spune ca nu afirmatiile sale aduc prejudicii UNATC, "ci homofobia, rasismul, antisemitismul si xenofobia afisate public din ce in ce mai des" de colegii sai "mai mult sau mai putin faimosi".

Totodata, Andrei Rus spunea, miercuri seara, intr-un alt mesaj publicat pe contul sau de Facebook, ca a fost informat neoficial ca presedintele Comisiei de Etica, Stefan Velniciuc,(profesor al Facultatii de Teatru), a prezentat in sedinta de miercuri a Senatului UNATC o decizie a Comisiei prin care se solicita desfacerea contractului de munca al lui Rus. Motivul acestei propuneri este acela ca Rus ar fi comis "mai multe abateri in sensul lezarii imaginii publice a universitatii si al lezarii imaginii publice a conducerii UNATC". Andrei Rus spune ca este surprins ca pentru aceasta decizie ar fi votat sase din cei opt membri ai Comsiei de Etica, in timp ce impotriva ar fi fost doar doi.

"Nu ma asteptam oricum sa ma sustina domnii Adrian Titieni (rectorul UNATC, n.r.), Florin Zamfirescu, Sergiu Anghel sau Doru Ana, tinand cont ca am scris despre domniile lor de-a lungul timpului. Dar aveam alte asteptari de la colegii care ma cunosc de atata vreme. Am inteles, oricum, ca nu s-a cerut votul Senatului si ca membrii acestuia au fost doar informati cu privire la decizia comisiei", a spus Andrei Rus.

El a precizat ca intentioneaza sa depuna o contestatie in termen de 15 zile de la momentul in care i se comunica oficial decizia Comisiei de Etica si ca va merge "cat mai departe se va putea" pentru a-si apara drepturile.
"Si nu ma voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuziva si incapabila - cel putin in ceea ce ma priveste - sa poarte un dialog «umanist» (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum doua zile), si nici din a actiona, alaturi de din ce in ce mai multi oameni, pentru ca aceasta institutie sa se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material si tehnologic)", a mai spus Andrei Rus.

Pe de alta parte, sesizarea in ceea ce il priveste pe criticul de film Andrei Gorzo urmeaza sa fie analizata de Comisia de Etica a UNATC intr-o sedinta care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat sa participe si acesta.
Andrei Gorzo spune insa ca nu are de gand sa apara in fata Comisiei de Etica a UNATC. "Pe langa faptul ca ea se face vinovata de un viciu de procedura (a fost sesizata in privinta asa-ziselor «neadevaruri» vehiculate de Rus si de mine pe 27 aprilie; potrivit Cartei UNATC, «comisia raspunde autorului sesizarii in termen de 30 de zile de la primirea sesizarii»; in cazul meu, perioada a fost depasita, deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anuleaza automat), nu recunosc legitimitatea acestei comisii. Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascarada, demonstrand ca aceasta comisie nu e altceva decat bratul manevrat de rectorul Titieni intru strivirea disidentilor. Nu ma intereseaza sa particip la aceasta mascarada", a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook.

Andrei Gorzo a precizat ca "lupta" va continua inclusiv in justitie, unde Andrei Rus si cu el ar urma sa isi recastige posturile, in cazul in care le vor fi desfacute contractele de munca de la UNATC, ca urmare a unei decizii a Senatului acestei institutii.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit in martie 2015, cand redactia revistei Film Menu, coordonata de criticul de film Andrei Rus, proiect initiat si sprijinit de UNATC si realizat in proportie de 90% de studenti ai facultatii de film din cadrul universitatii, publica o scrisoare deschisa adresata rectorului Universitatii, Adrian Titieni, in care sustinea ca, "in luna iulie a anului 2014, consiliul de administratie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron si Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoseneanu (Film) si Paul Chiributa (Teatru), presedintele Senatului, Laurentiu Damian (care intre timp a demisionat din functie, n.r.), si directorul general administrativ, Emil Banea - a hotarat, in absenta decanului Facultatii de Film, injumatatirea bugetului si a tirajului revistei Film Menu, fara niciun fel de justificari".

Pe de alta parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat ca "revista Film Menu NU este in pericol!", adaugand ca "niciodata nu s-a pus problema desfiintarii acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus ca asteapta "scuze public, erori se pot produce oricand si de catre oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universitatii nu au pus vreodata in discutie suprimarea revistei sub orice forma", se mai arata in comunicatul UNATC.

De asemenea, in luna martie a urmat o serie de scrisori de sustinere a colectivului Film Menu din partea mai multor personalitati din industria cinematografica, printre care regizorii Radu Rude, Corneliu Porumboiu si directorul de imagine Vivi Dragan Vasile.

Sursa foto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri