Mining Watch Romania condamna Guvernul Romaniei pentru acordarea licentei de exploatare a cuprului si aurului pentru zacamantul Rovina, aratand ca proiectul este o noua Rosia Montana si un nou pas in transformarea Muntilor Apuseni intr-o imensa cariera de suprafata.

"Mining Watch Romania si campania Salvati Rosia Montana condamna Guvernul Romaniei pentru acordarea licentei de exploatare a cuprului si aurului pentru zacamantul Rovina. Strategia de transformare a Muntilor Apuseni intr-o imensa cariera de suprafata avanseaza vertiginos prin licenta primita de Carpathian Gold pentru acest perimetru. In acest fel, Guvernul Ponta permite demararea de noi proiecte devastatoare pentru mediu, ignorand zecile de mii de oameni care au iesit in strada impotriva mineritului cu cianuri la Rosia Montana, in toamna anului 2013", se arata in comunicatul organizatiei neguvernamentale, scrie Mediafax.

Reprezentantii ONG-ului il citeaza pe fostul director al Institutului Geologic Roman Stefan Marincea, potrivit caruia dezvoltarea de proiecte miniere in zona ar duce la "generarea a nu mai putin de 2.900 de hectare de deseuri". Proiectul de la Rovina presupune exploatarea in "imense" cariere de suprafata a 120 tone de aur si 100.000 de tone de cupru, potrivit Mining Watch.

"Rovina ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din Romania, dimensiunea celor doua cariere - cu diametre de 500 si 600 de metri si adancimi intre 300 si 400 de metri, depasind chiar si proiectul Rosia Montana. In prezent intreaga zona este acoperita de terenuri agricole, pasuni si padure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite, dar in imediata vecinatate a satelor Rovina si Merisor ce apartin comunelor Criscior si Bucuresci. In linie dreapta, Rovina este situata la 20 de kilometri de Rosia Montana si la doar 7 km de Brad, oras ce numara 13.900 de locuitori", mai arata ONG-ul.

Reprezentantii Mining Watch mai spun ca Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) a acordat licenta de exploatare pentru Rovina, unui operator privat, in totala lipsa de transparenta, intrucat, pana in prezent, ANRM nu a publicat pe pagina proprie informatii privind noua licenta si acestea nu se regasesc nici in lista de anunturi publice.

"Procedurile prin care Agentia Nationala de Resurse Minerale gestioneaza si vinde zacamintele minerale sunt secrete, contractele prin care statul roman cedeaza resursele minerale fiind in continuare considerate secret de serviciu. (...) ANRM se comporta de altfel ca stat in stat, in pofida faptului ca resursele minerale fac obiectul, potrivit Constitutiei, exclusiv al proprietatii publice. Deosebit de grav este faptul ca in etapa de eliberare si atribuire a licentelor miniere, populatia locala este trecuta in totalitatecu vederea. Majoritatea celor care vor fi afectati in mod direct de proiectul minier nu detin nici macar informatii de baza despre proiect, cei mai multi neintelegand ce inseamna cariere de asemenea dimensiuni", se mai spune in comunicat.

Carpathian Gold a obtinut din partea ANRM licenta de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax Romania, a anuntat compania canadiana.

Acordarea licentei reprezinta primul si cel mai important pas in procesul de licentiere. Potrivit legislatiei din Romania, licenta va intra in vigoare dupa evaluarea finala de catre mai multe departamente guvernamentale si dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Este pentru prima oara cand Romania acorda o licenta pentru exploatarea metalelor fara implicarea unei companii de stat, se arata intr-un comunicat al Carpathian Gold. Compania urmeaza sa actualizeze o evaluare economica preliminara din 2010, urmand sa revizuiasca costurile proiectului.

Carpathian Gold este o companie de explorare si productie ale carei principale activitati sunt productia de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar. In plus, compania se concentreaza pe planurile de explorare si dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din Romania, unde este singurul proprietar.

In 2013, subsidiara din Romania a Carpathian Gold, Samax Romania, inregistrata la Baia Mare, a obtinut venituri de 9,2 milioane de lei si un profit de 3,5 milioane de lei, avand in numar de 43 de angajati, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor. Zacamantul de la Rovina contine cantitati importante de aur si cupru, respectiv 120 de tone de aur si 100.000 de tone de cupru, declara in 2013 prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Concesiunile invecinate sunt detinute de companii canadiene sau de statul roman. Astfel, proiectul minier de la Rosia Montana este dezvoltat de catre Rosia Montana Gold Corporation, controlata de grupul Gabriel Resources. In aceeasi zona, compania canadiana Eldorado Gold detine concesiunea miniera de la Certeju de Sus. Situat in vecinatate este si depozitul de cupru de la Rosia Poieni, cel mai mare din Romania, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Rosia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Totodata, compania canadiana Eldorado Gold Corporation a anuntat la randul ei, marti, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care detine 80,5% din proiectul Certej din Muntii Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orasul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimeaza ca va extrage aur si argint in valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri