5.000-6.000 lei pe luna reprezinta sume la care majoritatea romanilor nici nu viseaza, chiar si dupa zeci de ani de munca, insa altii le obtin sub forma de somaj. Mai mult, patru romani au obtinut anul acesta indemnizatii de somaj de peste 5.000 de lei lunar in 2015, potrivit datelor funizate de ANOFM la solicitarea wall-street.ro.

In intervalul ianuarie-mai, peste 235.000 de persoane s-au inscris in registrele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sub statutul de someri.

In primele cinci luni ale anului un numar de aproximativ 568.000 de persoane au beneficiat de ajutoare de somaj, suma totala platita ridicandu-se la 295 de milioane de lei. Pe parcursul anului 2014, in Romania s-au platit nu mai putin de 755 de milioane de lei sub forma indemnizatiilor de somaj.

Potrivit legii, in Romania indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Astfel, cea mai mica suma o incaseaza tinerii absolventi de unitati de invatamant, respectiv 250 de lei, pe o perioada de sase luni. La polul opus, cele mai mari indemnizatii in 2015 au fost incasate in general de persoane cu functii de conducere.

Astfel, cea mai mare indemnizatie de somaj acordata in 2015 a fost in valoare de 6.453 lei pe luna si a fost incasata de un director general adjunct dintr-o societate comerciala din Sibiu.

Pe locul doi se afla un director de societate comerciala tot din Sibiu, acesta obtinand sub forma de somaj suma de 6.032 de lei lunar. 5.377 de lei pe luna au fost primiti de catre un expert inginer petrolist din Prahova, iar un sef serviciu din Brasov a primit nu mai putin de 5.299 de lei ca ajutor de somaj.

Rata somajului a crescut in luna mai cu 0,2 puncte procentuale fata de luna precedenta la 7,1% si cu 0,3 puncte fata de nivelul inregistrat in mai 2014, arata cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Astfel, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna mai din anul curent este de 646.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (628.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (630.000 persoane). Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,8% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,2% in cazul celor de sex feminin.

Sursa foto: lei, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri