Controlorii de trafic aerian au incheiat greva de avertisment de doua ore, iar zborurile de pe Aeropoertul "Henri Coanda" Otopeni amanate au fost reluate, angajatii Romatsa atentionand ca daca nu va fi incheiat contractul colectiv de munca, se va putea ajunge la greva generala.

Angajatii Romatsa au asigurat, intre orele 11.00 si 13.00, doar o treime din activitate, in cele doua ore in care au fost in greva de avertisment fiind amanate mai multe zboruri. Peste 150 de controlori de trafic aerian ai Romatsa, care nu erau de serviciu, au protestat in curtea institutiei, ei reclamand faptul ca nu a fost semnat contractul colectiv de munca. Protestatarii au purtat tricouri albe imprimate in partea din fata cu harta Romaniei, in culorile tricolorului, pe care scria "Unde este interesul national", iar in partea din spate scria, cu negru, "Distrugerea Romatsa?!". Acestia au purtat si insigne pe care scria "Noi suntem Romatsa", scrie Mediafax.

Liderul sindical Gabriel Tudorache a declarat ca 17 curse, respectiv 33% dintre cele care trebuiau sa decoleze sau sa aterizeze la Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni, au fost oprite in prima ora de protest, iar in a doua ora, aproximativ 52% dintre zboruri au fost afectate de greva de avertisment. "Nu ne dorim aceasta greva. Nu ne dorim sa dam peste cap traficul aerian. Nu ne dorim ca pasagerii sa aiba de suferit. Dar siguranta vietii si libertatii salariatilor Romatsa, cat si a pasagerilor este mai presus decat doua ore de intarziere sau o zi ratata", a spus Tudorache, citand mesajul controlorilor de trafic aerian.

Protestatarii au aratat ca regreta disconfortul creat pasagerilor care calatoresc, acuzand conducerea Romatsa ca i-a impins la acest gest. "Conducera Romatsa ne-a impins la un astfel de gest, dupa opt luni de stres, de nervi, de incertitudini si falsuri, nimeni nu ne aude. De la 1 iulie, nu mai avem contract colectiv de munca, iar presiunile si amenintarile la adresa angajatilor, a reprezentantilor sindicali, in principal, continua. Ce se intampla acum depaseste orice limita normala. Coruptie, minciuna, capusare, o bataie de joc la adresa noastra si a pasagerilor. Ne scuzati, dragi calatori, dar vrem sa se face dreptate, vrem sa fim cu totii liberi si in singuranta. Se pare insa ca, din pacate, singura arma care ne-a mai ramas pentru a ne auzi cineva este greva de avertisment. Greva noastra nu se face cu incetarea lucrului, asigurand mult peste o treime din activitatea normala. Participantii la greva, controlori de trafic aerian, personal tehnic de meteorologie aeronautica si de administratie asigura in continuare functionarea tuturor pozitiilor de lucru, a echipamentelor, utilajelor si instalatiilor Romatsa. In plus, nu este nimeni constrans sa participe la greva", a mai spus Tudorache, citind comunicatul angajatilor.

Totodata, el a subliniat faptul ca participantii la greva nu intreprind nicio actiune de natura sa impidice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva sau continuarea activitatii conducerii Romatsa.

"Am solicitat si suntem disponibili pentru continuarea negocierilor. In aceasta zi am inceput o discutie, numai ca directorul general ne-a spus ca greva noastra de avertisment aduce un prejudiciu de doua milioane de euro, ceea ce este ireal, pentru ca, pe an, venitul este de 170 de milioane de euro, deci nu pot fi pentru doua ore pierderi de doua milioane de euro. Mai mult, directorul general ne-a spus ca ne da in judecata pentru ca i-am falsificat semnatura intr-o adresa transmisa catre Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania si a cerut suspendarea discutiei. Am apelat la aceasta ultima solutie, resectiv greva de avertisment, pentru ca poate in al doisprezecelea ceas vom fi ascultati, intelesi de toti cei carora ne-am adresat, de la toate nivelurile statului roman, si care pana acum au raspuns doleantelor noastre cu amenintari sau, in cel mai bun caz, ne-au inchis usile in nas", a mai spus Tudorache.

Liderul sindical a precizat ca, incepand de la ora 13.00, traficul aerian a revenit la normal, la toata capacitatea. Tudorache a atentionat ca, in functie de discutiile ce vor fi purtate, s-ar putea decide continuarea actiunilor de protest, mergand pana la greva generala. Teo Postelnicu, de la Biroul de presa al Aeroportului "Henri Coanda", declara, la inceputul protestului, ca 17 zboruri, dintre care 11 aterizari si sase decolari, sunt afectate miercuri. Cursele afectate erau spre destinatii din mai multe tari europene, dar si cateva zboruri interne. Potrivit informatiilor de pe site-ul Aeroportului "Hernri Coanda", intre orele 11.00 - 13.00 erau prevazute, in total, 40 de zboruri, dintre care 22 aterizari si 18 decolari.

Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anuntat in 9 iulie greva de avertisment, liderul sindical Gabriel Tudorache spunand ca patronatul a refuzat, dupa aproximativ 80 de zile de negocieri, sa mai continue negocierile pentru incheierea contractului colectiv de munca. Sindicalistii au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Intre acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in Romatsa pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Pe de alta parte, directorul general al Romatsa, Ion-Aurel Stanciu, a spus ca administratia si-a exprimat intentia de a accepta toate revendicarile sindicale. "In data de 26 iunie a fost ultima zi de negociere in vederea incheierii contractului colectiv de munca, conform Protocolului de negociere, agreat de comun acord. Conducerea Romatsa a comunicat inca de la tratative intentia ferma de a incheia contract colectiv de munca pe perioada 2015-2016, in beneficiul intreprinderii si al tuturor angajatilor. Tot atunci, conducerea executiva a Romatsa a anuntat in mod expres ca renunta la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor si isi exprima intentia de a accepta toate revendicarile sindicale care au format obiectul conflictului colectiv de munca si care au fost discutate in cadrul procedurii de conciliere in prezenta reprezentantilor Inspectorarului Teritorial de Munca, cu precizarea ca este de acord cu incheierea contractului colectiv de munca 2015-2016, in forma propusa de Sindicatul ATSR, cu conditia legala de a fi adus la zi cu realitatea existenta la data negocierii, semnarii si intrarii in vigoare a hotararilor Consiliului de Administratie al Romatsa", spunea Stanciu.

Tot pe 9 iulie, ROMATSA a anuntat ca vrea sa atace in instanta decizia sindicatelor privind greva de avertisment. Romatsa - Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian are in prezent 1.530 angajati. Intre 2.500 - 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri