Un numar de aproximativ 135.000 de persoane se afla in prezent in concedii de crestere a copiilor, majoritatea optand sa stea doi ani in afara serviciului. La polul opus sunt insa 10.000 de mame care au ales sa ramana doar 11 luni acasa pentru a primi de la stat o indemnizatie cat de cat apropiata de venitul lor anterior si nu de cateva ori mai mica, in multe dintre cazuri.

In prezent, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei, in cazul celor care opteaza pentru un concediu de un an de cresterea copilului, respectiv 1.200 de lei, in cazul unui concediu de doi ani.

Parintii au posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 de lei si cu o prima lunara de 500 de lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

In luna mai 2015, se aflau in plata 134.525 persoane, iar alte 5.051 primeau indemnizatie de crestere a copilului cu handicap, pana la 3 ani, adica un total de 139.576 persoane, potrivit datelor furnizate de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

Din cele 134.525 persoane, 9.646 au optat pentru concediu de crestere a copilului in varsta de pana la un an, iar 124.879 pentru concediu pana la doi ani.

“In acest context, optiunea mamelor pentru concediu de crestere si ingrijire copil de doi ani este mai degraba un efect al ratei natalitatii privita pe nivelele de salarizare ale mamelor. Deoarece natalitatea tinde sa fie mai ridicata la nivelul angajatelor cu salarii medii sau mici, optiunea de a ramane acasa in concediu crestere copil de doi ani, este de departe mai benefica pentru mama decat optiunea de un an, in conditiile in care indemnizatia ei lunara nu depaseste plafonul de 1.200 lei. Practic si pe parcursul concediului mamei i se pastreaza acelasi nivel al veniturilor”, a declarat pentru wall-street.ro Maria Cojocariu, payroll manager Accace, companie specializata in externalizare si consultanta in afaceri.

Potrivit acesteia, pe nivelul salariilor mari, optiunea generala este pentru concediu crestere si ingrijire copil un an, deoarece aici este foarte probabil ca indemnizatia sa depaseasca plafonul de 1.200 lei si poate chiar de 3.400 lei.

In aceste conditii mamele sacrifica timpul aditional de inca un an pe care l-ar putea petrece alaturi de copil in favoarea unui nivel de indemnizatie mai mare, de aceea ele aleg sa beneficieze maxim 3.400 lei timp de un an, decat maxim 1.200 lei timp de doi ani.

“Din pacate aspectele financiare sunt foarte importante, deoarece oricat de mult si-ar dori fiecare mama sa poata ramane acasa alaturi de copilul ei timp de doi ani, multe din acestea se regasesc obligate sa ia aceasta decizie in functie de nivelul indemnizatiei. In conditiile in care o mama are un nivel salarial de 3.500 lei net, anterior concediului de crestere si ingrijire copil, aceasta va alege cu siguranta varianta concediului ingrijire copil de un an. Daca ar alege varianta cu 2 ani, atunci veniturile ei pe urmatorii doi ani ar scadea considerabil, ceea ce nu este usor de gestionat mai ales cand in acest timp cheltuielile ei cresc, odata cu venirea pe lume a bebelusului”, spune consultantul Accace.

Mai mult, mamele care opteaza pentru concediul de crestere si ingrijire copil de 1 an, stau acasa de fapt 11 luni, deoarece legislatia spune ca una din cele 12 luni de concediu crestere si ingrijire copil apartine tatalui si nu se poate transfera mamei. Prin urmare in practica, CIC de 1 an inseamna de fapt CIC de 11 luni. Aditional, pentru ca o mama sa poata beneficia de stimulentul de insertie ea trebuie sa se intoarca la postul ei, cel tarziu cu o zi inainte de implinirea celei de a 11 luni. Prin urmare majoritatea mamelor stau alaturi de copii lor, in medie 10.8 luni.

Ministerul Muncii vrea ridicarea plafonului de 3.400 de lei

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a aratat recent ca plafonul de 3.400 lei stabilit pentru indemnizatia de crestere a copilului va fi eliminat de la 1 ianuarie.

Potrivit ANPIS, In perioada iunie 2014 – mai 2015, un numar de 6.419 persoane au optat pentru concediu de crestere a copilului in varsta de pana la un an (optiunea I), beneficiind de indemnizatii in valoare de pana la 3.400 lei.

In acelasi timp, de indemnizatie de crestere a copilului in valoare de 1.200 lei au beneficiat, in perioada iunie 2014 - mai 2015, 31.571 persoane, acestea optand pentru concediu de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani (optiunea II).

Astfel, intrebarea care se pune este daca ministerul de resort nu ar trebui sa se gandeasca si la o masura de ridicarea a pragului de 1.200 de lei, de care ar beneficia mai multe persoane decat in cazul celei dintai.

„Consider important ca indemnizatia sa fie calibrata cu veniturile angajatei din ultimul an, fara a fi conditionata de aceste plafoane. Prin impunerea lor este ca si cum am descuraja performanta la locul de munca care vine la pachet cu o remunerare crescuta sau natalitatea, lucru care nu poate aduce beneficii pe termen lung societatii in special prin prisma calitatii indivizilor. (…) Este o masura buna (eliminarea pragului de 3.400 de lei - n. red) si se va dovedi benefica pentru mamele cu venituri salariale crescute. Ideal ar fi fost ca si plafonul de 1.200 lei sa fie modificat, deoarece intre cele doua se va forma un gol considerabil iar mamele ce au castiguri medii vor fi prinse la mijloc”, considera specialistul Accace.

Maria Cojocariu da exemplul unei mame cu venit net de 2.200 lei, care va primi ca indemnizatie lunara 1.870 de lei daca opteaza pentru varianta de 1 an, sau indemnizatia ii va fi plafonata la 1.200 lei daca opteaza pentru concediu de 2 ani.

“Diferenta de 670 lei dintre cele doua indemnizatii este prea mica pentru a motiva o mama sa opteze pentru un concediu de 2 ani, situatie in care aceasta va pierde 670 lei din nivelul de trai cu care era obisnuita, in fiecare luna. Din nefericire, cel mai probabil ea va fi nevoita sa opteze pentru varianta de 1 an undeva primi integral cei 1.870 lei, insa va pierde in acest scenariu 1 an din viata copilului ei”, a incheiat Cojocariu.

Sursa foto: Mama si copil, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri