Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeana (UE) pe parcursul unei saptamani, 41 de ore, in stagnare fata de precedentii doi ani, fiind urmati la mica distanta de Luxembourg, Marea Britanie, Portugalia, Germania si Polonia.

La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda si Franta, care pe parcursul unei saptamani au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound). Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time, scrie Mediafax.

Numarul mai mic de ore lucrate de francezi si finlandezi inseamna ca acestia s-au aflat la serviciu pe parcursul unui an cu peste 4 saptamani mai putin decat romanii.

Angajatii din Romania sunt urmati de cei din Luxemburg si Marea Britanie (40,9 ore/saptamana), Portugalia (40,4 ore), Germania (40,3 ore) si Polonia (40,2 ore).

Tara Ore lucrate saptamanal
Romania 41
Luxemburg 40,9
Marea Britanie 40,9
Portugalia 40,4
Germania 40,3
Polonia 40,2

Numarul de ore lucrate pe saptamana a fost anul trecut mai mare decat cel negociat colectiv in 20 din tarile UE. In Romania, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE.In zece dintre cele 13 tari care au aderat la UE incepand din 2004, numarul de ore lucrate pe saptamana s-a situat peste media UE de 39,5 ore. Astfel, in randul celor 13 tari, doar Ungaria (39,1 ore), Malta (39,2 ore) si Slovacia (39,3 ore) au avut un program de lucru mai redus.

Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de viata si munca in Europa.

Sursa foto: Oameni la serviciu, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri