Deschisi, dinamici si deseori nerabdatori in atingerea obiectivelor, insa cu unele deficiente in privinta orientarii in cariera, asa caracterizeaza rectorul Universitatii Romano - Americane, Ovidiu Folcut, majoritatea absolventilor de liceu din prezent. Cu toate acestea, exista si o categorie de tineri care stiu ce isi doresc sa faca in viata, precum cei care aleg sa studieze medicina, care vor ca ulterior sa plece din tara.

"Extrem de deschisi, dinamici si deseori nerabdatori in atingerea obiectivelor, cu o orientare predilecta pe termen scurt si mediu si cu unele deficiente in privinta orientarii in cariera, dar care nu li se pot imputa lor, decat intr-o mica masura. Exista si lacune in pregatire, dar existau si anterior, iar cei care se straduiesc suficient, dovedesc, din plin, faptul ca pot recupera multe dintre aceste lacune", astfel i-a caracterizat pe tinerii absolventi de liceu Ovidiu Folcut

In ceea ce priveste orientarea catre domenii de studiu la final de liceu, Folcut sustine ca in prezent exista un interes deosebit pentru domeniul informaticii, sector care atrage tot mai multi specialisti in ultimii ani, insa se observa si o scadere a dorintei tinerilor de a se pregati pentru domeniul financiar-bancar.

"Exista o serie de domenii/specializari care se bucura de o mai mare atentie in acest moment, de exemplu Informatica sau Drept, dar si unele care nu mai sunt la fel de cautate ca acum 7-8 ani (Finante sau Studii europene). Explicatiile sunt destul de diverse. Domeniul informaticii este extrem de cautat in acest moment, cererea pe piata muncii fiind mai mare decat oferta, iar castigurile salariale sunt foarte de atractive pentru absolventi. Pe de alta parte, criza economica si problemele sistemului financiar-bancar au condus la o scadere a interesului fata de aceasta specializare, iar aderarea Romaniei la UE a determinat o reducere a apetitului pentru astfel de specializari, confundandu-se adeseori, aderarea, ca secventa, la un anumit moment, cu integrarea, care este un proces indelungat si care necesita multe eforturi si multi specialisti", a explicat Folcut.

De la facultatea de medicina direct la munca in strainatate

Acelasi lucru se intampla si in domeniul stiintelor medicale, unde, potrivit lui Folcut, unul dintre motivele pentru care tinerii isi doresc sa urmeze un astfel de domeniu de studii este faptul ca ulterior absolvirii pot pleca relativ imediat sa lucreze in afara tarii.

Un numar de aproximativ 24.000 de medici au plecat la munca in strainatate din 1989 pana in prezent. Doar in 2015, peste 2.000 de cadre medico-sanitare, dintre care 1.100 medici si 1.057 asistenti medicali, au ridicat, certificatele de recunoastere a pregatirii efectuate in Romania pe baza carora pot sa lucreze in spitale din alte tari din UE.

In egala masura, se poate constata ca cerererea absolventilor de liceu pentru domeniul Stiintelor Juridice ramane la un nivel extrem de ridicat, chiar daca exista o perceptie de saturare a pietei muncii in acest domeniu. "Orientarea studentilor catre un anumit domeniu ar fi indicat sa se realizeze cat mai timpuriu cu putinta, pentru a permite efectuarea pasilor preliminari si consider ca tinerii ar trebui sa-si descopere vocatia, inainte de a analiza orice tendinta la nivelul pietei muncii sau ale elemente similare", a mai spus Folcut.

Ovidiu Folcut cosidera ca tinerii ar trebui sa isi aleaga "cat mai obiectiv cu putinta si in directa corelatie cu aptitudinile pe care le au, domeniile in care vor sa studieze", iar prin seriozitate, perseverenta si determinare pot ajunge sa atinga succesul in cariera.

Colaborarea din universitati si companii, insuficient consolidata

Legat de colaborarea cu companiile private in vederea introducerii pe piata muncii a tinerilor dupa absolvirea studiilor universitare, rectorul Universitatii Romano-Americane sustine ca relatia dintre cele doua entitati nu este suficient consolidata, in ciuda beneficiilor pe care le poate aduce de-o parte si de alta.

"Insuficient consolidata, dar pe drumul cel bun, cu precizarea ca sunt diferente semnificative de la o universitate la alta. In momentul de fata, e un moment propice, in opinia noastra, pentru dezvoltarea acestei relatii de cooperare intre universitati si companii, iar acest lucru nu poate fi decat in folosul studentilor. Colaboram de ani buni cu filialele marilor companii transnationale, dar si cu companii ceva mai mici si incercam sa oferim absolventilor nostri o sansa suplimentara din perspectiva angajabilitatii, iar companiilor, o oportunitate de a-si reduce costurile de recrutare. In opinia noastra, o foarte buna colaborare a universitatilor cu companiile este obligatorie si ar trebui sa reprezinte o cerinta standard, obisnuita, si nu un element cu caracter aleatoriu sau conjunctural", a mai spus Ovidiu Folcut.

Universitatea Romano-Americana este institutie de invatamant superior privata, infiintata in anul 1991, dispunand de un corp profesoral de circa 200 de titulari si colaboratori. 1.000 de studenti noi se inscriu in cadrul facultatilor universitatii anual. Anul acesta, universitatea ofera 400 de locuri fara taxa pentru anul universitar 2015-2016, tinerii cu cele mai mari medii urmand sa fie scutiti de taxa de studii de 700 de euro pentru anul I nivel licenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri