Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, a declarat ca exista suspiciuni privind faptul ca ELCEN practica subventia incrucisata de energie termica si electrica si ca va solicita in instanta suspendarea tuturor platilor scadente catre societatea comerciala.

Gabriel Dumitrascu a spus ca, in ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine si din directivele europene si care interzice subventia incrucisata la producatorii prin cogenerare de inalta eficienta, intre partea de energie electrica si partea de energie termica, scrie Mediafax.

"Practic, nu poti prelua costuri din zona energiei electrice pe care sa le transferi in zona pe productie de energie termica, pentru ca a existat aceasta tentatie pentru a face megawattul competitiv pe piata concurentiala a energiei electrice. La Bucuresti, noi suspectam ELCEN ca practica aceasta subventie incrucisata. Reglementarile ANRE spun ca prin cogenerare, costul agentului termic este cu cel putin 10% mai ieftin decat daca ai produce acest agent termic intr-o sursa separata care produce numai enegie termica. Si acesta este pragul de eficienta. Avem in Bucuresti, in Casa Presei Libere, o centrala termica administrata de RADET care are un pret aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN, pretul aprobat pentru gigacalorie este de 230 de lei. Daca vom compara cele doua preturi, putem constata ca o centrala termica clasica are pretul 218, in timp ce ELCEN are 230 de lei. E limpede ca ceva este in neregula si ca se practica o subventie incrucisata intre aceste doua componente", a explicat presedintele Consiliului de Administratie al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti.

El a precizat ca, in fapt, pretul gigacalorie fata de suma de 230 de lei, raportata si aprobata de autoritati pentru ELCEN, ar trebui sa fie cu cel putin 30-40% mai mic, pentru a respecta regula cogenerarii de inalta eficienta.

"Pe baza acestor constatari, pregatim o actiune in instanta. Vom cere instantei sa constate nulitatea absoluta a actelor de reglementare care au aprobat metodologia de calcul a preturilor la gigacalorie si, pe cale de consecinta, constatand frauda la lege, vom cere suspendarea tuturor platilor scadente catre ELCEN pana cand instanta nu se va pronunta pe aceasta speta. In fapt, incercam sa stopam lucruri pe care le-am tot sesizat in ultimii ani: ELCEN baga mana in buzunarul fiecarui cetatean, ELCEN baga mana in bugetul Primariei Capitalei, iar lucrul acesta trebuie oprit", a declarat presedintele CA al RADET.

Intrebat care este valoarea fraudei in cazul ELCEN, Gabriel Dumitrascu a spus ca nu vrea sa se hazardeze, dar ca se face o expertiza contabila de cost. "Estimam ca frauda este de ordinul miliardelor de lei pe ultimii zece ani, nu vorbim de ultimul an. Acesta este si motivul pentru care cerem suspendarea platilor pentru datoria pretinsa de ELCEN in momentul de fata, de 3,6 miliarde de lei, pentru ca trebuie sa stim exact cat am platit mai mult prin acest mecanism de suventie incrucisata", a spus Dumitrascu.

RADET a solicitat in instanta suspendarea executarii silite cerute de ELCEN, aratand ca, din cauza blocarii conturilor, nu poate efectua revizii si reparatii la instalatiile de alimentare cu energie termica a Capitalei. Cererea de suspendare a executarii silite, actiune introdusa pe calea procedurii ordonantei presedintiale, a fost judecata in 16 iulie si respinsa de Judecatoria Sectorului 3, decizia fiind insa contestata la Tribunalul Bucuresti. De asemenea, RADET a formulat si contestatie la executare silita, tot la Judecatoria Sectorului 3, urmand sa se judece in 25 august.

Suma impusa de Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) prin dosarul de executare este in valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalitati de intarziere, care se actualizeaza in functie de rata inflatiei incepand din 19 decembrie 2012 pana la data platii efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezinta cheltuieli de judecata, 4.724.742,64 lei este actualizarea creantei cu indicele de inflatie (in perioada 19 decembrie 2012 - 31 mai 2015) si 65.190,17 lei cheltuieli de executare silita, potrivit reprezentantilor RADET.

Incepand din 2014, ELCEN a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti, astfel ca toti banii pe care regia ii incaseaza se duc la creditor.

Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca cea mai mare problema a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a incheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt catre ELCEN. La sfarsitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a inregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, fata de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei in 2013.

Guvernul a aprobat, in 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflata in subordinea Primariei Capitalei, si ELCEN, care apartine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara in decembrie anul trecut ca fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar in februarie anul acesta afirma ca ELCEN nu doreste si nu a dorit niciodata fuziunea cu RADET. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri