Romanii arunca la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deseuri care contin mercur si ar trebui colectate si reciclate in mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibila, in caz contrar, declansarea procedurii de infringement.

"De la 1 ianuarie 2016, vorbim de o tinta de colectare de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piata, in ultimii trei ani, de catre producatorii romani. Iar pana in 2021, trebuie sa fim capabili sa asiguram colectarea si tratarea a minimum 65% din deseurile de echipamente electrice. In 2014, participantii Recolamp au introdus pe piata din Romania circa 6,6 milioane unitati de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele inregistrate in 2013. Din aceasta cantitate, insa, de aproximativ 1.200 de tone, 476 tone au fost colectate si reciclate. In afara de deseurile gestionate de asociatie, exista inca necolectate 2.000 de tone de echipamente de iluminat, ceea ce inseamna peste 5 milioane de becuri si neoane. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu, intrucat contin mercur. Necolectate selectiv, ele ajung la gropile de gunoi", a declarat Roxana Sunica, director de marketing al Recolamp, potrivit Mediafax.

Daca nu indeplineste aceste tinte, Romania risca procedura de infringement din partea Comisiei Europene. Rata de colectare a deseurilor de echipamente de iluminat (becuri, neoane si corpuri de iluminat) a fost in Romania de numai 10% in anul 2013, fata de 15% in 2012.

Potrivit celor mai recente date publicate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in 2013, in Romania toti cei autorizati sa se ocupe de managementul deseurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din aceasta cantitate, aproximativ 80%, adica 476 de tone, au fost colectate de Recolamp. Din greutatea nationala totala de echipamente de iluminat puse pe piata in 2013, participantii Recolamp au o cota de piata de 18%, iar in numele lor asociatia a asigurat o rata de colectare de 41%, in linie cu tintele europene.

"In vederea colectarii si reciclarii deseurilor provenite din surse de lumina uzate si corpuri de iluminat, noi punem la dispozitia generatorilor de deseuri (companii private si institutii publice), in mod gratuit, recipiente de colectare. Si asiguram gratuit ridicarea, transportul si depozitarea lor. Cu toate acestea, cand ne uitam la rezultatele consolidate, de tara, lucrurile inca merg foarte lent, suntem foarte departe de nivelul la care ar trebui sa fim. Suntem pe ultimul loc in Europa la acest capitol, pentru ca nu toti actorii responsabili isi indeplinesc obligatiile de mediu", a precizat directorul de marketing al asociatiei.

In Romania inca se mai vand becuri clasice, cu filament

In 2014, Recolamp a introdus pe piata 6,6 milioane unitati de corpuri de iluminat, tuburi de neon, becuri economice, becuri stradale si led-uri, care cantaresc in total 1.921 de tone. In plus, alte 350.000 de unitati de sursa de lumina au fost exportate. Bucurestiul ocupa primul loc, la nivel national, in topul colectarii deseurilor de surse de lumina (becuri si neoane), cu 44,64 tone colectate in 2014, urmat de judetele Timis (14,14 tone deseuri colectate), Cluj - 10,18 tone, Arad - 9,08 tone si Brasov - 8,67 tone.

La polul opus se afla judetele Caras - Severin (1,09 tone), Bistrita - Nasaud (1,06 tone), Giurgiu (1,04 tone), Botosani (892 kg) si Mehedinti (434 kg).
"Acest top este influentat de numarul de puncte de colectare pe care noi le avem in zona respectiva, de dezvoltarea industriala a zonei, de receptivitatea interlocutorilor si disponibilitatea lor de a colecta selectiv deseurile de echipamente de iluminat, in ciuda faptului ca au obligatia legala de a face acest lucru (Legea 211/2011 si OUG 5/2015 - riscand amenzi intre 20.000 si 40.000 de lei), prin colaborarea cu Recolamp, pot preda deseurile fara niciun cost", a adaugat Roxana Sunica.

Oficialul Recolamp subliniaza totodata ca in Romania inca se mai vand becuri clasice, cu filament, de asemenea daunatoare mediului din cauza faptului ca sunt mari consumatoare de energie. Uniunea Europeana a interzis in urma cu cativa ani comercializarea acestui tip de becuri.
Asociatia Recolamp este formata din 164 de producatori sau importatori de echipamente de iluminat. In 2014, Recolamp a produs si distribuit 17.000 de recipiente pentru colectarea deseurilor. Asociatia are ca membri fondatori companiile Philips Romania, Osram Romania si GE Hungary ZRT.

Recolamp a inregistrat in 2014 venituri de 6 milioane lei, reprezentand contravaloarea timbrului verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vandut de producatorii asociatiei. In cei sapte ani de activitate, Recolamp a colectat si reciclat 1.800 de tone de deseuri de echipamente de iluminat, respectiv 8 milioane de becuri, neoane si corpuri de iluminat. Organizatiile care au licenta de operare pe deseurile de echipamente de iluminat sunt asociatiile Ecotic, RoRec, Recolamp, Environ, Ecopoint, Ecomold, Eco Lighting Collect si firma CCR Logistics Systems.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri