Protocolul prin care comunitatea musulmana din Romania primeste in concesiune terenul pentru construirea unei moschei in Bucuresti a fost semnat, marti, in document fiind mentionat ca Muftiatul Cultului Musulman trebuie sa raporteze trimestrial toate activitatile privind constructia.

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, si muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1.

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii. In ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Respectarea destinatiei terenului va fi monitorizata de Secretariatului de Stat pentru Culte pana la expirarea protocolului, in conditiile in care "se interzice vanzarea, instrainarea sub orice forma, incheierea vreunui pact de optiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vanzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemtiune, servituti, clauze de uzufruct, constituirea oricarei forme de aport al vreunei societati comerciale, asociatii sau fundatii".

Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat ca terenul dat in concesiune Muftiatul Cultului Musulman din Romania este un gest de normalitate pe care Guvernul l-a facut fata de o comunitate religioasa care face parte din istoria si traditia natiunii romane.

"Dupa pararea mea, dezbaterea fi trebuit sa se poarte cu argumente rationale si extrem de serioase, avand in vedere ca discutam despre principii fondatoare ale democratiei moderne, cum este libertatea religioasa", a spus Opaschi.

El a adaugat ca este in interesul tuturor romanilor ca la noua moschee sa "se desfasoare o activitate religioasa normala, lipsita de elemente de prozelitism, de idei fundamentaliste sau extremiste".

La randul sau, muftiul Muurat Iusuf a spus ca acest teren era o necesitate pentru comunitatea musulmana si, nu in ultimul rand, era o necesitate ca toate activitatile religioase din Bucuresti sa se oficieze la vederea intregii societati romanesti si sub auspiciul Muftiatului Cultului Musulman din Romania. "Din nefericire, s-a interpretat gresit o intentie buna pe care a avut-o comunitatea musulmana de a veni in sprijinul activitatilor religioase", a adaugat Muurat Iusuf.

Victor Opaschi s-a referit si la afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit carora ridicarea lacasului de cult va aduce in Romania 6.000 de studenti musulmani, posibil teroristi. Secretarul de stat a spus ca nu a reactionat imediat dupa acele afirmatii pe motiv ca "i-a fost peste mana" sa raspunda unui fost presedinte al Romaniei, care, in timpul mandatului sau i-a dat o decoratie si l-a inclus in delegatia oficiala care a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

"Mi-a fost oarecum peste mana sa intru intr-o polemica cu un fost presedinte al Romaniei. Eu am lucrat 11 ani la Cotroceni si port un respect deosebit Administratiei Prezidentiale. Poate ca a contat si faptul ca il cunosc de multa vreme pe domnul Traian Basescu, chiar din 1990 si eu nu pot sa uit ca, in timpul mandatului de presedinte, dumnealui s-a comportat foarte elegant cu mine. Concret, am fost inclus in delegatia oficiala alaturi de domnia sa, alaturi de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, de Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, iar in anul 2009 m-a decorat pentru contributia mea in cadrul Comisiei internationale pentru studierea holocaustului din Romania", a explicat Opaschi.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

"Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica politica". Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie "de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei". Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco - tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern, terenul de peste 11.000 de metri patrati pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni in Bucuresti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat langa Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri