UE promoveaza echilibrul intre viata de familie si cea pofesionala, incurajand tatal nou-nascutului sa se implice activ in cresterea acestuia, iar din 2012 si Romania s-a aliniat acestui obiectiv, prin rezervarea unei luni din concediul crestere a copilului celuilalt partener, in majoritatea cazurilor tatalui. Masura nu s-a dovedit insa foarte eficienta in primii ani de la aplicarea modificarii legislative, doar cateva procente dintre tati alegand sa beneficieze de acest drept.

Incepand din 2012, in urma unei modificari legislative din totalitatea concediului de crestere a copilului (CIC) pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener.

Practica arata ca in majoritatea cazurilor mama este cea care solicita concediu de crestere a copilului, tatal fiind prin urmare cel care isi poate lua o luna de concediu de acest tip. Daca perioada solicitata este de un an, mama beneficiaza de concediu 11 luni, iar tatal de cea de-a 12-a luna. Foarte important de retinut este ca, indiferent daca tatal isi solicita sau nu dreptul, perioada mamei va ramane aceeasi, de 11 luni. Acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri.

Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de doi ani, respectiv de un an a concediului, insa in practica toti solicitantii opteaza pentru ultima luna din perioada de concediu, pentru ca mama sa ramana langa copil atunci cand el este mai mic.

Ca si mamele, tatii pot primi o indemnizatie pentru cresterea copilului de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei.

In cazul in care tatal renunta la respectiva luna, aceasta se pierde, iar statul nu ofera nici un fel de compensatie si nici mama nu poate ramane acasa.

"Masura ca si tatii sa poata beneficia de o luna impreuna cu nou nascutul lor a fost conceputa pentru a ii incuraja pe acestia in a se implica mai mult in cresterea copilului. La fel de important insa, aceasta masura vizeaza si sa elimine abordarea oarecum singulara (doar mama sau doar tata) in ceea ce privea parintele care are dreptul sa beneficieze de concediu de crestere si ingrijire copil. Eficienta acesteia a fost insa una foarte scazuta, deoarece discutam de o perioada foarte scurta pe care tatal si-o poate petrece in CIC alaturi de nou-nascutul sau si anume o singura luna", a declarat pentru wall-street.ro Maria Cojocariu, payroll manager Accace, companie specializata in externalizare si consultanta in afaceri.

Sub 3% dintre tati aleg sa ramana o luna acasa cu copilul

Reglementarea se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012, aceasta fiind impusa in virtutea principiului ca responsabilitatea ingrijirii copilului revine ambilor parinti. Astfel ca pentru anul 2012 nu exista date.

In anul 2013 au solicitat concediu de crestere a copilului (adica luna 12 la optiunea I de un an) un numar de 786 barbati si pentru luna 24 (la optiunea II doi ani) un numar de sase barbati. Astfel, un numar de doar 792 de barbati au beneficiat de acest drept, in conditiile in care aveau dreptul 153.148 de persoane. In total, tatii au incasat aproximativ 1,5 milioane de lei sub forma de indemnizatie de crestere a copilului.

Pe parcursul anului 2014 la optiunea I de un an (luna 12) au solicitat concediu de crestere a copilului, un numar de 1.150 barbati si pentru optiunea II (doi ani) 2.334 barbati. In total 3.484 de barbati au beneficiat de prevederile legale dintr-un total de 122.527 de persoane care aveau acest drept. Tatii au incasat in total peste 4,4 milioane de lei.

In anul 2015 pana in luna iunie la optiunea I de un an (luna 12) au solicitat concediu de crestere a copilului un numar de 479 barbati si pentru optiunea II (doi ani) 1.094 barbati. Asadar, au beneficiat de acest drept 1.573 tati dintr-un total de 125.108 barbati.

An Nr. tati care au beneficiat de CIC Nr. tati care aveau dreptul la CIC
2013 792 153.148
2014 3.484 122.527
2015 1.573 125.108

"Timpul este foarte scurt atat din punct de vedere al adaptarii barbatului la noua postura de tata aflat in concediu de crestere si ingrijire copil si a revenirii o luna mai tarziu, in campul muncii, cat si a adaptarii familiei la noile venituri impuse de acest tip de concediu, probabil mai mici decat pana in acel moment. Este o schimbare destul de mare pentru cei doi parinti si pentru copil, care insa, facuta pentru o luna de zile nu se justifica din nici un punct de vedere", a explicat Cojocariu.

Birocratia ii face pe barbati sa renunte la concediul de crestere a copilului

De asemenea, potrivit Accace, foarte importanta de mentionat este birocratia care vine la pachet cu obtinerea concediului de crestere si ingrijire copil de o luna.

"Cred ca aceasta descurajeaza multi dintre tati sa demareze procedura, astfel majoritatea prefera sa isi pastreze veniturile aferente acestei luni mai degraba pentru a plati o bona ce va avea continuitate in viata familiei si a copilului. Este preferata aceasta abordare deoarece efortul de timp/drumuri catre institutiile statului si indemnizatia deloc atragatoare sunt demotivatoare in ceea ce priveste aceasta optiune pe care tatii o au", a explicat reprezentantul Accace.

Acte necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului

Atat mama, cat si tatal copilul, trebuie sa depuna o serie intreaga de acte pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului.

• cerere;
• actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
• actul de identitate al celuilalt parinte - (copie si original);
• certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
• certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original) sau livret de familie (copie si original);
• certificat de casatorie (copie si original);
• adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.

De asemenea, pe langa acestea se solicita nelipsitul dosar cu sina, in unele zone se cere si stagiu de cotizare, si daca vrei sa primesti banii de la stat in contul unei banci se solicita si extrasul de cont, nu este suficient sa cunosti codul IBAN.

Iar dupa toate aceste drumuri si eforturi de strangere a actelor, pe care multi parinti le fac cu copiii la purtator, primii bani in cont statul ii livreaza in 2-2,5 luni.

Sursa foto articol: tata cu bebelus, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri