Un focar de hepatita A se inregistreaza in localitatea Slobozia Bradului, din judetul Vrancea, numarul cazurilor dublandu-se din luna iulie si pana in prezent si ajungand la 150, iar primarul comunei spune ca in aceste conditii ia in calcul varianta de a solicita ISJ amanarea inceperii anului scolar.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, primele cazuri de hepatita virala A in localitatea Slobozia Bradului au fost inregistrate in primavara acestui an, iar la inceputul lunii iulie erau deja 74 de bolnavi. Pana in prezent, numarul cazurilor de hepatita A s-a dublat, ajungand la 150, scrie Mediafax.

Toti bolnavii sunt copii si au fost internati in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta ”Sfantul Pantelimon” din Focsani. ”Majoritatea celor internati in Sectia de Boli Infectioase sunt copii, care s-au prezentat cu varsaturi si dureri abdominale. Ei au fost spitalizati, iar dupa perioada de spitalizare au plecat acasa cu tratament si regim hepatic”, a declarat Alina Cosma, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean din Focsani.

Medicii epidemiologi de la DSP Vrancea sustin ca focarul de hepatita A din Slobozia Bradului are ca sursa lipsa de igiena. ”De cand au aparut primele cazuri de hepatita A, noi am declansat o ancheta epidemiologica. Sursa infectiei este igiena precara, nu se spala pe maini, se joaca, apoi mananca unii dupa altii. Am discutat cu ei, dar nu vor sa inteleaga ca trebuie sa se spele, ei tot dau vina pe apa din comuna, dar am luat probe, iar apa este conforma. Acum sunt focare familiare cauzate de focarul de comunitate. Noi am dat substante dezinfectante prin medicii de familie si la scoala. Am facut educatie sanitara la scoala si am apelat la sprijinul autoritatilor locale. Acum se face vaccinarea contactilor”, a declarat Janina Lazar de la DSP Vrancea.

Ea a precizat ca peste 400 de persoane au fost vaccinate impotriva hepatitei A. ”In cazul in care vom avea nevoie de vaccinuri, vom mai cumpara. Numarul cazurilor va creste cu siguranta”, a mai spus Janina Lazar.

La randul sau, primarul comunei Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu, spune ca ultimele cazuri de boala s-au inregistrat chiar in randul persoanelor care respecta regulile de igiena.

”Incercam sa tinem situatia sub control. Problema este ca hepatita A se extinde de la copil la copil. In mai putin de o luna s-au dublat cazurile la noi in comuna. Cei mai afectati sunt copiii care nu pot fi tinuti imobilizati in casa. Problema este ca au aparut cazuri la copii care fac parte din familii bune, cu baie in casa, cu igiena sporita. Asta practic este boala mainilor murdare, dar extinderea a aparut, din nefericire, la copii cu familii curate. Mai mult decat atat, a aparut si la un adult din Coroteni care are o igiena foarte buna in casa. Am primit buletinele de analize a apei si rezultatul este clar: apa este potabila, deci nu apa este problema. Eu sper sa oprim focarul pana la inceperea anului scolar. Am igienizat toate scolile, Dumnezeu ne mai poate ajuta sa nu ia amploare”, a declarat, joi, primarul comunei Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu.

El a precizat ca ia in calcul varianta de a solicita Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea amanarea inceperii anului scolar in unitatile de invatamant din localitate. ”Problema e ca incepe scoala si se vor imbolnavi si mai multi. Acum avem focar in comunitate, iar daca numarul cazurilor va creste, voi solicita ISJ sa se amane inceputul scolii, pentru a preveni imbolnavirea si mai multor copii”, a spus primarul.
Hepatita virala de tip A, cunoscuta drept ”boala mainilor murdare”, este o infectie virala contagioasa, care se transmite prin ingerarea alimentelor contaminate prin intermediul mainilor murdare si a apei potabile contaminate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri