Agresiunile verbale sunt intalnite la tot pasul in tara noastra, insa multi dintre cei agresati aleg sa taca, chiar si in cazul situatiilor grave. Una dintre situatiile frecvent inalnite este aceea a muncitorilor care adreseaza adesea cuvinte obscente femeilor pe strada, iar acestea din urma trebuie sa stie legea este de partea lor si ca pot sa ia atitudine, amenzile ajungand pana la 1.000 de lei.

Femeile si nu numai, care se afla in situatia descrisa mai sus, au posibilitatea de a actiona imediat, prin chemarea unui echipaj de Politie la fata locului, prin apelarea numarului de urgenta 112, sau pot merge la sectia de politie arondata zonei in care a avut loc incidentul si sa depuna o sesizare scrisa (in acest caz trebuie sa cunoasca numele agresorului).

Organele de Politie pot lua masuri in baza legii 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

"Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: 1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice", se arata in lege.

Astfel, potrivit actului legislativ, persoanele care agreseaza verbal pot fi amendate cu 200 lei pana la 1.000 de lei.

De asemenea, un alt articol din lege arata ca in aceeasi situatie se afla si cei care " provoca ori participa efectiv la scandal, in locuri sau localuri publice", amenda contraventionala urcand tot pana la 1.000 de lei.

Persoana agresata care solicita interventia poitistilor trebuie sa stie insa ca va fi nevoita sa prezinte un minim de probe pentru ca impotriva agresoruluui sa se ia masuri, in general fiind vorba despre un martor. In plus, daca iau parte la scandal si adreseaza la randul lor injurii, pot avea parte de acelasi tratament, respectiv sa fie amendate si ele de catre Politie.

1. Credeti ca legea in cazul agresiunilor verbale ar trebui sa fie inasprita?


Grupul influenteaza actiunea

Faptul ca sunt in grup ii incurajeaza pe muncitori sa faca astfel de afirmatii la adresa femeilor, actiune pe care nu ar savarsi-o in cele mai multe cazuri daca ar fi singuri, a declarat pentru wall-street.ro Claudiu Ganciu, psiholog - psihoterapeut, presedinte executiv al Asociatiei Romane de Psihanaliza Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere.

"Daca ar fi singur, muncitorul nu ar spune nimic in peste 90% dintre cazuri, insa grupul are capacitatea de a ne face sa savarsim lucruri pe care singuri nu le-am face. Pentru grup nu conteaza femeia in sine, muncitorii vor, in cele mai multe cazuri, sa arate celorlalti din grup cat de tari sunt si ce pot sa faca. Acestia fac parte din categoria de persoane primare, care actioneaza la instinct, nu stau sa gandeasca decizia. Pana la urma si in Academia Romana barbatii vorbesc despre femei, dar asta nu inseamna ca si femeilor li se spune asta", a explicat Claudiu Ganciu.

El mai adaugat ca multe dintre femei nu reactioneaza atunci cand sunt agresate verbal de catre muncitori, din cauza unei acceptiuni generale in Romania in ceea ce priveste banalizarea evenimentelor de genul acesta.

In cazurile fericite, femeile sunt constiente ca astfel de oameni nu merita efortul de a reactiona, insa sunt si femei care aleg le raspunda, uneori chiar agresiv, a mai spus Ganciu.

Subiectul genereaza controverse si peste ocean, unde un grup care militeaza anti-hartuirii pe strada a realizat un proiect care prezinta reactiile pe care le starneste o femeie care s-a plimbat 10 ore prin Manhattan. Clipul a strans peste 41 milioane de vizualizari.

Sursa foto: Muncitori pe strada, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri