Persoanele care realizeaza concomitent venituri impozitate din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului daca dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, dar pierd dreptul la indemnizatie daca suma veniturilor ramase depaseste 3000 lei.

Hotararea de Guvern aprobata miercuri modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. De asemenea, actul normativ stipuleaza explicit conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 de lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, scrie Mediafax.

Astfel, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata. In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cazul in care depasesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati, au obligatia sa depuna la primarie o notificare in acest sens, care va fi transmisa agentiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. In cazul in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului realizeaza venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile legii.

Un alt element de noutate adus este faptul ca in cazul in care apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 de lei anual.

Sursa foto: Copil/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri