Patriarhia Romana cere cultului musulman ”lamuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul si impactul” noii moschei care ar urma sa fie construita in Bucuresti, pe un teren de peste 11.000 de metri patrati dat in concesiune Muftiatului de catre Guvern.

Intr-un comunicat, Patriarhia anunta ca doreste lamuriri oficiale de la cultul musulman cu privire la noua moschee care va fi construita pe un teren de peste 11.000 de metri patrati situat langa Romexpo, scrie Mediafax.

"Patriarhia Romana doreste din partea cultului musulman lamuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul si impactul unei noi moschei in Bucuresti, pentru o corecta informare a credinciosilor crestini ortodocsi", spune Patriarhia Romana.

In 29 iulie, Patriarhia Romana sustinea ca a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, declara ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

"Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare", spunea parintele Constantin Stoica.

Episcopul de Giurgiu, PS Ambrozie, declara, in 15 august, la slujba oficiata de Sfanta Maria la Manastirea Putna, ca "nu se poate construi moschee in tara voievozilor" si ca atunci cand duc povara neamului pe umeri "pe unii ii lasa genunchii" si s-au operat, adaugand: "Bine ar fi sa nu ne lase mintea".

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care vor functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania este la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara aflandu-se in Dobrogea.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

"Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, afirma ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica

Sursa foto: www.patriarhia.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri