Romania va intari securitatea la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile pe care le-ar reprezenta atragerea sa in fluxul migrationist care afecteaza statele din vecinatate, a anuntat, joi, vicepremierul Gabriel Oprea, la finalul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

"Am decis, astazi, sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrationist care afecteaza statele din vecinatate. Din punct de vedere geostrategic, Romania securizeaza 2.070 de km la frontiera externa a Uniunii Europene, dintre care peste un sfert, adica 546 de km la granita cu Serbia. Pe aceasta zona de frontiera vom intensifica masurile de securitate prin actiuni comune, in sistem integrat, potrivit atributiunilor tuturor institutiilor abilitate din domeniul securitatii nationale. Avem in vedere intensificarea cooperarii dintre autoritatile nationale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, cresterea capacitatii operative la frontiera cu Serbia, cresterea capacitatii operative a frontierelor in zona de risc prin mijloace tehnice si aparatura de observare fixa si mobila pe timp de zi si pe timp de noapte", a spus Oprea, citat de Mediafax.

El a precizat ca l-am informat pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pe prim-ministrul Victor Ponta despre deciziile luate.

Gabriel Oprea a cerut tuturor membrilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa aiba o atitudine responsabila si sa actioneze in mod preventiv pentru limitarea oricaror riscuri la adresa securitatii nationale, riscuri care pot fi generate de dinamica contextului regional actual.

Conform datelor consolidate la nivel national, el a spus ca, in prezent, Romania nu resimte o presiune migrationista crescuta ca urmare a accentuarii fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atat din punct de vedere al incercarilor de trecere frauduloasa a frontierei de stat, cat si din punct de vedere al numarului solicitarilor de azil, situatia inregistrata in prezent se mentine la parametrii anului trecut, nefiind semnalate cresteri semnificative ale acestor indicatori.

"Am decis, totodata, ca institutiile abilitate ale statului sa monitorizeze orice modificare a situatiei din regiune, astfel incat sa putem sa ne adaptam masurile in planul securitatii nationale in mod gradual si in raport cu dinamica situatiei operative. Luam in analiza oportunitatea dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire si gestionare a unui numar sporit de imigranti. Aceasta in conditiile in care avem la dispozitie, la nivelul intregii tari, 6 centre regionale de cazare pentru solicitantii de azil, cu o capacitate totala de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind in prezent de aproximativ 20%", a mai aratat vicepremierul.

In contextul cresterii presiunii migrationiste la granita si a cererilor, solicitarilor de azil pe teritoriul Romaniei, Gabriel Oprea a dat asigurari ca la nivelul Grupului interministerial strategic pe care il coordoneaza exista intreaga disponibilitate pentru consolidarea mecanismelor de cooperare institutionala si schimb de informatii intre actorii implicati. Totodata, autoritatile romane vor mentine o cooperare permanenta cu statele membre ale Uniunii Europene, cu Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, cu Biroul European de Sprijin pentru Azil, cu Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite si cu celelalte organisme regionale si internationale cu responsabilitati in domeniu.

"Fenomenul migrationist este unul cu un impact deosebit in planul securitatii, in cel economic si social pentru toate statele europene. In fata acestei situatii, pe langa pragmatismul de care trebuie sa dam dovada in protejarea propriilor interese de securitate nationala, trebuie sa demonstram solidaritate cu partenerii nostri europeni. Am convingerea ca, prin actiunile noastre, institutiile din domeniul securitatii nationale vor demonstra, insa o data, ca au capacitatea de a asigura siguranta si securitatea cetatenilor romani. Romania este si trebuie sa ramana un stat generator de securitate in regiune, asa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene si al NATO", a conchis Gabriel Oprea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri