Judecatoria Galati sustine in motivarea sentintei prin care l-a condamnat, in iunie, pe Konstantinos Passaris la sase ani de inchisoare pentru jaful armat, din 2001, de la o casa de schimb valutar, ca unicul mod de indreptare a acestuia este executarea efectiva a unei pedepse cu inchisoarea.

Konstantinos Passaris, supranumit si "Fiara din Balcani", condamnat la detentiune pe viata pentru de uciderea a doua persoane, a fost gasit vinovat si pentru un jaf armat comis, pe 13 noiembrie 2001, la o casa de schimb valutar din Galati, potrivit Mediafax. La aproape 14 ani de la atac, pe 22 iunie, Judecatoria Galati l-a condamnat pe cetateanul grec la sase ani de inchisoare pentru talharie.

"Instanta va observa conduita sa (Konstantinos Passaris- n.r.) de recunoastere si regret a faptei savarsite si o va avea in vedere la individualizarea pedepsei, dar in raport de fapta savarsita, actionand la adapostul intunericului si avand asupra sa o arma de foc, va constata ca unicul mod de indreptare si reinsertie sociala este executarea efectiva a unei pedepse cu inchisoarea. Prin urmare, va face aplicarea articolului 396 alineatul 10 Cod de procedura penala, in sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege", se arata in motivarea sentintei Judecatoriei Galati.

De asemenea, instanta a decis sa-i aplice lui Passaris o pedeapsa "orientata spre minimul special in considerarea faptului ca inculpatul a avut o atitudine de recunoastere, iar de la data savarsirii faptei au trecut mai bine de 13 ani, perioada de timp ce a avut ca rol estomparea oprobriului public generat la acea vreme, de o fapta cu o frecventa foarte rara in Romania". Judecatoria Galati a constatat si ca fapta comisa la casa de schimb valutar din Galati este concurenta cu faptele pentru care Konstantinos Passaris a fost condamnat la detentiunea pe viata, in 30 iulie 2003.

Astfel, instanta a contopit pedeapsa de 6 ani de inchisoare data pentru talharie, cu pedepsele de 6 ani si 8 luni de inchisoare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, 10 ani de inchisoare pentru talharie, 10 ani de inchisoare pentru contrabanda si cu pedeapsa detentiunii pe viata pentru omor calificat si omor deosebit de grav, urmand ca cetateanul grec sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv detentiunea pe viata.

Judecatoria Galati a dispus si ca Konstantinos Passaris sa plateasca 43.675 de lei catre Casa de schimb valutar Nova 2000 Galati si 50.000 de lei catre asigurator. Reprezentantii casei de schimb valutar au contestat decizia Judecatoriei Galati, iar apelul se va judeca pe 18 septembrie la Curtea de Apel Galati. Konstantinos Passaris nu a fost adus in fata Judecatoriei Galati, refuzand sa fie prezent la proces si declarand ca recunoaste faptele pentru care a fost trimis in judecata si doreste sa fie judecat in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris, impreuna cu o alta persoana, ramasa neidentificata, purtand cagule pe cap si inarmati cu arme de foc au intrat in sediul Casei de schimb valutar Nova 2000 Galati de unde au sustras 93.675 de lei (in lei si valuta). Anchetatorii sustin ca, cetateanul grec a ajuns in Romania, prin trecerea frauduloasa a frontierei, in a doua jumatate a anului 2001, avand asupra sa doua arme de foc si munitia aferenta. Initial a locuit in Bucuresti, iar, in octombrei- noiembrie 2001 a locuit la niste prieteni in Galati.

"Pentru obtinerea de venituri ilegale, inculpatul si prietenii acestuia au hotarat sa sustraga bani de la o casa de schimb valutar, stiut fiind faptul ca in incinta unor asemenea locatii se gasesc sume mari de bani, in lei si valuta si nici nu aveau un sistem de paza forte bine pus la punct (limitandu-se doar la gratii). Pentru a pune in aplicare aceasta hotarare, inculpatul Konstantinos Passaris a localizat casa de schimb valutar NOVA 2000 Galati, dupa ce a schimbat valuta la aceasta unitate, insa nu a putut comite furtul imediat intrucat nu avea un plan prestabilit si nu cunostea in amanunt locatia", se arata in motivarea Judecatoriei Galati.

Conform anchetatorilor, Konstantinos Passaris a supravegheat in mai multe zile casa de schimb valutar si a trimsi un apropiat pentru a verifica programul de lucru al unitatii, persoanele care lucreaza acolo, intrarea si sistemele de paza. "In baza informatiilor obtiunute, inculpatul Konstantinos Passaris a stabilit mai multe planuri de actiune, luand in calcul atat situatia cand ar fi gasit la fata locului mai multi angajati (operator, operator/paznic), dar si situatia cand usa care perimite accesul catre incaperea cu seiful ar fi fost inchisa si asigurata, moment in care ar fi recurs la spargerea geamului", conform documentului citat.

Pe 13 noiembrie 2001, in jurul orei, 18.30, cetateanul grec, impreuna cu un apropiat, inarmati cu doua pistoale marca SZ-99 compact- G si cu cagule pe cap, au intrat in casa de schimb valuntar si i-au amenintat pe cei doi angajati prezenti in sediul unitatii. "In continuare cei doi autori au urmat planul deja stabilit, respectiv inculpatul Konstantinos Passaris sa mentina amenintarile cu arma asupra celor doi martori, fara sa vorbeasca pentru a nu atrage atentia asupra faptului ca era cetatean strain, iar celalalt autor i-a cerut martorei sa deschida seiful", se mai arata in motivare.

Astfel, cei doi inculpati au sustras din seif 93.675 de lei (in lei si valuta). Conform anchetatorilor, atacul a durat 1-2 minute, dupa care cei doi au fugit cu o masina parcata pe Faleza Dunarii. Passaris si complicele sau au impartit banii, iar apoi au plecat spre Capitala.

Citeste si:

    In acest caz, impotriva lui Konstantinos Passaris s-a inceput urmarirea penala, pe 21 ianuarie 2003, pentru talharie, dosarul fiind sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Galati, conform motivarii sentintei prin care cetateanul grec a fost condamnat la 6 ani de inchisoare. O luna mai tarziu, procurorii i-au prezentat materialul de urmarire panala lui Passaris, dar acesta nu a fost trimis ulterior in judecata.

    Conform documentului citat, printr-un referat din 28 decembrie 2004, anchetatorii au propus extinderea cercetarilor fata de cetateanul grec pentru infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, iar pe 5 ianuarie 2005, Parchetul de pe langa Tribunalul Galati si-a declinat competenta catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Galati.

    Citeste si:

      Dupa aproape sapte ani, la 3 octombrie 2011, DIICOT Galati a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Konstantinos Passaris pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor si neinceperea urmaririi penale pentru aceeasi infractiune pentru cel de-al doilea autor al atacului, ramas neidentificat, si disjunge cauza si isi declina competenta in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Galati pentru continuarea cercetarilor pentru infractiunea de talharie.

      Cetateanul grec a fost audiat de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati pe 10 octombrie 2013 si pe 17 februarie 2014, iar in 12 noiembrie 2014 acesta a fost trimis in judecata, in cele din urma, pentru talharie calificata. Konstantinos Passaris, supranumit si "Fiara din Balcani", a fost gasit vinovat, in iulie 2003, in Romania, de uciderea unui casier de la o casa de schimb valutar din Bucuresti si a unei garzi de corp. Passaris a fost condamnat la detentie pe viata si isi ispaseste pedeapsa in Penitenciarul Gherla.

      In noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris si o romanca au intrat in casa de schimb valutar si de amanet "Le Petit Bijou", situata pe Bulevardul Nicolae Balcescu, din Bucuresti. Cei doi angajati aflati in acel moment in sediu au fost impuscati in cap, dupa care asasinii au luat toti banii gasiti - valuta si lei, in total 567 de milioane de lei vechi.

      Passaris a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. El a fost retinut de politistii bucuresteni in urma unei descinderi in forta intr-un apartament pe care grecul il inchiriase. Konstantinos Passaris era cautat prin Interpol din iunie 2001, pentru crima si pentru implicare in alte infractiuni cu violenta comise in Grecia.

      Sursa foto: Mediafax

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri