Italia gazduieste peste un milion de muncitori romani, iar majoritatea dintre ei lucreaza fara contracte de munca. In acest context, Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) lanseaza campania “Vreau sa lucrez legal in Europa mea!”, prin intermediul careia lupta impotriva muncii “la negru” si a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare in tarile Uniunii Europene.

Potrivit Confederatiei, femeile din Romania, care lucreaza in strainatate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decat barbatii, iar majoritatea romancelor lucreaza ca “badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care ingrijesc batrani in Italia). Mai mult decat atat, autoritatile italiene arata ca peste 62% dintre badante lucreaza la negru, 24 de ore din 24, in conditii, de multe ori, umilitoare.

C.A.P.I.M.E.D. ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Italia ca munca fara acte nu ofera protectie sociala din partea Statului, iar acceptarea unui loc de munca “la negru” poate avea consecinte foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul si exploatarea pana la epuizare.

Totodata, Confederatia le cere romanilor care vor sa plece sa munceasca in afara granitelor de informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autoritatile din Italia au primit foarte multe plangeri referitoare la exploatare prin munca sau sechestrare si inselaciune. In cadrul proiectului, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o lista a firmelor de intermediere care prezinta un grad mare de risc si un ghid de bune practici pe care trebuie sa-l urmeze romanii care vor sa lucreze in Italia si care sa-i fereasca de abuzuri din partea angajatorilor.

“Am lansat aceasta campanie in contextul in care exista o comunitate foarte mare de romani care lucreaza in Italia, in fapt, cea mai mare din Europa, si au nevoie sa fie reprezentati foarte bine in raport cu autoritatile italiene si cu angajatorii. Ce este imbucurator, romanii au inceput sa-si cunoasca drepturile dobandite ca urmare a aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana, multi au inceput sa nu mai accepte sa lucreze fara acte si vor sa fie respectati asa cum merita. Confederatia va initia, in viitorul apropiat, si alte proiecte prin care va continua lupta si impotriva altor fenomene grave la care sunt supusi romanii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care romanii stabiliti in Uniunea Europeana pot deveni antreprenori, isi pot deschide o afaceri si pot concura de la egal la egal cu cetatenii din acele tari”, declara Andrei Carmen Luminita, presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii, stabilita de 25 in Italia.

Sursa foto: munca la negru, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri