Sindicalistii de la ROMATSA spun ca au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicari pe care le-au prezentat, insa greva generala anuntata pentru marti nu poate fi anulata in absenta contractului colectiv de munca, pentru semnarea caruia intampina mai multe probleme, potrivit Mediafax.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat ca in ceea ce priveste cele 14 revendicari ale angajatilor ROMATSA negocierile s-au finalizat. Sindicalistii au negociat cu conducerea ROMATSA sambata si duminica, pana luni la ora 4.30, reluand negocierile dupa ora 10.00, a precizat Tudorache. El a explicat ca greva generala nu poate fi anulata, din punct de vedere legal, daca nu este semnat contractul colectiv de munca. Documentul ar trebui inregistrat, in cursul acestei zile, la inspectoratul teritorial de munca.

Insa, sindicalistii si reprezentantii conducerii ROMATSA intampina mai multe probleme, a aratat Tudorache. Una dintre acestea consta in faptul ca fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioada nedeterminata, aproband o noua organigrama la 1 martie. Acum, in urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigrama, insa oamenii angajati nu pot fi dati afara, a spus liderul sindical, precizand ca este analizat fiecare caz in parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de munca.

Gabriel Tudorache a mai spus ca angajatii ROMATSA sunt dispusi sa asigure 50 la suta si peste din traficul aerian, in caz ca nu va putea fi anulata greva generala, si au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizatia europeana pentru siguranta traficului aerian). "Nu dorim sa deranjam pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situatia in care ne-a adus fostul director general", a spus Tudorache.

Reprezentantii ROMATSA anuntau duminica ca negocierile continua si ca exista premisele gasirii unor solutii care sa duca la renuntarea la greva generala anuntata pentru 1 septembrie. Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, dupa demisia directorului general Aurel Stanciu, sa renunte la greva generala, apreciind ca protestul este inutil si afecteaza activitatea din domeniul aerian si "confortul cetateanului".

Tribunalul Bucuresti a decis vineri ca intrarea angajatilor ROMATSA in greva generala de la 1 septembrie este legala. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anuntat luni ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt "de viata si de moarte" si privesc siguranta calatorilor.

Angajatii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor. Aurel Stanciu si-a dat demisia, dupa ce a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnata de premierul Victor Ponta si publicata pe 25 august in Monitorul Oficial.

In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite. Acestia aveau 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cereau pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri