Protestul minerilor de la Baita, judetul Bihor, continua miercuri, pentru a opta zi consecutiv, in timp ce trei dintre cei 15 mineri aflati in greva foamei au renuntat, din motive de sanatate. Seful Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat, miercuri, ca protestul continua la Mina Baita.

"Mai sunt 12 persoane aflate in greva foamei la suprafata, din cele 15 cate au intrat in greva foamei, dupa ce trei au renuntat marti seara, invocand motive de sanatate. Cele trei persoane au inregistrat pusee de tensiune si probleme cu glicemia. In subteran sunt 55 de persoane, iar la suprafata alte 60. In cursul noptii de marti spre miercuri, un miner aflat in subteran a iesit la suprafata avand si el probleme cu tensiunea, a primit medicamente, dupa care a reintrat in mina", a spus Pintea, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca SAJ Bihor continua monitorizarea non-stop a protestatarilor de la Mina Baita. Pe de alta parte, administratorul firmei private African Consolidated Resources, Gabriela Dobrota, a declarat ca spera ca protestul sa se incheie in cursul zilei de miercuri, dupa discutiile purtate la Ministerul Economiei, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si dupa sedinta Consiliului de Administratie de la societatea de stat Baita SA.

"Protestul de la Mina Baita sper ca se va incheia miercuri, asteptam un comunicat din partea ministrului Mihai Tudose de la Ministerul Economiei, dupa discutiile purtate, marti, cu dansul si la ANRM. In urma discutiilor am stabilit niste pasi astfel incat sa fie eliberata licenta pentru calcar in urmatoarele doua saptamani. Cei de la Baita SA s-au angajat, dupa sedinta CA, sa respecte contractul colectiv de munca, iar directorul de la Baita SA, Ovidiu Daescu, a fost demis", a spus Dobrota.

Protestul de la Mina Baita a fost declansat in 25 august, minerii fiind nemultumiti ca ANRM a refuzat sa elibereze o licenta de exploatare a calcarului, in baza careia oamenii sa poata lucra. Luni, la Mina Baita au inceput discutii pentru rezolvarea situatiei, in prezenta ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. Pop a fost prezent la Baita, alaturi de oficiali ai Ministerului Economiei, unde a avut intalniri cu reprezentantii firmelor care se ocupa de exploatarea calcarului si a intrat si in subteran, unde a discutat cu protestatarii.

"Au fost peste cinci ore de discutii cu toate partile, am discutat si cu cei blocati in subteran si cu cei care protesteaza la suprafata. Din ce am constatat, a fost faptul ca administratorul firmei de stat Baita SA nu a informat corect conducerea centrala despre ce se intampla acolo. Aceste lucruri se vor clarifica. Legat de conditiile de munca ale minerilor, acolo este nevoie de investitii serioase", sublinia Liviu Pop.

El considera ca lucrurile s-au precipitat la Baita din partea uneia dintre firmele private, in conditiile in care, in 27 august, a fost depus la DNA un raport al Corpului de Control al ministrului Economiei, "privind anumite nereguli inregistrate in cazul unor vanzari de active si drepturi de licenta de la firma de stat catre o firma privata".

"Minerii isi doresc un singur lucru, sa munceasca. In subteran sunt blocati angajati de la o firma de stat si una privata, clar ca pe linia firmei de stat lucrurile se rezolva marti, iar acesti angajati de la Baita SA nu mai au motive de protest. De cealalta parte, cine are dreptul sa lucreze mai departe sunt chestiuni care trebuie reglementate de ANRM, dupa care, daca se rezolva marti, minerii nu mai au motive sa protesteze. Au contracte de onorat si eu ma bazez pe constiinta fiecaruia. Sunt optimist ca lucrurile se rezolva marti", declara ministrul delegat pentru Dialog Social.

Astfel, Liviu Pop spunea ca in cursul zilei de marti erau prevazute doua intalniri pentru rezolvarea problemelor.

"Discutiile de luni au fost un «semisucces», important este ca, marti, de la ora 14.00, vor continua discutiile la Bucuresti, la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru a armoniza anumite acte privind licenta de exploatare. In ceea ce priveste angajatii de la societatea de stat Baita SA, va avea loc la ora 12.00 o sedinta a Consiliului de Administratie si toate doleantele lor, legate de conditiile de munca, vor fi votate. Sunt doua momente care rezolva problemele, astfel incat nu se mai justifica nicio forma de protest. Dar pana la urma este decizia fiecaruia de a recurge la o forma de protest", spunea Pop.

Marti, la Mina Baita, erau blocati in subteran 55 de angajati de la societatea de stat Baita SA si de la firma privata African Consolidated Resources, iar alte 60 de persoane de la alta firma privata, Baita Bihor SA, protestau la suprafata. Dintre persoanele care protestau la suprafata, 15 - 14 barbati si o femeie - au intrat in greva foamei, fiind monitorizate de un echipaj al Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Bihor.

Sursa foto: Proteste/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri