Peste 184.000 de cetateni au plecat din tara, in 2014, majoritatea fiind femei, iar numarul celor care au parasit tara l-a depasit pe cel al persoanelor care au venit in Romania, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei.

Presedintele INS a precizat ca scaderea cea mai mare a populatiei Romaniei s-a produs imediat dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2008, cand s-a inregistrat cel mai mare flux de emigranti la nivelul Romaniei, iar consecintele se vad deja in piata fortei de munca, scrie Mediafax.

"Un subiect important in demografie este cel al migratiei internationale. Pentru anii 2013-2014 au emigrat mai multe femei decat barbati. La nivelul celor doi ani, ponderea feminina este in jur de 55 la suta. Este o schimbare de comportament la nivelul populatiei, pentru ca la inceputul anilor 2000 era invers. La nivelul celor care vin, tendinta este inversa, adica vin mai multi barbati. O caracteristica interesanta este ca avem mai multi emigranti in grupa de varsrta 20 - 50 de ani", a spus Tudorel Andrei.

El a mai precizat ca cifrele provizorii pe care INS le are pentru anul 2014 indica o diferenta de 42.177 de persoane intre plecarile si sosirile din tara. Astfel, in total 184.603 de persoane au emigrat anul trecut, iar alte 142.426 sunt inregistrate ca imigranti, iar populatia rezidenta a Romaniei numara, la 1 ianuarie 2015, 19.861.408 de persoane.

Presedintele INS a precizat ca dezechilibrele demografice sunt mult mai greu de corectat chiar si decat cele economice. "Din pacate, dezechilibrele din demografie nu pot fi contracarate intr-o perioada scurta de timp si aceste dezechilibre nu apar din cauza unor schimbari economice sau politice intr-o perioada scurta de timp. Sunt dezechilibre care se formeaza si se accentueaza pe o perioada lunga de timp. Schimbarea demografica majora la nivelul populatiei Romaniaiei a fost marcata la nivelul anilor 1990", a explicat Tudorel Andrei.

Acesta a precizat ca sunt mai multi factori importanti care au dus la actualele schimbari demografice, primul fiind cel al tranzitiei demografice, care e diferita total de tranzitia economica. "Toate tarile au trecut prin aceasta tranzitie demografica si au incheiat-o la inceputul secolului XX, cand Romania avea o populatie tanara. Fenomenul de tranzitie demografica a fost incetinit in perioada economiei planificate, din cauza unor masuri artificiale de crestere a natalitatii si, implicit, de crestere a populatiei. Toate aceste interventii artificiale pot fi vazute in instoria Romaniei de dupa 1990", a spus presedintele INS.

Tudorel Andrei a precizat ca inceputul tranzitiei a marcat un alt comportament si la nivelul fiecarui individ, la nivelul fiecarei familii. Astfel, daca la inceputul secolului XX, numarul de copii nascuti de o femeie in perioada fertila era de 5,9, in 1989 s-a ajuns la 2,2 copii, iar astazi - 1,4 copii la o femeie aflata in perioada fertila. "Rata de inlocuire, necesara pentru a mentine aceeasi populatie in perioada viitoare, ar fi de 2,1 copii", a explicat sursa citata.

El a adaugat ca, in raport cu 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a tarii s-a diminuat cu cu aproape 90.000 de persoane, principala cauza fiind factorul natural, respectiv faptul ca numarul nasterilor a fost mai mic decat cel al deceselor. "Din 1990, la nivelul Romaniei, numarul de decese a fost intre 240.000 si 250.000 de persoane, iar numarul de nasteri a scazut de la 230.000 - 240.000 pana la sub 180.000 de persoane la nivelul anului 2014. In mod natural, am avut aceasta scadere a populatiei rezidente, iar rata fertilitatii a scazut sub noua la suta, ceea ce arata o reducere naturala a populatiei, la care se mai adauga si migratia internationala", a mai spus presedintele INS.

Sursa foto: Population/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri