Parintii si bunicii elevilor trebuie sa constientizeze ca au rol major in promovarea valorilor, in formarea personalitatii copiilor, dar si in protejarea lor de anturaje nocive si de unele influente negative ale internetului, arata PF Daniel, in mesajul transmis la inceputul anului scolar.

Patriarhul Daniel arata, in mesajul sau, ca bazele educatiei se pun in familie, iar scoala are rolul de a continua actul educativ, prin oferirea unui bagaj informational riguros si, mai ales, prin formarea personalitatii depline a elevului, noteaza Mediafax.

"Intrucat bazele educatiei se pun in familie, este esential ca parintii, bunicii si rudele elevilor sa constientizeze rolul major pe care il au in formarea personalitatii acestora si mai precis in formarea caracterelor, in promovarea valorilor perene sau permanente si in protejarea copiilor de anturajele nocive si de unele influente negative ale internetului. Daca bazele educatiei se pun in familie, scoala are rolul de a continua actul educativ, atat prin oferirea unui bagaj informational riguros, cat mai ales prin formarea personalitatii depline a elevului, dornic sa participe la viata comunitatii prin calitati reale si spirit creator, deoarece informarea, fara o formare spirituala a omului, nu dezvolta persoana ca fiinta comunionala si relationala. Asadar, educatia integrala in adevaratul sens al cuvantului presupune si o formare in spiritul comuniunii, inclusiv constientizarea apartenentei la o comunitate de oameni meniti sa se dezvolte, sa lucreze si sa progreseze impreuna in demnitate si creativitate", spune PF Daniel.

Potrivit Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane, respectul de sine si respectul copiilor fata de parinti, profesori si colegi sunt valori fara de care o societate nu se poate dezvolta in mod armonios, iar acestea trebuie educate si formate.

"Parintii si profesorii trebuie sa valorifice talantii fiecarui copil, sa il invete ca este capabil si valoros ca persoana unica si irepetabila creata dupa chipul lui Dumnezeu. Fiecare elev trebuie incurajat sa isi puna in valoare darul sau unic primit de la Dumnezeu, dar sa si respecte darurile sau talentele celor din jurul sau. De asemenea, buna-cuviinta si respectul fata de parintii care l-au crescut si fata de educatori, invatatori si profesori trebuie cultivate, nu ca o obligatie, ci ca pe o lumina a sufletului frumos, ca o recunostinta fata de cei care isi dedica intreaga viata cresterii, educarii si formarii copiilor si tinerilor", mai spune patriarhul Daniel.

PF Daniel spune ca rolul Bisericii este sa colaboreze cu familia si scoala in promovarea valorilor, mai ales in situatiile in care apar false valori, promovate adesea ca moda a zilei.

"Biserica, prin rolul ei educational si calauzitor de veacuri, doreste sa vina in intampinarea nevoilor societatii, constituindu-se intr-un reper spiritual si un sprijin moral atat in vremuri bune, cat si in situatii de criza. Amalgamul de stimuli, de evenimente, de false valori promovate adesea ca moda a zilei pot dezorienta familiile, dar si scoala. De aceea, rolul Bisericii este acela de a promova valorile permanente si reperele autentice verificate in timp indelungat. Astazi, intr-o lume confuza, Biserica este chemata sa ofere o lumina spirituala asupra problemelor majore ale societatii. Iar aceasta mai ales pentru ca Biserica este o comunitate umana centrata pe o comuniune spirituala divino-umana, ce transcende timpul si spatiul, este Trupul tainic al lui Hristos. Astazi, Familia, Biserica si Scoala, ca factori educationali decisivi, au responsabilitatea de-a spori cooperarea in vederea educarii si formarii copiilor si a tinerilor pentru o viata armonioasa in familie si in societate, dar si pentru a deveni cetateni ai patriei ceresti, adica ai Imparatiei cerurilor, deoarece scopul ultim al vietii omului pe pamant este pregatirea sa pentru viata si fericirea eterna in Imparatia iubirii Preasfintei Treimi", a mai aratat patriarhul Daniel in mesajul sau.

PF Daniel aminteste ca anul 2015 a fost declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane drept "Anul comemorativ al Sfantului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din eparhii", iar cuvintele acestuia despre educatia copiilor raman mereu actuale, pentru ca, desi vremurile se schimba, firea omului, cu slabiciunile, dar si calitatile sale, ramane aceeasi.

"In vremea noastra, fiecare parinte isi da toata silinta sa instruiasca pe copiii lui in meserii, in arte, in stiinta, in oratorie, dar niciunul nu se intereseaza cat de putin sa educe sufletul lor. Nu incetez a va ruga cu lacrimi si a va cere ca, inainte de toate celelalte, sa dati copiilor vostri o buna educatie. Daca-ti iubesti copilul, arat-o prin educatia pe care i-o dai", spunea Sfantul Ioan Gura de Aur, citat de PF Daniel in mesaj sau.

"Ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor intelepciune si sa ne ajute sa insuflam elevilor doritori si iubitori de cunoastere bucuria de-a invata, dar si bucuria de a deveni, printr-o educatie sanatoasa, oameni demni si onesti, harnici si darnici, in aceasta viata pamanteasca si cetateni luminati ai Imparatiei cerurilor", a conchis Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri