Statele central si est-europene au dreptate in pozitia de respingere a cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana pentru repartizarea imigrantilor extracomunitari, comenteaza cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Mediafax.

"Ce il leaga pe premierul ungar Viktor Orban, un inversunat opozant fata de imigratie, de presedintele Romaniei Klaus Johannis, o personalitate-model de etnie germana din multiculturala Transilvanie? (...) Ce au in comun liderii social-democrati si nationalisti din Cehia si Slovacia cu crestin-democratii si nationalistii conservatori din Polonia? Ce tema este suficient de puternica pentru a uni societatile profund divizate politic din statele central si sud-est europene? Un singur lucru: respingerea imigratiei extracomunitare masive si a cotelor privind primirea imigrantilor propuse la nivelul UE", scrie cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung intr-un editorial intitulat "Europa de Est are dreptate".

"Cu ocazia celui mai recent summit al Grupului Visegrad, pe tema opozitiei fata de sistemul cotelor obligatorii, premierii din Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria au enuntat o serie de argumente comune, subliniind ca dezbaterea pe tema imigratiei trebuie sa se bazeze mai mult pe ratiune decat pe sentimente", subliniaza FAZ.

"Principalul argument al acestor tari a fost ca sistmul cotelor fixe obligatorii in materie de imigratie nu rezolva nicio problema atat timp cat frontierele externe ale Spatiului Schengen sunt deschise. Practic, tarile care accepta cote obligatorii semneaza un cec in alb, dat fiind ca imigrantii pot trece in mod liber frontierele", explica publicatia germana.

Reprezentantii statelor membre UE vor dezbate luni in Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigratia. Romania va fi reprezentata de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunta ca tara noastra poate primi 1.785 de refugiati, respingand cotele obligatorii.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiatilor in state UE in functie de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum marimea teritoriului, numarul de locuitori, starea economiei si situatia sociala. Potrivit propunerii Comisiei Europene, Romania ar urma sa primeasca 6.351 de refugiati, Germania, 31.443, iar Franta 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, in Polonia ar urma sa ajunga 9.278, iar in Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia au exprimat opozitie fata de propunerea cotelor obligatorii, avertizand ca un sistem "obligatoriu si permanent" de acest tip ar fi "inacceptabil".

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca mandatul Romaniei va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stabilite astfel de cote si ca este nemultumit de anuntul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate de presedintele Comisiei Europene, vreau sa fac doar cateva remarci. Nu este cazul inca sa fac o declaratie exhaustiva in legatura cu acest subiect, dar pot sa va spun ca am luat act cu oarece nemultumire de acest proiect prezentat in Parlamentul European", a declarat Iohannis.

Presedintele a afirmat ca Romania poate primi aproximativ 1.700 de refugiati pe baza voluntara si a respins cota obligatorie, stabilita de Comisia Europeana la 6.351 de imigranti. Premierul Victor Ponta nu sustine nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect ca acest lucru va fi discutat la reuniunea ministeriala europeana de luni. La randul sau, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, in Comisia parlamentara pentru Afaceri Europene, ca anuntul Comisiei Europene privind cotele de refugiati reprezinta o propunere care va fi negociata in Consiliul Justitie Afaceri Interne, adaugand ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru statele care nu pot primi imigranti conform cotelor. Vicepremierul si ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta Romania la reuniunea Consiliului JAI, a spus ca va transmite ca tara noastra isi va respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti, iar "cu modestie, dar si cu demnitate" va vota impotriva cotelor obligatorii.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri