Presedintele Klaus Iohannis spune ca aproximativ 4.000 de scoli, adica una din cinci cladiri, nu au autorizatie sanitara la inceput de an scolar, iar acest lucru este o "rusine nationala", el lansand o "provocare" Guvernului de a avea un plan pe trei ani pentru modernizarea unitatilor de invatamant.

Seful statului a declarat, luni, intr-o conferinta de presa susținuta la Cotroceni, ca la inceputul acestui an nu au autorizațti 4.000 din cele aproximativ 20.000 de unitati de invatamant din Romania. "Acest lucru inseamn ca una din cinci cladiri in care functioneaz scoli nu are autorizatie. Este o rusine national", a declarat Iohannis, scrie Mediafax.

"Lansez Guvernului o provocare. Cred ca este posibil sa avem un plan pe trei ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca e posibil ca pana in toamna lui 2018 sa avem o Romanie moderna si in scoli", a mai spus presedintele.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, luni, la deschiderea noului an scolar, ca 3.400 de cladiri ale unor unitati de invatamant sunt fara autorizatie sanitara, multe fara apa potabila si canalizare.
Din totalul de 19.000 de scoli, 7.000 au personalitate juridica, restul fiind structuri arondate. Cele 19.000 de scoli au in patrimoniu 24.600 de cladiri, dintre care 20.650 sunt cele in care se desfasoara direct actul educational. Dintre acest cladiri, 16.600 au autorizatie de functionare, restul de 3.400 nu au autorizatie sanitara, alte 675 de cladiri fiind in curs de obtinere a acestei autorizatii.

"Lipsa autorizatiei de functionare nu inseamna intotdeauna lipsa de conditi igienice sau lipsa de conditii conforme, inseamn neindeplinirea unor parametri, cum ar fi volum de aer insuficient, in scoli vechi, care au plafonul foarte jos sau in alte cladiri istorice, care au trotuarul prea apropiat. Sunt foarte multe astfel de situatii, dar pot spune ca cele mai multe se refera la lipsa apei potabile si canalizare, care tin de autoritatile locale. Stiti ca scolile sunt in subordinea consiliilor locale. Din pacate, pana nu se rezolva la nivel local, zonal, problema alimentarii cu apa si a canalizarii, aceasta problema va mai trena", a adaugat ministrul Educatiei.

Sorin Cimpeanu a precizat ca, fata de anul trecut, exista un plus de unu la suta cladiri care au obtinut autorizatie de functionare. "Este insuficient, stiu, recunosc acest lucru, dar este totusi un plus", a mai spus ministrul Educatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri