Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat marti, la conferinta "International Health Forum 2015", ca anul viitor va creste bugetul alocat pentru medicamente, precizarea fiind facuta dupa ce presedintele APMGR, Dragos Damian, a aratat ca este nevoie de o majorare cu cel putin 10 la suta.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, a declarat ca taxa clawback trebuie sa devina predictibila pentru aceasta industrie, amintind ca producatorii de medicamente au fost in situatia de a li se dubla costurile, scrie Mediafax.

"Acesta este principalul lucru pe care ni-l dorim. In 2009 au spus ca taxa clawback va fi o masura temporara. (...) Sustinem ca aceasta taxa sa fie justa, adica producatorii de medicamente sa plateasca pentru veniturile pe care le fac, nu ca acum, si cu adaosurile tertilor. Pentru noi, ca si investitori in economia romaneasca, este important sa transmitem corporatiilor ca putem investi in continuare. Acestea sunt puntele pe care le-am dezbatut cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentului. Cel mai important lucru este ca, pe langa producatori, si statul roman sa investeasca bani in medicamente. S-au gasit bani pentru salariile medicilor, ar trebui sa creasca cel putin cu 10 la suta bugetul alocat pentru medicamente", a spus Damian, la conferinta organizata de APMGR, cu sprijinul Asociatiei Europene a Medicamentelor Generice si Biosimilare.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca ar fi foarte usor de rezolvat problema daca bugetul s-ar face la o dezbatere, insa a confirmat ca, pe langa salariile medicilor, va creste si bugetul alocat medicamentelor. "Din pacate, bugetul nu se face asa usor, dar pot sa va confirm cresterea de bani alocati nu doar pentru medici, unde era si normal, pentru ca daca nu ne grabeam nu ati mai fi avut cu cine lucra. Al doilea pas va fi o crestere a bugetului alocat pentru medicamente, dar asta se intampla natural, prin reducerea de preturi. (...) Va fi o crestere pe anul viitor", a spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre o propunere privind cote pentru farmacii, aratand ca nu i se pare foarte buna. "Este o discutie, nu este o decizie finalizata, dar lucram la aceasta idee. Trebuie sa discutam si cu distribuitorii. Trebuie ca aceste masuri sa nu impacteze pe accesul pacientilor la medicatie. Trebuie sa analizam sa vedem daca este posibila in Romania. Facem comparatie cu alte tari, dar diferenta este foarte mare intre Produsul Intern Brut al Romaniei si al altor tari. Noi trebuie sa ne directionam eforturile spre ceea ce putem. Nu trebuie sa cream asteptari false, miscari fanteziste, iar aceste masuri trebuie sa creeze o piata sustenabila din punct de vedere economic si care sa asigure predictibilitatea medicatiei pentru pacient", a spus Banicioiu.

Printre subiectele discutate la conferinta "International Health Forum 2015", organizata de APMGR, sunt: reformarea sistemului de sanatate din Romania pe baza modelelor de succes, implementate in alte state UE; asigurarea unui acces mai larg la tratamente medicale pentru pacienti prin elaborarea unor strategii sustenabile in domeniul sanatatii; "Semestrul European" si impactul recomandarilor pentru Romania asupra politicilor de sanatate si inovatie; industria medicamentelor generice: sector strategic pentru economia Romaniei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri