Zeci de organizatii neguvernamentale cer Ministerului Educatiei sa elaboreze un plan strategic pentru educatie sexuala, aratand ca desi aceasta materie ar trebui sa fie obligatorie inainte ca tinerii sa devina activi sexual, cei din invatamantul preuniversitar continua sa fie privati de informatii.

Mai multe organizatii neguvernamentale semnaleaza situatia critica din Romania in care tinerii din invatamantul preuniversitar continua sa fie privati de informatii legate de educatia sexuala si solicita Ministerului Educatiei, Institututului pentru Stiintele Educatiei, Ministerului Sanatatii si Ministerului Tineretului si Sportului elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala, care sa fie inclusa in curriculum-ul national obligatoriu si care sa fie accesibila tuturor elevilor. "Traim intr-o societate in care se transmit masiv informatii distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce tin de responsabilitate, intelegerea functionarii propriului corp si respectul in relatiile intime. Statul roman, prin educatia pe care o ofera generatiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul si egalitatea intre femei si barbati, acceptarea diversitatii si cunoasterea despre afectiune si sexualitate, care sa-i faca pe copii si tineri sa se inteleaga pe sine si pe cei din jur", se arata in apelul public initiat de Coalitia pentru Egalitate de Gen, sustinut in total de 67 de organizatii.

Semnatarii solicita ca prevederile pentru educatia sexuala sa impuna un standard de calitate si sa preia definitia educatiei sexuale formulata de centrala europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care precizeaza, printre altele, ca educatia sexuala inseamna a invata despre aspectele cognitive, emotionale, sociale, interactive si fizice ale sexualitatii. "Educatia sexuala este adecvata varstei si este corecta din punct de vedere stiintific, avand ca scop inzestrarea copiilor si tinerilor cu informatii, competente si valori pozitive legate de propria sexualitate, relatii sanatoase si respectul fata de sanatatea lor sexuala si a altora", se arata in apelul organizatiilor neguvernamentale.

Semnatarii spun ca statisticile ingrijoratoare si evenimentele grave din decursul ultimului an ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru autoritati si explica ce mesaje ar trebui sa transmita aceasta materie. Astfel, in conformitate cu definitia OMS, educatia sexuala trebuie sa promoveze respectul intre parteneri si comportamente ce exclud orice forma de violenta sexuala, ceea ce in viitor ar putea preveni, spun semnatarii apelului, agresiunile abominabile, precum violul comis la Vaslui de cei sapte tineri asupra unei eleve navetiste, dar ar putea corecta si statistica care arata ca, in 2012, 30 la suta dintre romance au experimentat, incepand de la varsta de 15 ani, violenta fizica si/sau sexuala provocata de un partener sau non-partener.

In cadrul orelor de educatie sexuala elevilor ar trebui sa li se vorbeasca si despre protejarea impotriva infectiilor cu transmitere sexuala si prevenirea discriminarii persoanelor care sufera de HIV/SIDA, dar si despre protejarea impotriva sarcinilor nedorite. Romania are cea mai mare rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana, de trei ori mai mare fata de media europeana. "In 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au nascut, 662 dintre acestea inainte sa implineasca 15 ani, iar potrivit Bancii Mondiale, Romania nu a inregistrat niciun progres in aceasta directie din 2007. Mai mult, trei din 10 femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu folosesc nicio metoda de contraceptie si doar 51 la suta folosesc metode moderne de contraceptie", se arata in documentul transmis Ministerului Educatiei.

In cadrul acestor cursuri, copiilor si tinerilor ar trebui sa li se dea posibilitatea identificarii si semnalizarii abuzurilor sexuale comise asupra lor, in special de catre alti membri ai familiei sau de catre colegi de scoala, sa li se transmita cunostinte despre sexualitate si functionarea aparatului reproductiv feminin si masculin, dar si despre diversitatea orientarilor sexuale, care vor ajuta tinerii sa-si inteleaga mai bine propria identitate sexuala si sa-i respecte pe cei din jur, indiferent daca sunt heterosexuali sau LGBT (lesbiene, gay, bisexuale sau transgender).

"Educatia sexuala obligatorie este necesara inainte ca tinerii sa devina activi sexual. O arata statisticile, o arata realitatea din jurul nostru. O arata si atitudinea oficiala a Romaniei la nivel international cu privire la educatia sexuala: tara noastra este semnatara a Programului de Actiune al Conferintei Internationale a ONU privind Populatia si Dezvoltarea care prevede educatie sexuala si servicii de planificare familiala accesibile si de calitate pentru toti. O arata chiar si legea din Romania: reamintim ca obligativitatea educatiei sexuale in unitatile scolare este recunoscuta prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Insa, in practica, in scolile din Romania nu se schimba nimic", sustin ong-urile semnatare.

Acestea solicita Ministerului Educatiei Nationale sa adopte o pozitie oficiala pentru obligativitatea educatiei sexuale in scoli, iar Institutului pentru Stiintele Educatiei (ISE) introducerea explicita a educatiei sexuale in noul proiect de politici educationale "Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculum-ului national", pentru a nu mai incalca dreptul unor alte generatii de copii si tineri la educatie sexuala de calitate.

De asemenea, ISE i se cere sa elaboreze manuale scolare care sa cuprinda informatii adecvate varstei elevilor, relevante si corecte din punct de vedere stiintific, precum si formarea cadrelor didactice competente pentru predarea educatiei sexuale. Organizatiile semnatare salutata promisiunea Ministerului Sanatatii din "Strategia pentru Sanatate 2020", cerand respectarea documentului care prevede: reducerea numarului de sarcini nedorite si avorturi la adolescente si colaborarea cu Ministerul Educatiei pentru "cresterea nivelului de cunostinte privind sanatatea reproducerii la tinerii adolescenti".

"Se solicita ca aceasta colaborare intre ministere sa asigure accesul gratuit la metode moderne de contraceptie pentru tineri, inclusiv in zonele rurale, accesul la avort (atat din punct de vedere financiar, cat si logistic) pentru fetele minore, precedat si/sau urmat de consiliere psihologica, si informarea cu privire la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, prin afise si pliante informative puse la dispozitie in cabinetele medicale scolare, aflate in administrarea autoritatilor publice locale", se mai arata in apelul transmis Ministerului Educatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri